Jégvirág a pokolban

2021. 28. 03., 4:20pm
A múlt század harmincas éveiben tízfilléres ponyvák, pengős regények, színpadi művek tették P. Howard, azaz Rejtő Jenő nevét ismertté.

A múlt század harmincas éveiben tízfilléres ponyvák, pengős regények, színpadi művek tették P. Howard, azaz Rejtő Jenő nevét ismertté.

Hazánk egyik legnépszerűbb írója, a magyar szórakoztató irodalom jelentős képviselője 1905-ben született és csupán 37 évet élt. Ám ebbe a rövid életbe sok minden belefért. Hamburgban dokkmunkásként, Svédországban heringhalászként, Genovában építőmunkásként dolgozott. Franciaországban sztepptáncosként koptatta a világot jelentő deszkákat, Zürichben pedig gobelinkereskedőként próbált szerncsét. Végül 1930-ban hazatért, hogy élményeit közkinccsé tegye. Legtöbb művét sajátos, szójátékokon alapulónyelvi humor jellemzi.

Rejtő Jenő életével kapcsolatban az utóbbi években sok minden kiderült. Legalább annyi, mint amennyi továbbra is homályban maradt. Köztudott, hogy Reich Jenőként született, de azt nem, hogy hivatalosan is felvette-e az írói nevét, a Rejtő Jenőt és kikeresztelkedett-e? A közelmúltban Kiss Ferenc, Németh Győző, Podmaniczky Ferenc szerzőhármasnak köszönhetően megjelent a Jégvirág a pokolban című kötet. Rejtő Jenő: életrajzi képregény alcímű albumban az író visszaemlékezései is olvashatók, a rajzokban pedig visszaköszönnek Korcsmáros Pál immár klasszikusnak számító figurái.

Képregény nem kutatja Rejtő korabeli nyilatkozatainak valóságtartalmát. Elfogadja, amit állít, mert az igazság mindenkinek az, amiben hisz, illetve amit hinni vél. Kiss Ferenc az alábbi szavakkal ajánlja a kötetet: Itt illene most „Jó szórakozást!” kívánnom Önöknek, ha a Don-kanyari halálmenet embertelen eseményei – melyet az író páratlan humora ellenpontoz – alapjaiban nem írnák fölül ezt a vidámnak tűnő mondatot. Így csak kérni tudom kedves Olvasóimat, hogy tartsanak Rejtő Jenővel és sorstársaival ezen a kegyetlenül hosszú és dermesztő úton – egyenesen a pokolba…

/ Erdélyi Szalon Könyvkiadó /