Ismét itt az Újbuda Jazz Fesztivál!

2022. 18. 09., 9:00pm
Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház a tizenhetedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált.

 

by Szendi Horváth Éva

Az idén szeptember 22 és 24 között a jamboree alapvető célja, hogy a műfaj progresszív, aktuális és kurrens képviselőit a lehető legújabb, legfrissebb felállásukkal mutassa be.

Az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma a súlyos avantgárdtól a hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagynevű klasszikusokig terjed. Ma már nyugodtan elmondható: Magyarország egyik legrangosabb jazz fesztiváljáról van szó, ahol mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.

Szeptember 22-én a Fonóban a Borbély Mihály Polygon – Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András triója – az elmúlt évadban megjelent új lemezét mutatja be.

Polygon/Fotó: Kopcsik Márton/

“A Polygon tökéletes elnevezés: a sokszög rengetegféle zenét állít vonatkozási rendszerbe, mégis önazonos. Borbély Mihály társaival a jazz nyelvén, régiónk népzenéinek minden értékét felvonultatva megint fenomenálisat alkotott.” – írta róluk a Gramofon.

https://www.youtube.com/watch?v=49E22BCYbGg

A 20. század elején Kodály Zoltán újra népszerűvé tette a népdalokat. Most eljött az ideje annak, hogy a 21. századi zenei platformokon Kodály legismertebb és legkedveltebb népdalfeldolgozásai trendi, kreatív és lendületes megközelítésben újra eljussanak a fiatal hallgatókhoz– véli a Kodály Spicy Jazz. Ők nagyon szerethető és magával ragadó zenét hoznak majd el a Fonó falai közé.

Szeptember 23-án a Tariqá-val Said Tichiti és remek hazai zenészekből álló csapata áll színpadra. A marokkói születésű Said volt az első, aki Magyarországon a gnawa zenét bemutatta és szélesebb körben ismertté tette. A gnawa szülőhelyén a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, amely szorosan kapcsolódik a gyógyító szertartásaikhoz. Ezt az ősi szakrális transz-zenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’rolljának”.

Finom szövésű, spirituális jazz, amit megszoktunk Tóth Viktor magas szintű zenéjében. Ismét jön a Tóth Viktor Arura trió, amelyben Tóth Viktor (szaxofon) mellett másik két nagy formátumú művész, Lukács Miklós (cimbalom) és Orbán György (bőgő) lép színpadra.

A zenekarnak legutóbb megjelent lemeze remek kritikákat kapott itthon és külföldön egyaránt.

https://www.youtube.com/watch?v=RSVpnbWEVT0

Az ének és nagybőgő kettőse első hangzásra talán szokatlannak tűnhet. A duó-formáció zenei műfajtól függetlenül egyike a legmerészebb alkotási formáknak, ebben a felállásban pedig igazi unikumnak számít. A Kovács Linda - Bögöthy Ádám duó zenéjében az akusztikus hangzás a tradíciók iránti tiszteletet sugallja, míg az elektronika megjelenése egyfajta reakció a jelen kor hatásaira.

https://youtu.be/0DKRc5XD_0w

A fesztivál zárónapján, szeptember 24-én, a Fonóban a Blue Canarro Group egyedülálló csapata indítja az estét. A kilencfős zenekar saját dalokat, kedvelt slágereket, valamint ismerős örökzöldeket is játszik a jól ismert nosztalgikus múlt századi kuplékból, valamint a jazz és a bossa nova világából egyaránt táplálkozva.

https://www.youtube.com/watch?v=rOGATZItP98&list=PL1ENzhUuqhVYZl2__26nDId1X8zpohnvv

Az Orbay Lilla Quintet műsorában meghatározó szerepet játszanak a mediterrán stíluselemek, illetve az eredeti módon újra gondolt és átkomponált jazz-sztenderdek. A fiatal és tehetséges énekesnőt az Ephemere Duóban már rendszeresen hallhattuk a Fonó színpadán, ezúttal saját felállásával érkezik a Sztregova utcába, - ez a formáció a MÜPA Jazz Schowcase eseményén is kiemelkedően szerepelt.

Részletek a Fonó weboldalán: https://www.fono.hu/hu/

A jazz progresszív és kurrens képviselői három napon át

  1. szeptember 22-24. a Fonóban és az A38 hajón

Újbuda Jazz Fesztivál—FONÓ

Szeptember 22., csütörtök 20:00

Borbély Mihály: Polygon, Kodály Spicy Jazz

Szeptember 23., péntek 20:00

Tariqa, Tóth Viktor Arura trió, Kovács Linda -Bögöthy Ádám duó

Szeptember 24., szombat 20:00

Blue Canarro Group, Orbay Lilla Quartet