Irány Bács-Kiskun vármegye

2023. 21. 06., 9:48pm
Töltsön el egy tökéletes hétvégét Petőfi jegyében!

 

by Szendi Horváth Éva

Bács-Kiskun vármegye az év bármely évszakában számos izgalmas helyszínt tartogat az idelátogatóknak. Akár gasztronómiai, akár kulturális utazásról, vagy éppen sport-eseményről, aktív kikapcsolódásról van szó. Most azonban, a Petőfi-bicentenárium apropóján még inkább érdemes ellátogatni a vármegyébe. A költő szülőhazájában 2023 év végéig az érdeklődő még számos Petőfihez kapcsolódó programelem közül válogathat, miközben újrajárja a lánglelkű poéta gyermek-és fiatalkorának hőn szeretett állomásait.

Eredjünk hát a költő nyomába, ismerjük meg Bács-Kiskun vármegye rejtett kincseit!

A költő ínycsiklandó kedvencei, új köntösben
Az emlékév kapcsán több helyi étterem is előrukkolt egy-egy, Petőfi Sándor ízlésének megfelelően megálmodott menüsorral. Így a kiskunfélegyházi Sirius Étteremben is terítékre kerülnek a költő kedvenc ételei. A megyeszékhelyen, az autentikus Kecskeméti Csárda Petőfi-menüje szintén élvezetes gasztronómiai élményt nyújt. Ilyenkor mintha maga a költő is velünk ülne az asztalnál és arról mesélne, miként főzött katonakorában dödöllét a társainak.

Bánföldi Szilárd a Petőfi kávélikőrrel

A finom ételek akár a Kunság-Szesz Zrt. kávélikőr különlegességével, a kétszáz éves jubileumra készült, 33%-os Pilvax-likőrrel is leöblíthető. Vármegye-szerte az édesszájúakra is gondoltak. A Soltvadkertre látogató a Korona Cukrászdában nem csak a méltán híres fagylaltokat érdemes kipróbálni. Nem csalódik, aki megkóstolja a Petőfi Sándor-ihlette Pilvax szeletet! Ez a mennyei, kávés desszert feleleveníti a költő világát és különleges ízutazást kínál az édességek birodalmába. Aki még elevenebb gasztro-időutazásra vágyik, menjen el Szalkszentmártonba, a Petőfi Sándor Emlékkiállításra!

Petőfi egykori lakhelyén két népi játék között akár mindenki saját maga is kipróbálhatja Hrúz Mária még mindig üzemelő kemencéjét, hogy egy finom langallót vagy görhönyt süssön.

Óriások nyomában Kiskőrösön
Képzeletbeli utunk következő állomása Kiskőrös, ahol kihagyhatatlan megálló a János Vitéz Látogatóközpont, valamint a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum egyaránt. A látogatóközpontban egy mesés labirintuson keresztül kell átjutni, miközben felelevenednek Petőfi híres elbeszélő költeményének egyes fejezetei. Az interaktív színterek között mindenki átélheti a fontosabb részleteket. Kukorica Jancsival őrizheti a nyájat, harcolhat az óriásokkal, végül még Tündérország káprázatos tájaira is eljuthat.

A kalandozás után az emlékmúzeumban érdemes egy sétát tenni és ezáltal bepillantást nyerni a költő világába. Nincs olyan magyar ember, aki ne hatódna meg, amikor belép a költő szülőházába. Itt máig hitelesen tárják a látogatók elé azt a miliőt, amelyben a költő megszületett. Még Petőfi ágya is eredeti állapotában található, amelyben először felsírt!
Ugyanitt a 19. század első harmadának jellegzetes berendezési tárgyait, szokásait is meg lehet ismerni.

Kis lak a nagy Duna mentében
1843 májusában Petőfi Sándor Pozsonyban tartózkodott, innen üzent haza a Távolból című versével: Kis lak áll a nagy Duna mentében…Hosszú távollét után, keserves másfél évvel a háta mögött, 1844 húsvétján kopogtatott újra a "kis lak" ajtaján. Ezt a kopogtatást idézi föl a magyar líra egyik legszebb darabja, a Füstbe ment terv. De hol található ez a kis szoba? És hol található a "kis lak"?

Dunavecsén áll az a ház, ahol a Petrovics család a mészárszékét 1841 és 1845 között üzemeltette, és melynek Petőfi hátat fordított még a beköltözésük évében. Aki lesétált a Duna partjára, elképzelheti, ahogy a fiatal Sándor Pentelénél átkel a Dunán!
Dunavecse egyik látnivalója Petőfi Sándor apjának, Petrovics Istvánnak az egykori mészárszéke, amelyet 1841 és 1844 között bérelt. Az épületben jelenleg Helytörténeti Gyűjtemény üzemel, amely 1954-ben nyitotta meg kapuit. A Petrovics család relikviái mellett a látogatóknak a régészeti, valamint a néprajzi tárgyak segítségével a település történetébe is betekintést nyújtanak.

Tematikus túrák a nemzeti parkban
A természetkedvelők sem fognak csalódni. A vármegyei önkormányzat szervezésében indított vezetett túrák az embereknek lehetőséget adnak arra, hogy közelebbről megismerjék Petőfi Sándor egykori kedvenc tájait, és a lenyűgöző nemzeti parkot.

dr. Vadász Csaba: Láprét

A Kiskunság szívében barangolva kellemes kirándulásokon végig lehet sétálni a költő által annyira szeretett igazi magyar pusztán, így felfedezhető a hazai rónaság flórája és faunája. Lelki elvonulásra pedig nincs is tökéletesebb helyszín a pálosszentkúti kegyhelynél, mely az Alföld egyik legfontosabb búcsújáró helye.
 
Aki még sosem járt a Kiskunságon, akkor azért, ha pedig már többször is megfordult arrafelé, akkor pedig azért érdemes most ismét ellátogatni az Alföldre, - hiszen az emlékév miatt minden Petőfi Sándor emléke köré szerveződik. Legyen szó gasztronómiáról, kultúráról vagy sportról, Bács-Kiskun vármegye mindenkinek tartogat valami különleges élményt, mely az utazását gazdagítja.