Időtálló ruhadarabokra van szükséged

2024. 02. 02., 9:30pm
Ilyenkor tél végén a legtöbb hölgy már eléggé unja a ruhatárát

 

Alig várjuk, hogy lekerüljenek a nagykabátok és végre kicsit változatosabban lehessen öltözködni. Ez az időszak sokak számára a ruhatárfrissítéssel is együtt jár. Viszont mivel többnyire nem állnak korlátlan lehetőségek rendelkezésre, jó lenne ezt okosan csinálni! Olyan darabokat érdemes választani, amelyeket nem ununk meg egy szezon alatt, és később is örömmel viseljük őket. Tóth Bori divattervező, aki kollekcióival letisztult eleganciát és egyszerűséget sugall, némi kifinomult rafinériával, csokorba gyűjtött néhány gondolatot, melyek azok a ruhadarabok, amelyekre szükségünk lehet.

„Az időtálló fazonok azok a darabok, amik nem akarnak kitűnni, de egy hangsúllyal, mondjuk egy extra blúzzal vagy egy extra kiegészítővel egy picit alkalmibbá tehetjük őket” – mondja Tóth Bori. – „Fontos a fazon, mert semmi túlzás nem lehet benne, illetve az is, hogy az alapdarabok között meglegyen az egyensúly. Egy igazán jó zakó például legyen, de olyan, amihez többféle aljat és többféle felsőt tudsz választani. Egy egyszerűbb szabású zakó, aminek egy picit hangsúlyos a válla, tud olyan alapdarab lenni, ami sok szezonon át, különböző ingekkel, blúzokkal, topokkal jól kombinálható. Ha egy kicsit rövidebb állású a zakód, fel tudsz venni hozzá szoknyát, nadrágot, ruhát is. Egy jól kiválasztott zakóhoz legalább háromféle alj társítható.”

Tóth Bori szerint egy többfunkciós ruha szintén az alapdarabok közé tartozik, ez sem hiányozhat a gardróbunkból. Ez szintén egy zakóval vagy anélkül, estleg csak egy kabátot felvéve olyan variációkat tesz lehetővé, ami szinte már egy kisebb ruhatárat kiad. Szezonálisan 1-2 ilyen alapruha remekül variálható, ékszerekkel, sálakkal, kiegészítőkkel, hangulattól függően sportosabb vagy elegánsabb hatást keltve.

„Természetesen az anyag és a szín sem mindegy az időtálló alapdarabok esetében. Azt javaslom, hogy olyan otthon jól kezelhető anyagokat válasszunk, amit nem viszünk tisztítóba, nem kényes, nem szakad; a pamutok, a kötöttek, a szövetek, főleg a kicsit elasztikus szövetek azok, amik kényelmesek, amiknél, ha megállunk a szekrény előtt, nem gondolkodunk, bátran viseljük akár hétköznap is” – ajánlja a divattervező.

Az alapdarabok esetében élénk színekről ritkán beszélünk, inkább a földtónusok, a fekete, a fehér, a törtfehér az, ami szezonálisan meghatározó lehet ruhatárunk legfontosabb darabjaival kapcsolatban. A különböző nyomott minták ezen ruhadarabok esetén nem igazán jelennek meg, esetleg nagyon apró mintázat, vagy olyan önmagukban szövött struktúrák lehetnek még alkalmasak, amelyek nem akarnak előtérbe kerülni, és hagyják magukat jól variálni.

Tóth Bori

A divattervező tehát azt ajánlja, hogy a feltűnő, túlságosan különleges daraboktól tartózkodjunk abban az esetben, ha hosszú távra tervezünk. Ha szeretnénk néhány olyan darabbal gazdagítani ruhatárunkat, amelyet jó szívvel veszünk elő még 1-2 év múlva is, akkor válasszunk jó minőségű, letisztult vonalvezetésű, egyszínű modelleket, könnyen kezelhető anyagból. Kerüljük az aktuális divatszíneket, és minden olyan jellegzetességet, amely mintegy évszámként jelölné, hogy melyik évben szereztük be az adott ruhát.