Interaktív kórusinstalláció a Kodály Központban

2023. 04. 07., 8:37am
A 7. Zsolnay Fényfesztivál egyik újdonsága, hogy helyszínei sorát kibővítette a pécsi Kodály Központtal

 

by Szendi Horváth Éva

SMING című interaktív kórus installáció 

Az július 6. és 9. között az ország egyik legjobb akusztikájú koncerttermében három fényélmény mellett az UNICEF Magyarország Klímahősök programjai és kiállítása is várja az érdeklődőket.

A Kodály Központ hangversenytermében lesz látható a fesztivál egyik leginkább magával ragadó, monumentális látnivalója, a Gaia. A hét méter átmérőjű, fejünk felett lebegő installáció a Földet ábrázolja.

Az angol Luke Jerram alkotása olyan érzetet kelt, ami az űrhajósok beszámolóiból lehet ismerős. Az élmények közös jellemzője az élet összefüggéseinek mély megértése, a bolygó iránti féltés és a környezetünk gondozásával kapcsolatos felelősségtudat megújult érzése. A belülről megvilágított installáció minden centimétere 18 km-t ír le a Föld felszínéből. A műalkotástól 211 méterre állva láthatná úgy a közönség a bolygót, ahogyan az a Holdról látszik.  Az élményt a BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones térhatású hangkompozíciója teszi teljessé. Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

Belgiumból érkezik a Kodály Központba a SMING című interaktív kórus installáció, amely lehetőséget nyújt az embereknek, hogy egyszerre legyenek karmesterek és egy teljes kórus tagjai. A látogatók hangját rögzítik videóban és hangban, majd ebből egy teljes kórust alakít ki a szoftver. A képernyőkön az illető arca, a hangszórókból pedig kórussá bővített hangja hallható. Így a résztvevő a saját magából álló kart egy pálcával vezényelheti. Az installáció célja, hogy az emberek másképp éljék meg a zenét, mivel belemerülnek a saját rezgésükbe és harmóniájukba. Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

Az épület külső fényköntöst is kap  

A Kodály Központ homlokzata és környezete ad otthont a 380-780 Collective által komponált fényinstallációnak, mely az észlelés, az út, a megérkezés lépcsőzetes folyamatán vezeti végig a látogatót.

A Kodály Központban a látogatók napközben az UNICEF Klímahősök programjain vehetnek részt. A szervezet a klímaváltozás hazai kiemelkedő szakembereivel közös gondolkozásra és párbeszédre hívja a fiatalokat. A felmelegedés egyértelműen a mai gyerekek életét fogja leginkább befolyásolni. Így természetes, hogy a jövő legnagyobb kihívásaival kapcsolatban őket kell bevonni a beszélgetésbe.

Július 7-8-án Botos Barbara Magyarország klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövetével Nemzetközi klímatárgyalás-szimuláció és beszélgetés várja az érdeklődőket. Az interaktív, játékos megbeszélés a 12–18 éves korosztály számára ajánlott. A programon többek között az is kiderül, hogy merre tart a világ a klímaváltozás vonatkozásában és milyen álláspontot képvisel Magyarország a nemzetközi fenntarthatósági fórumokon. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: https://forms.gle/39xe7vwaUoeiQweV7

 Július 8-án Jordán Ferenc, a Pármai Egyetem kutatója A természet védelme: ki kit véd? címmel tart előadást. Előadása az ember és a természet viszonyáról szól. A rendszerszemlélet és a hálózatelemzés bemutatásával közös megoldásokat keres arra, hogy hogyan tudnánk okosabban élni egyetlen bolygónkon, a Földön.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: https://forms.gle/xvEffewraYX23Dqz7

A fesztivál keretén belül ingyenesen megtekinthető az UNICEF Magyarország Fotókiállítása. Emberi sorsokba és történetekbe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a világ azon területeiről, ahol a mindennapokban az éghajlatváltozás következményei már most is jelen vannak. Jelenleg már több mint fél milliárd gyermek szenved a szárazság, az árvizek és tomboló viharok pusztító hatásaitól. Ám 2050-re a klímaváltozás már a világ összes gyermekének az életét befolyásolni fogja. A kiállítás elgondolkodtató és sokszor torokszorító képei arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaválság egyben gyerekjogi válság. Nem csak a jövőben, hanem már most is!

Nyitva tartás:

Csütörtök: 21.30–01.00

Péntek-szombat: 12.00–01.00

Vasárnap: 12.00–00.00

Részletek: www.fenyfesztival.hu