Jean, a profi

2023. 20. 06., 12:28pm
Luc Besson már a nyolcvanas évek elején, a Metro című filmjének szereplőválogatásán felfedezte Jean Renot

 

by Szendi Horváth Éva

A színész számára a nagy áttörést azonbana rendező-fenegyerek következő alkotása, az 1988-ban bemutatott A nagy kékség hozta meg. Az évtized legsikeresebb francia filmje Jean Renót a hazájában igazi sztárrá avatta. Az elmúlt harmincöt esztendőben pedig felső kategóriás, igazi világklasszissá vált. Nemcsak a francia filmesek, hanem Hollywood is „beleszeretett”!

Jean Reno Juan Moreno y Herrera-Jiménez néven 1948. július 30-ánszületett a marokkói Casablancában. Az andalúziai, spanyolszármazású,  francia színész,  franciaangoljapánspanyol és olasz nyelven dolgozik.

Többek olyan világsikert aratott filmekben szerepelt, mint a Bíbor folyók, a Godzillaa Da Vinci-kód, a Mission: Impossible, a Ronin és a Léon, a profi.

Kitüntetései:

2003 – A Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjének tisztje

2008 – A Francia Köztársaság Becsületrendjének tisztje

Számtalan díja közül szemezgetve:

1989 – jelölés A nagy kékség legjobb mellékszereplő színésznek

1994 – jelölés Jöttünk, láttunk, visszamennénklegjobb színész

1995 – jelölés Léon, a profilegjobb színész

A Francia Intézetben a minap a színész közelgő, 75. születésnapjához kapcsolódva, a Direct One tematikus délutánt szervezett.

Az esemény apropóját ez adta, így a Direct One műsorára tűzte a Canal+ produkcióját, a Néma szavak című sorozatot. Június 10-11-én Jean Reno hétvégét hirdetettek, melynek keretein belüla nézők olyan klasszikusokat is megtekinthettek, mint a Boszorkányszerelem vagy a Félix és Rose.

A Direct One a Jöttünk, láttunk, visszanéznénk elnevezésű rendezvényen Jean Reno művészete előtt tisztelgett. A beharangozó eseményt Axel Gallant, az M7 Magyarországért és Romániáért felelős alelnökének beszéde nyitotta meg. Ezt követően Horváth Oszkár műsorvezető, filmszakértő által moderált kerekasztal beszélgetésre került sor. A francia filmes kultúrát és a július 30-án 75. születésnapját ünneplő Jean Reno munkásságát, valamint a tavaly bemutatkozó, Canal+ gyártású Néma szavak című sorozatot elemezte ki Dr. Váró Kata Anna egyetemi oktató, filmesztéta és Puzsér Róbert filmkritikus. A sorozat kapcsán - többek között -olyan kérdések is felvetődtek, hogy beleszólhat-e az ember a halála után az életbe, és a gyereke vajon szívesen veszi-e a halál utáni találkozást? Fontos-e a megbocsátás?

A vígjáték sorozat, a NÉMA SZAVAK történet-kezdete: Julia az esküvője előtt három nappal kap egy telefonhívást, hogy apja, szokásához híven, nem vesz részt a szertartáson. Most az egyszer jó kifogása volt, a saját halála.

Ez nem tűnik nagyon vígjátékosnak, épp’ ezért a sorozatot meg kell nézni!

1.Epizód rövid összefoglalója:

Juliának sosem volt könnyű kapcsolata az apjával. A temperamentumos tervezőgrafikus, Julia apja temetésén vesz részt azon a napon, amikor a vőlegényével, a megnyerő Adammel oltár elé állt volna. Ám a temetés másnapján váratlan szállítmányt kap. Egy életnagyságú android érkezik a házába, aki Michel, az apja kiköpött mása. Az android elmagyarázza, hogy az akkumulátora hat napig bírja. Ennyi idejük van helyrehozni bonyolult kapcsolatukat. Michel, az apa, ráveszi Juliát, a lányát, hogy kiránduljanak Brugge-be. Az utazás hamar küldetéssé válik, hogy megtalálják Julia első szerelmét, Tomast, az újságírót. A nő azt hiszi, hogy egy megbízás közben eltették láb alól, – de vajon tényleg?

Aki kíváncsi a további fejleményekre, az megrendelheti és meg tudja nézni a sorozatot:

https://www.directone.hu/