Ismerd meg a tökéletes hamburger titkát!

2022. 14. 03., 10:42pm
A hamburger esetében van néhány biztos tipp, amivel biztosra mehetünk


Kedvenc ételeink közül néhányat csakis étteremben kérnénk, mivel félünk, ha magunk próbálnánk meg otthon elkészíteni, biztosan félresikerülnének a dolgok. 

Szerencsére, a hamburger esetében van néhány biztos tipp, amivel biztosra mehetünk, hogy a végeredmény felveszi majd a versenyt az éttermi opciókkal. 
Itt most kiderül, mi a tökéletes hamburger titka. Mindenekelőtt azonban megjegyeznénk: ezúttal szabadon engedheted a fantáziád! Nyugodtan használj elsőre szokatlannak tűnő párosításokat a feltétek és szószok tekintetében!

A húspogácsa
A hamburger központi hozzávalója a húspogácsa, amiből többfélét is vásárolhatunk a boltokban. Ha kicsit merészebbek vagyunk, akár mi magunk is elkészíthetjük otthon. A legjobb, ha húsz százalék zsírtartalmú marhahúst (lapockát vagy hátszínt) választunk. Ha mi magunk készítjük el, a fűszerezéskor a legfontosabbak a só, a zúzott fokhagyma, a bors, illetve ízlés szerint őrölt kömény, esetleg paprika. Ha borjúhúsból készül a burger, a petrezselyem és a koriander is nagyon jól illik hozzá. Ha vadhúst választunk, óvatosabban fűszerezzünk, ezeknek a húsoknak ugyanis erősebb, jellegzetesebb ízük van. 
A húspogácsák formázásánál ügyelj rá, hogy ne legyenek túl laposak a korongok, sóval pedig csak közvetlen sütés előtt szórd meg, így kerülheted el, hogy kiszáradjon. Jó, ha sütés előtt néhány órára hűtőbe teszed a korongokat, így összeérnek az ízek.

A zsemle
Itt már csak a sütés-főzésben gyakorlottabbnak ajánljuk, hogy próbálják házilag elkészíteni a hamburgerzsemléjüket. Szerencsére a boltokban a bucikat illetően is elég széles a választék, könnyű az ízlésünknek megfelelőt választani. A kettévágott zsemle közé került öntetek hamar átáztatják a zsemlét, ami ront az élvezeti értékéből. Ezért tanácsoljuk, mielőtt összeállítanád a hamburgered, pirítsd meg az elfelezett bucit.

A feltétek
Igaz ugyan, hogy a hamburger legfontosabb hozzávalója a hamburgerhús, az étel igazi karakterét talán mégis az adja meg, hogy mit társítunk a hozzá. 
A leggyakoribb feltétek a sajt, a majonéz, a ketchup, a mustár, és különböző salátakeverékek.

Ha valami különlegesebb íz kombinációra vágysz, ajánljuk a hagymalekvárt vagy hagymacsipszet. Sajtok tekintetében pedig a bivalymozzarella selymes, lány íze kellően kihangsúlyozza a hús fűszerezését. Ha salátáról van szó, az elterjedtebb jégsaláta helyett inkább a rukkola ajánlatos, annak jellegzetes íze miatt, ami egy új íz kombinációt ad.

Bacon
Ha egy tényleg ellenállhatatlan hamburgerrel szeretnéd megörvendeztetni magad és barátaid, itt a mi szupertipp.

A hamburger akkor lesz igazán mennyei, ha bacont teszel a húspogácsára. A magas hústartalmú bacont először pirítsd meg egy serpenyőben, majd helyezd a húspogácsára. A bacon kellemesen sós, ropogós ízéhez tökéletesen passzol a marhahúspogácsa és bármilyen pikáns, enyhén édeskés fűszerezésű szósz, véli Kovács Péter, baconszakértő, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamás-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

Még egy utolsó simítás
Végezetül egy kis kézügyességre is szükségünk lesz a hamburger összeállításakor, a különböző rétegek ugyanis hajlamosak elcsúszni egymáson. Az alsó bucira legelőször a szószt kend, csak aztán jöjjön rá a hús, arra a bacon, a sajt és a különböző feltétek. A sort ismét a szósszal zárt, ami segít, hogy a hús és a többi hozzávaló ne mozduljon el a bucik közül.

Persze önmagában ennyi még kevés: az elkészült hamburger közepére tűzz egy hosszú hamburgerpálcát, hogy a hamburger rétegei biztosan ne csússzanak el egymáson!