Így vásárolnak háztartási kisgépeket a magyarok

2022. 01. 11., 4:34pm
Nem dőlünk be a celebek ajánlásainak, inkább alaposan tájékozódunk

 

Kiemelten fontossá vált a magyarok számára a kis háztartási gépek vásárlásánál, hogy mennyi időre jár garancia a termékhez és mennyi ideig érvényesíthető a csere, valamint a javítás a vételt követően. Egyértelműen inkább online tájékozódnak a vevők, ha kávéfőzőt, egyéb konyhai kisgépet, vagy porszívót vásárolnának, de még mindig jellemző, hogy a barátok, ismerősök véleményét is kikérik a döntés előtt. Az ár összehasonlító weboldalak népszerűsége töretlen, de a független teszteket és értékeléseket is szeretjük olvasni – derül ki a japán gyökerekkel rendelkező európai márka, a Sencor kutatásából.

Az azonnali termékcserét preferálják a magyarok

A jelenlegi gazdasági helyzetben nem meglepő, hogy nagyon fontos lett a vásárlók számára, milyen garancia feltételeket kínálnak az egyes gyártók, forgalmazók a piacon a háztartási kisgépek esetében. A termék azonnali cseréje egy meghibásodás esetén abszolút egy elsődleges, vásárlást befolyásoló tényezővé vált, ahogyan a kiterjesztett termékgarancia vagy a több, akár 10 éves javítási garancia is – mutatott rá a felmérés.

Az ingyenes szállítás már nem kulcskérdés

Bár online vásárlás esetén gyakran fontos szempont az ingyenes szállítás, a felmérés alapján ez az opció a középmezőnyben végzett, ha a vásárlási döntést befolyásoló tényezőket nézzük. Kevésbé fontos a magyarok számára ma már az is, hogy európai eredetű-e az adott termék, illetve rendelkezik-e nemzetközi háttérrel a gyártó. Érdekes különbség a nemek között, hogy - bár nem abszolút döntési tényező - a férfi vásárlóknak így is közel kétszer fontosabb, hogy európai eredetű-e a termék, mint a nőknek. Szintén szívesebben választanak olyan gépet a férfi vevők, ami lehetőleg nemzetközi elismerésben részesült.

Nem elég, ha egy celeb mondja: jó a termék, vegyük meg

A Sencor vásárlási szokásokat vizsgáló kutatása arra is rámutatott, hogy az ár összehasonlító oldalakat a magyarok több mint fele felkeresi információszerzés céljából, mielőtt döntene, hol vásárolná meg a kinézett kisgépet. A vásárlók több mint harmada a gyártói és kereskedői weboldalakról is informálódik, de közel ugyan ennyien kíváncsiak a barátaik, ismerőseik véleményére is egy-egy márka és termék esetében. A közösségi média odalakon, blogokon, fórumokon a megkérdezettek negyede tájékozódik. Érdekes eredmény, hogy a celebek és influencerek ajánlásaira, valamint a rádió és kültéri reklámokra - úgy tűnik - egyre kevésbé fogékonyak a magyar vevők.

Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője elmondta, a kutatást 500 fős mintával, online végezték. Nem titkolt céljuk volt, hogy a jelen gazdasági helyzetben felmérjék a hazai vásárlási szokásokat, márkapreferenciákat, így a valós vásárlói igényekre reagálva erősíthessék tovább piaci pozíciójukat a magyar piacon.

Fotó credit: Sencor, Pixabay.com