Inka 1946 ... egyedül én halok meg

2021. 28. 02., 9:10am
A budapesti Lengyel Intézet Március 1-jén filmvetítéssel emlékezik meg a kommunizmus lengyel áldozatai előtt.

A budapesti Lengyel Intézet Március 1-jén filmvetítéssel emlékezik meg a kommunizmus lengyel áldozatai előtt.

A Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapja (március 1.) alkalmából az intézet YouTube csatornáján ingyenesen tekinthető meg az Inka 1946 ... egyedül én halok meg című televíziós dráma. 

A megrázó film egy fiatal ápolónő, Danuta Siedzikówna, „Inka” történetét mutatja be, akit 1946-ban szörnyű kínzásokat követően gyilkolt meg a sztálinista terrorapparátus, még mielőtt betölthette volna 18. életévét. A fiatal lányt és testvéreit nagymamája nevelte miután édesanyját 1943-ban meggyilkolta a Gestapo, édesapja pedig egy szovjet lágerből való szabadulás után hunyt el. Inka a Honi Hadsereg (Armia Krajowa) ápolónője és összekötője lett. Koholt vádak alapján ítélték halálra. Mondjátok meg a nagymamámnak, hogy helyesen cselekedtem, – üzente a börtönből a kivégzése előtt.  Egyike volt annak a többezer tragikus mártírhalált halt ellenállónak, akik szembe szálltak az elnyomó szovjet hatalommal. Céljuk Lengyelország újjászervezése, valamint a szabad és demokratikus választások biztosítása volt.  

A földalatti függetlenségi mozgalom katonáit, antikommunista ellenállóit bebörtönözték, megkínozták, sokukat kivégezték. Ma Kiátkozott Katonáknak nevezik őket, mivel 1989-ig a Lengyel Népköztársaság tevékenységüket bűncselekménynek minősítette. Nem csupán fizikailag likvidálták őket, hanem az emléküket is igyekeztek kitörölni a nemzet emlékezetéből. Ez azonban mégsem sikerült. Lengyelországban 2011-től, március 1-jén ünneplik a Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapját. Történetük ma az önrendelkezésért folytatott harc, a bátorság és a szabadságvágy szimbóluma, egyre gyakrabban Rendíthetetlen Katonákként is emlegetik őket. A program egyben főhajtás a kommunizmus magyar áldozatai előtt, melynek emléknapját február 25-én ünnepeljük.  

A Natalia Koryncka-Gruz által rendezett tévéfilm eredeti nyelven, magyar felirattal kerül bemutatásra a Lengyel Intézet YouTube csatornáján, március 1-én (hétfő), 20.00 órakor. A vetítés ingyenes. 

Link: https://youtu.be/3FVKx1QJHTw