Ismét Virtuózok 4+ a fiataloknak

2021. 23. 11., 6:57pm
Egyedülálló lehetőséget nyújt a Duna Televízió komolyzenei tehetségkutatója

 

A Virtuózok hetedik évada öt ország, a visegrádi négyek mellett idén Horvátország részvételével valósul meg.

Sokan várták az idei műsort, amely péntek esténként nem csak a fiatalokat és gyerekeket, hanem a felnőtteket is a képernyő elé vonzza. A kétfordulós válogatót mind az öt ország televíziója közvetíti.

Magyarország első és egyetlen, 2014-ben indult komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok V4+, november 19. és december 17. között látható a Duna Televízióban. A műsor különlegességéről Bősze Ádám, a Bartók Rádió műsorvezetője, a Virtuózok magyarországi válogatóinak házigazdája beszélt az Almáriumban.

Bősze Ádám

„Sok mindenben különbözik a mostani Virtuózok az előzőktől. Legfőképpen abban, hogy már nemcsak Magyarországra koncentrál a tehetségkutató, hanem a visegrádi négyek mellett, plusz egyre, Horvátországra. Ami még abszolút egyedivé teszi, a nemzetközi zsűri, amelyben a szó szoros értelmében világsztárok foglalnak helyet” – mondta a nemzetközivé vált műsorról Bősze Ádám, a Duna Televízió Almárium című műsorában.

A zsűriben ugyanis a hazai komolyzenei élet legelismertebb képviselői foglalnak helyet: Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc-, Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán operaénekes, Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, operarendező, Batta András Erkel Ferenc-, Széchenyi-díjas magyar zenetörténész, Bogányi Gergely, a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Várdai István, Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész.

Gottschalk, Hauser és Domingo

A nemzetközi zsűriben a résztvevő országok zenei szaktekintélyei foglalnak helyet: Alicja Wegorzewska lengyel operaénekes, Peter Valentovic szlovák karmester, Gabriela Bohácová cseh művészeti igazgató, valamint Petar Culic horvát gitárművész a nemzetközi elődöntők során és HAUSER horvát csellóművész a döntőben, míg a magyar zsűritag Miklósa Erika lesz.

Plácido Domingo

 

Az egyszemélyes "szuperzsűri" szerepét Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmester tölti be.

Bősze Ádám arról is beszélt, zseniális lehetőségnek tartja a Virtuózokat a fiatal tehetségek számára.  „televíziós show jellege miatt, a Virtuózoknak köszönhetően, a fiatalok egészen különleges szituációkba kerülhetnek, olyanokba, amelyeket egyébként nem tudnának átélni. Pedig ahhoz, hogy későbbi pályájukon megfeleljenek, ilyeneket meg kell élniük” – véli Bősze Ádám, aki a tehetségkutató olyan aspektusáról is beszélt, amely bizonyítja, hogy a zene nem a pillanat művészete.

Virtuózok V4+ november 19-től a Duna Televízió műsorán.

 

Az Almárium beszélgetése IDE kattintva nézhető újra.