Jazzfest Budapest 2023

2023. 09. 01., 4:44pm
Egymásnak adják a színpadot a műfaj legnagyobb sztárjai: 2023. április 26 – május 17.

 

Széleskörű szakmai összefogás eredményeként 2022-ben útjára indították Jazzfest Budapestet, amely programjában olyan különleges koncertek jöttek létre, amiket korábban nem hallhatott a közönség. A hazai és a külföldi zenészek közötti találkozások a megújulásra, az együttműködésre, új inspirációk befogadására ösztönözték a művészeket, amelynek egyszerre nyertese a közönség és a zenei szakma.

A fesztivál során, 12 helyszínen összesen 64 koncert jött létre, több mint 200 művész részvételével. A fesztivál alatt csodákat élhettünk át közösen. Voltak ősbemutatók, mint a Free Style Chamber Orchestráé, vagy a John Patitucci&Joey Calderazzoduo koncert. Voltak különleges zenei találkozások, mint a Dresch Quartet örömzenélése Theodosii Spasovval, Ken Vandermark új quartettje Grencsó Istvánnal, a Nagy Emma Quintet lemezbemutatója Harcsa Veronikával és Ávéd Jánossal, az Anima Sound System Tim Ries-zel, Premecz Mátyással, Magyar Borival és ifj. Oláh Kálmánnal. Vagy Lukács Miklós improvicációs estje Balázs János zongoraművésszel, majd Paolo Angelivel kiegészülve, aki másnap Kézdy Lucával is improvizált. Említhetjük a Bacsó Kristóf TRIAD elő-lemezbemutatóját, a Borbély Műhely különleges koncertjét, amikor gyakorlatilag a közönség által körbeülve muzsikáltak, vagy a kis utcai zenés flashmobokat.

2023-ban folytatják a megkezdett utat, és egy olyan fesztivált valósítanak meg, ahol három héten keresztül jóformán egymásnak adják a színpadot a műfaj legnagyobb sztárjai. A program összeállításában egy felkészült és kiváló nemzetközi- és hazai kapcsolatokkal rendelkező kurátori csapat dolgozik együtt, ami garantálja, hogy a fesztivál programja igazi minőségi szórakozást nyújtson a műfaj kedvelőinek: Mózes Tamara, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Mogyoró Kornél, Dés András, Oláh Krisztián és Kleb Attila.

Lizz Wright - Photo Credit - Jesse Kitt 

A program folyamatosan bővül, kezdetnek, íme, a legnagyobb nevek:

Anouar Brahem és a Brahan Quartett

Lizz Wright, Stacey Kent, Avishai Cohen, Simon Phillips, Anouar Brahem, Stanley Clarke, Stefano Bollani, Bugge Wesseltoft, Paal Nilssen-Love, Michal Baranski, Enzo Favata, Nico Morelli

Paal Nilssen-Love