Íme a legjobb magyar plakátok és filmelőzetesek!

2023. 20. 12., 10:02pm
Az idei Arany Blendén a Larry, a Szelíd és a Magasságok és mélységek is nyert díjakat

 

by Szendi Horváth Éva

A Cinema MOM-ban került sor a legjobb filmelőzeteseknek és plakátoknak járó kreatív díj átadására. Az átadót több, a nagyközönség számára is érdekes program előzte meg. Egy beszélgetés zajlott A besúgó című HBO-s (ma már a SkyShowtime-on nézhető) sorozat kampányáról. Levetítették a Mágnás Miska című 1948-as magyar film eredeti trailerét is. Egy igazi teaser-premier is volt. A jövőre a nézők elé kerülő Aranyszív című sorozat legelső előzetesét mutatta be az előzetes vágója, Bedő Barna az RTL Magyarországtól.

A traileres programok után átadták a közönség, a támogatói és a szakmai zsűri díjait. A szervezők elmondták, hogy idén nagyon szigorú volt a zsűri. A díjhoz nem volt elég egy jó előzetest vágni, illeszkednie kellett a kommunikációs stratégiába is. Kiemelkedően fontos volt a jó vágói és hang-utómunka, ugyanakkor első megtekintésre is nagyon hatásosnak kellett lennie. A zsűri ezzel szemben azt kommunikálta a díjátadón, nem érezték magukat szigorúnak, csak inkább szakmainak.

A zsűri tagjai a kreatív szakma és a filmmarketing több területét is lefedték: Bálint Péter, a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke, Horváth Andrea, a Café Communications társ-kreatívigazgatója, Lajer László az AMC promo producere, Tuza-Ritter Bernadett, vágó és filmrendező, valamint Varsics Péter trailer producer és filmrendező.

A legjobb trailerek

A zsűri fődíját együttesen a Larry című film teasere és trailere kapta. Az előzetest Bouandel Doraya készítette. A zsűri indoklása szerint:

„A zene, a sound design és a vágás olyan összhangban van a Larry teaserében és trailerében, ami nagyon ritkán látható és csak a legkiválóbbakhoz mérhető. A két előzetes elválaszthatatlan társai egymásnak, tökéletesen ágyaz meg a teaser a trailernek. Minden képkockája átgondolt és a filmről szól, mégsem árul túl

sokat el róla, de pont eleget ahhoz, hogy elvessen egy magot a néző lelkében.

Teaser: https://aranyblende.hu/trailer/303

Trailer: https://aranyblende.hu/trailer/304

 

Az Ezüst Blendét a Magasságok és mélységek rövid teasere érdemelte ki. Az előzetes Bedő Barna munkája. A zsűri indoklása:

„A Magasságok és mélységek teasere egy izgalmas formai csavarral és mélységes tartalmi alázattal ragadja meg a rábízott filmet. Az egypercnyi hosszúság alatt képesek vagyunk közel kerülni a főszereplőhöz, magasról mélyre repít érzelmileg, a letisztultságával, sallangmentességével képes lekötni a néző figyelmét és kíváncsivá is tesz. Egy haiku a filmhez.”

https://aranyblende.hu/trailer/306

 

A Bronz Blende a Kilakoltatás előzetesének ment, a vágó itt is Bouandel Doraya.

A zsűri indoklása:

„A Kilakoltatás trailere a klasszikus vígjátéki hagyományokra építkezik, de ki is csavarja őket. A karakterekkel együtt bemutatja a film humorát, felhasználja jellegzetes hangjait, majd átadja az irányítást a zenének, amivel elmegy a falig. Kiváló vágói munka, amelynek minden megoldásában ott a humor.” https://aranyblende.hu/trailer/301 

 

A Neon Blendét, mely minden évben más kiemelkedő megoldást díjaz, idén egy dokumentumfilm, a KIM előzetese kapta, ennek vágója Pamuki Krisztián volt. A zsűri különdíjának indoklása:

„A KIM trailere a legszebb példa arra, hogy virtuóz technikák nélkül is lehet hatásos és minden porcikát megragadó előzetest készíteni. A tökéletesen megválasztott zene, mondatok és azok

sorrendje teszi feszültté ezeket az ultrapixeles képkockákat, és az eredmény az, hogy nem lehet nem figyelni erre a szereplőre, erre az életútra és erre a filmre. A trailer addig a nézővel marad, amíg nem látja a filmet.”

https://aranyblende.hu/trailer/302

A legjobb plakátok

A zsűri három plakátot díjazott, a legjobb koncepció a Nyugati nyaralás plakátjáé volt, melynek alkotója Pálmai Tamás. Ő a díjátadón elmondta, hogy ez az első plakátja, amit készített. A legjobb kampányplakát díját a Larry című film kapta, az alkotók Góg Emese és Török Ádám voltak a Robbit Creative-tól. A Szelíd című film plakátja a legjobb kraft díját nyerte, ennek alkotója Frank Rizzo.

A zsűri indoklások:

„Akár egy modern Caravaggio festményen, úgy sejlik elő a Szelíd főhősnőjének plasztikus alakja. Az ábrázolás nem idealizál, hanem a nyers, őszinte valóságot mutatja meg – ugyanúgy, ahogy a film is. Az éles, határozott formákat a kép egyik sarkából a finoman hátratekintő arc, a másikból pedig maga a cím teszi szelíd keretbe. Ezzel a mesteri kontraszttal teremti meg ugyanazt a kettősséget, amit egy érzékeny lélek képvisel a testépítők világában.”

„A Larry plakátja lenyűgözően hozza azt a feszült, vibráló, ritmikus sodrást, amit a film trailere, pedig mindezt egy állóképen megteremteni nem csekély kihívás, sőt, igazi bravúr. Az elemek elrendezése rendhagyó, de gondosan komponált, a kép nyers stílusa tökéletes összhangban van a főhős karakterével, akárcsak a kézzel írott betű. Mindettől lesz a végeredmény olyan, ami mellett nem lehet elmenni, mert bár "ránk sem néz", mégis megszólít.”

„A Nyugati nyaralás plakátja első pillantásra megragadja a figyelmet, majd kristálytisztán bemutatja a film műfaját és átadja a

hangulatát. Ám mindeközben arra is csábítja szemlélőjét, hogy tegyen egy lépést közelebb és figyelje meg alaposabban, ugyanis ekkor bontakozik csak ki igazán! Az elhintett, szellemes kis részletek többszörösen jutalmazzák a nézőt, és ezzel észrevétlenül, apránként húzzák be őt a film világába és a moziterembe is.”

Egyéb trailer-díjak

A Zenebank.hu különdíját az Átjáróház trailere kapta, vágója Duszka Péter Gábor.

https://aranyblende.hu/trailer/283

A közönségdíjas trailer egy igazi közönség-kedvenc film, a Jóreménység-sziget népszerű trailere, amit a film rendezője maga vágott.

https://aranyblende.hu/trailer/295