Indul a Zsámbéki Nyári Színház

2020. 01. 07., 2:10pm
Július 5-ével kezdődően Zsámbék különleges szabadtéri helyszínei adnak otthont a Zsámbéki Nyári Színház idei programjainak.

Július 5-ével kezdődően Zsámbék különleges szabadtéri helyszínei adnak otthont a Zsámbéki Nyári Színház idei programjainak. A idei produkciók java részét a frissen felújított Zichy-kastély sajátos atmoszférájú, nyitott belső udvarán álló színpadra tervezik. Ám a gasztronómiához köthető produkciók esetében a város kedvelt éttermeinek szabadtéri területein is tartanak előadásokat.

"Miért van az, hogy a gondtalan vidámság perceiben is egyszerre csak valami különös hangulatváltozás következik: a nevetés még jóformán el sem hagyta az arcot, s az arc - ugyanazok között az emberek között - máris egészen más kifejezésű, vonásait egészen más fény világítja meg? " (Gogol)

Folytatódik a #kedvesZsámbék! zenés irodalmi felolvasószínház-sorozata Seres Tamás rendezésében. A különleges esteken olyan művészek működnek közre, mint Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Vecsei H. Miklós, Borbély Alexandra, Kováts Adél, Csuja Imre, Hajdu Steve, Szilágyi Tibor, Balsai Móni, Wunderlich József és Beck Zoltán. Ám a zsámbéki színpadon vendégül látják Mácsai Pált és Lukács Miklóst is a közös Örkény-estjükkel, illetve HOBO-t a Halj meg és nagy leszel című előadóestjével.

Kamarás Iván a zenekarával,

Kollár-Klemencz László az Ég az erdő című produkcióval lép fel, valamint a közönség itt élvezheti Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestjét is.

„Tekintettel a jelenlegi helyzetre, első sorban kis háttérigényű, de nagyon erős produkciókat terveztünk idén Zsámbékra hozni. A felolvasószínházat, és a zenés irodalmi esteket tapasztalataink szerint tavaly is nagyon szerette a közönségünk. Volt olyan este, hogy több, mint 400-an ültek a nézőtéren – a szomszéd faluból kellett székeket kölcsönkérnünk. Nagy öröm, hogy idén már meg tudjuk mutatni a frissen felújított Zichy-kastély csodálatos belső udvarát is a nézőinknek.” (Russói Tamás, a Zsámbék-medence Idegenforgalmi Egyesület elnöke)

 

Gondolatok szabadon és nemzetben, csendek; a bátor társak, bátor nők, férfiak, gyerekek- hősök, szembenézés a múlttal és a jövővel, a magyar irodalom nagy harcai, dicsőségei és bukásai; haza és szeretet. Versek és mesék az örömről, a bálról, az álomról és talán picit a csalódásról. Boldog pillanatok, öröm-érzések, mulatság, férfiak és nők;  zene és kis elmélyülés; súlypontok és csendek.

.... Tudjuk, ezek szavak; ezeken az estéken  megtöltjük tartalommal!

A #kedvesZsámbék! előadásai több évszázad irodalmából válogatnak: Tinódi Lantos Sebestyén, Janus Pannonius és Csokonai Vitéz Mihály költeményei békésen megférnek Háy János szövegei mellett. Életszagúan megidézik és átemelik napjainkba azt a történelmi korszakot, mely ma is kézzel fogható Zsámbék középkori emlékeiben. Külön estje lesz a Szellemnek és a Szerelemnek, csodálatos versekkel és színészekkel, korszakos zenészekkel.

„Mivel a karanténban mindenki amatőr szakács és pék lett, idén válogattam gasztronómiához köthető írásokból is: Karinthy elévülhetetlen és megunhatatlanul szellemes szövegei igazi klasszikus delikateszt, míg kortársaink, Cserna Szabó András, Kovács András Ferenc, Parti Nagy Lajos és Kiss Ottó inkább egyfajta fine diningot jelenthetnek a közönségnek, ha gasztroul kellene kifejezni.” (Seres Tamás, rendező)

Az előadásokról bővebb információ és jegyek a http://zsambekiszinhaz.hu/ és a https://zsambekiszinhaz.jegy.hu/ oldalon, személyesen a zsámbéki Tourinform irodában. Jegyrendelést fogadnak a zsambekinyar.info@gmail.com e-mail címen is.