Ilyen az élet macskával a magyarok szerint

2023. 21. 07., 10:23pm
A macskatulajdonosokkal kapcsolatos sztereotípiák már nem érvényesek?

 

A macskatulajdonosokkal kapcsolatos sztereotípiák már nem érvényesek?

Nincsenek barátai, nincs társadalmi élete, idős és többségében nő. Vajon még mindig élnek ezek a macskatulajdonosokkal kapcsolatos sztereotípiák? A Whiskas legújabb országos, reprezentatív felmérése szerint minden harmadik háztartásban él macska. És bár az átlagos macskatulajdonost egészen máshogyan kell elképzelni, sokak fejében még mindig ez a sztereotip kép él a macskatartókról – ezért a márka elindította az #Iamcatperson kezdeményezést, hogy bemutassák a macskatartás előnyeit és a macskagazdik valódi arcát.

Sztereotípiák vs. valóság – ilyenek valójában a macskások
A macskatulajdonosok csodabogarak, magányosak vagy egyedülálló idős nők, egy macskát tartó férfi pedig nőies – ezek a sztereotípiák régóta jelen vannak a magyar társadalomban is. Vajon még mindig ezek a képek ugranak be elsőre egy cicagazdiról? A Whiskas kíváncsi volt rá, hogy manapság mit gondolnak az emberek a macskatartókról, illetve a macskagazdik saját magukról és arról, hogy milyen a macskás élet.

A felmérésből kiderült, hogy bár egyesek fejében – leginkább azokéban, akik nem tartanak macskát – még él az a sztereotípia, miszerint az egyedülálló idősek sajátossága a macskatartás. Az eredmények alapján azonban egy sokkal szélesebb kört vonzanak ezek a háziállatok. A 18-65 éves lakosság közel harmadának (31%) van legalább egy macskája. A nemek szerinti megoszlás pedig egyáltalán nem támasztja alá a régi sztereotípiát: a macskatartók 46 százaléka férfi, és a macskatulajdonosoknak csupán kevesebb mint egyharmada egyedülálló – tehát a macskások nagy része nem a magány ellensúlyozására él házi kedvencével. A kutatásból az is kiderül, hogy jellemzően talált (36%), ajándékba kapott (30%) vagy a háztartás másik macskájának kölykeként (33%) kerül új cica a családba.

Macskával jobb az élet

A macskatartók többsége számára a macska családtag, és sokan már el sem tudják képzelni nélkülük az életet. A macskatartás előnyeinél számos szempontot vizsgáltak a felmérés során: még a macska nélkül élők 57%-a is egyetértett abban, hogy a macska jó társaság, közelsége csökkenti a stresszt. Szóval egy macska amellett, hogy még szórakoztató is, megvéd a kártevőktől, hozzájárulhat a fizikai és mentális egészség javulásához és összességében javíthatja a gazdája életminőségét. Ezt tükrözi az is, hogy a felmérésben részt vevők fele úgy gondolja, hogy javult az élete, mióta macskája van.

#Iamcatperson – mutassuk meg, hogy milyen jó cicagazdinak lenni!

 A felmérés szerint a macskatartók megítélése a lakosság körében inkább pozitív, de azok között, akiknek nincs macskája, minden ötödik ember továbbra is negatív véleménnyel van a cicásokról. Ők azok, akik még mindig úgy gondolják, hogy a macskások magányos, egyedülálló nők.

A macskatartók azonban magukat érzékeny, gondoskodó és kiegyensúlyozott személynek tartják.

A Whiskas azért indította az #Iamcatperson kezdeményezést, hogy megmutassa, milyen előnyei vannak a macskatartásnak, hogy milyen az élet a macskával, és hogy előmozdítsa a macskásokról szóló sztereotípiák lebontását.

Bánszky Noémi és Ábel Anita

„A macskák nagyon érzékenyek, és ők is szeretik a rituálékat, ha pedig a gazdi ezektől eltér, annak bizony meglesz a következménye. Például tréningezéskor is tudatosan kell váltogatni, hogy ne csak a konyhában, hanem a nappaliban is gyakoroljunk velük, hogy ne mindig guggolva kérjük a trükköket, hanem időnként állva is, különben annyira összekötik ezeket a nem direkt adott jelzéseket, hogy egy idő után azt hihetik, hogy az »ül« szó csak a konyhában, a guggoló gazdi által kimondva jelenti azt, hogy le kell ülni, a nappaliban pedig semmit sem jelent.” – magyarázza a Bánszky Noémi macskatréner.

„A macskák emellett nagyon erős érzelmi kötődést alakítanak ki a háztartás különböző tagjaihoz, még a gyerekekhez is. A macskával való érintkezés, azaz a simogatás és összebújás csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét az emberi szervezetben, ezért a mai rohanó és stresszel teli világban a macskával való esti összebújás balzsam lehet a léleknek. Az #Iamacatperson kezdeményezés arra inspirál, hogy büszkén vállaljuk, hogy van macskánk, és megmutassuk mindazokat a módokat, amelyekkel gazdagítja az életünket" – tette hozzá Noémi, aki maga is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Más háziállatokhoz hasonlóan a macskatartóknak is oda kell figyelniük a kedvencük táplálására, ami döntő fontosságú fizikai állapotuk szempontjából – azaz, hogy a macska ne legyen alultáplált vagy elhízott. A minőségi táplálás mellett ügyelni kell a stressz elkerülésére is, mivel az különféle egészségügyi problémákat okozhat ezeknél az állatoknál, ezért fontos, a macskák mindig biztonságban érezzék magukat nálunk.

A cica ezt ahelyet találta a legkényelmesebbnek

Egy kis állatot tartani felelősség: figyelni kell rájuk, az almot mindig tartsuk tisztán, játsszunk velük, legyen a kapcsolatbizalmon és szereteten alapuló!

 

A felmérést a Whiskas megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. 2023 májusában végezte el 1000 fős mintán.