Igazi különlegességek a kiállításon

2022. 06. 09., 3:42pm
„Astrophytum nemzetség és hibridjei ”az őszi Országos Kaktuszkiállításon és Vásáron az ELTE Füvészkertben szeptember 9-11-ig

 

Astrophytum ornatum hibrid

Mexikó középső részén magas szikla kibúvásokban vagy tüskés cserjék védelmében élnek a tövisekkel nem borított, érdekes szürke testű bordázott kaktuszok az Astrophytumok. Köznyelven csillagkaktusznak, papsapkakaktusznak vagy püspöksüvegkaktusznak is hívják.

Astrophytum myriostigma var. cohauliense

A nemzetség felfedezése a 18. században történt meg, innen erednek az első leírások is, és a kaktuszkedvelők lelkesedése e növények iránt az óta is töretlen; sőt a hat alapfaj és leírt változatai mellett, ma már tízezres nagyságrendben megjelentek a nemzetség kertészeti változatai és keresztezései, azaz hibridjei. 

Kiemelkedőek a távol-keleti, főleg japán hibridek, melyek száma ma már több ezerre tehető. A fajtákat sokszor fantázianévvel illetik, és nem egy jól sikerült csodálatos változat ára egy gépkocsi árával vetekszik.

Japánban külön klubja van az Astrophytum nemesítőknek, ahol komoly versenyeken mutatják be a legújabb fajtáikat. Gyakran a növényre már nem jellemző ősállat vagy kövület testformákat mutatnak, de megjelennek a különleges virágformákat és színeket képviselő egyedek is. Igazi különlegességként a kiállításon bemutatásra kerülnek a Superkabuto, Kikko, Ooibo, Fukuryu, Hekiran, Nishiki névre hallgató változatok, melyek érdekes pettyezettségükkel, csíkozottságukkal vagy gyűrődött bőrszövetükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Mindezek mellett - természetesen - helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz- és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól. Valamint a fán lakó növények képviselői, a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsia-k!

Aki kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti élete első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal is várják!

A kiállítás szeptember 9. és 11. között az ELTE Füvészkertjében (Budapest VIII., Illés utca 25.) tekinthető meg naponta 9–17 óráig!

www.kaktuszgyűjtők.hu