Itt a paradicsomszezon!

2022. 25. 07., 9:46pm
Végre itt a paradicsomszezon! Melyik típust, mikor fogyasszuk?

 

Míg a téli hónapokban csak kevesebb választékban elérhető a friss, ízletes hazai paradicsom, addig nyáron valódi Kánaán van: egyre több helyről mosolyognak ránk a csodálatosan piros és olykor a sárga, barna, sötétlila bogyók. A kínálatban könnyű elveszni, hiszen ez a sokféle változatban kapható zöldség sok célra kiválóan felhasználható.

Nassolni és salátába a roppanós az igazi

Zamatos Delisher

Leggyakrabban frissen, a reggeli szendvics mellé és salátába fogyasztunk paradicsomot – ilyenkor válasszunk kicsi, falatnyi méretű koktélfajtákat! Édesek, lédúsak és valódi élmény összeroppantani őket a fogainkkal. Szinte az összes koktél- és snack paradicsomfajta remek választás lesz – ha gyermekekkel akarjuk megszerettetni.

Érdemes kipróbálni a jellemzően sárga héjú roppanós, mini paradicsomot, és az olyan különlegességet, mint a szuper édes eperparadicsom.

Eper paradicsom

A kisebb méretű paradicsomok rengeteg néven ismertek, hiszen méretben, színvilágban és formavilágban is különböznek:

a kisebb, enyhén ovális formájú paradicsomokat általában snack paradicsom néven találjuk meg, a kicsit nagyobb fajták gyakran szilva-, datolya vagy koktél paradicsom néven elérhetőek.

Cherry koktélparadicsom

De  népszerűek még az egészen apró, cherry paradicsomok is, melyek akkorák, mint egy szép cseresznyeszem, a megnevezése is erre utal. Ezeknek a paradicsomoknak a héja általában vékonyabb, állaguk lédús, ízük az egyik legédesebb. Szinte bármilyen fogyasztási célra remek választás, akár egy jó film közben is ezt nassolhatjuk kanapén ülve.

Grillezéshez a húsos illik

Grill Papeletto

Ha szabad tűzön, vagy akár a konyhában szeretnénk paradicsomot grillezni, keményebb héjú, húsos fajtákat válasszunk. Ha nyársra szeretnénk húzni, akár a legkisebb méretű paradicsom is remek választás. Ám egyébként nyugodtan keressünk nagyobb méretet: a grillezéshez megfelelő paradicsomok általában a koktélnál valamivel nagyobbak, felszínük kissé barázdált. Sok helyen már a csomagoláson is feltüntetik, hogy az adott paradicsom a grillezéshez megfelel – figyeljük a feliratokat!

Fekete paradicsom

Nyugodtan kísérletezzünk a sárga és a lilás paradicsomok sütögetésével is, megéri az íz élményért!

Hamburgerbe, szendvicsbe a szeletelhető menjen

Ebben az esetben nagyobb méretű és keményebb, jól szeletelhető paradicsomra van szükség, ami elég húsos ahhoz, hogy a szeletek egyben maradjanak. Tipikusan ilyen fajta a húsparadicsom, amit közepes vagy valamivel nagyobb mérete, sima héja alapján biztosan felismerünk. Színe akár tűzpiros, akár fakó piros, vagy pink is lehet, ami egyáltalán nem befolyásolja fantasztikus, édes, klasszikus paradicsom ízét, sőt ez teszi egyedivé, különlegessé. Tökéletes választás a hagyományos nagy fürtös paradicsom , vagy a valamivel kisebb, enyhén ovális formájú szilvaparadicsom is egy friss házi hamburgerbe.

Szószokhoz, főzéshez szinte minden jó

Húsos, lédús, édes paradicsomokat válasszunk főzéshez, amelyeknek vékony a héjuk, hogy ne legyen zavaró az ételben. A hagyományos fajták általában megfelelnek erre a célra, de a fürtös cherry vagy koktél paradicsom is nagyon jó választás a mediterrán ételekhez, meleg szószokhoz, vagy egy olyan ízletes mártogatóshoz is, mint a salsa. Paradicsomszósz készítéséhez válasszunk bátran az olasz konyha nagy királyát, a San Marzano típusú paradicsomot! Ez kisebb méretű, ovális, gyűrött formájú, olyan, mint egy kis krumpli, bogyói extra finom édesek, így garantált a szósz íz világa. Ezen kívül ne ragaszkodjunk csak a piros paradicsomhoz, hiszen a sárga bogyókból is lehet akár nagyon különleges mártogatósokat készíteni. Bátorság, kreativitás, hajrá!

A paradicsomok választékában Nemes-Nagyné Vas Andrea, a Trivega paradicsom szakértője segített eligazodni.

Kozmetikumokban is megtalálod

A paradicsom magas likopin tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezen kívül erős antioxidáns, lassítja a bőr öregedését, csökkenti a ráncosodást. E jótékony tulajdonságai miatt számos kozmetikai készítmény összetevői között megtalálhatod a paradicsomot. Az aknés bőrre is ajánlott pakolásként erős gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Plusz egy tipp!

Ha igazán ízletes és vitamindús paradicsomot szeretnénk, csak hazai termést érdemes választani! A Trivega Kft.-t többgenerációs családi vállalkozások alkotják, 50 hektáron termelnek.

Több mint 30 fajta zamatos paradicsomot szednek folyamatosan a Dél-Alföldön, hogy a lehető leggyorsabban és a legjobb minőségben jusson el hozzánk a mindig friss paradicsom, odafigyelve, nagy hangsúlyt fektetve a fenntartható gazdálkodásra. A Trivega paradicsomok országszerte egész évben, szinte az összes áruházlánc polcán megtalálhatóak.

www.trivega.hu