Így változtass az étrendeden, ha nem akarsz beteg lenni!

2022. 13. 01., 10:22pm
3 tipp, hogy könnyebben sikerüljön a téli vitaminpótlás
A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, a téli időszakban pedig kiemelten fontosak. A hideg évszakban a leggyakoribbak a náthás és az influenzás megbetegedések, a koronavírus-járványról nem is beszélve. A szervezetünknek ilyenkor nagyobb mennyiségben van szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy a betegségeket elkerüljük, vagy épp könnyebben legyűrjük.

Étvágytalanság és fáradékonyság is utalhat vitaminhiányra
A vitaminhiány nem csak télen, hanem az év minden napján fennáll, viszont a téli időjárásnak köszönhetően a tünetei kézzelfoghatóbbak. Herceg Olga dietetikus szerint a téli időjárás nemcsak a szervezetünket, hanem a külsőnket is megviselheti. Száraz bőr, töredező körmök, hajhullás, álmosság és étvágytalanság. Ezek a tünetek vitaminhiányra utalhatnak.

„Ilyenkor kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, és jóval kevesebb jut a napból, ami miatt D-vitamin-hiány is kialakulhat. A téli időszak befolyásolja ritmusunkat, már nem vágyunk annyira a szabadba és a sportra sem koncentrálunk úgy, ahogyan a nyaralási szezon alatt. A vitaminhiány tünetei attól függnek, hogy pontosan milyen vitamincsoport hiányzik a szervezetükből” – mondja Herceg Olga.

A vitaminhiány leggyakoribb tünetei
A leggyakrabban az étvágytalanság, a fáradékonyság az álmosság és a hányinger utalhat valamilyen vitaminhiányra.

„Ha A-vitamin hiányban szenvedünk, akkor csökken a látásunk, a hajunk vékony és töredezett lesz. A C-vitamin hiánya lehet az érzékeny és vérző fogíny, valamint a hámló és száraz bőr. A D-vitamin hiányára pedig az izomfájdalom és izomgyengeség jellemző, valamint hirtelen súlyveszteség és a csökkent emlékező képesség.”

3 tipp az egészségért
A dietetikus szerint a legoptimálisabb megoldás az étkezés javítása. Fontos, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat első sorban az étellel kapjuk meg, mivel az ételből sajátítja el szervezetünk a legkönnyebben azokat.

„Első tipp, hogy étrendünknek tartalmaznia kell elegendő zöldséget, gyümölcsöt, tojást, halat és húst.

Második tipp, hogy a tejtermékből preferáljuk a zsírosabb fajtákat, mint például a kemény sajt.

Harmadik tipp, hogy a vitaminhiányt mindig szakorvos kezelje, ezért feltétlenül konzultáljunk az orvosunkkal, ha bármelyik tünetet tapasztaljuk.

Az önkényes vitaminszedés nem mindig hozza meg a kívánt eredményt, mivel nagyon sok vitamin együttes szedése inaktiválja egymás hatását” – tette hozzá Herceg Olga.