INOTA Fesztivál 2023

2023. 22. 08., 10:26am
Powerhouse of Music and Visual Art

 

A küldetés

Az INOTA Fesztivál augusztus 31. és szeptember 3. között.a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az idén 18 éves NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production közös kezdeményezése. A hazai underground zenei és vizuális szcéna összefogásával létrejött esemény célja, hogy megvalósuljon Magyarország legnagyobb olyan rendezvénye, amin nem csak előremutató zenei actek, de fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális alkotások is felsorakoznak.

Ahogyan a - ma már nem üzemelő, de máig lenyűgöző monumentalitású, három ikonikus hűtőtornyával messziről látható - Inotai hőerőmű 225 ezer négyzetméteres területén többszáz embernek adott munkát a maga korában, úgy tölti meg az INOTA Fesztivál ezeket a tereket a legkülönfélébb impulzusokkal, mindenekelőtt olyan művészekre és előadókra fókuszálva, akik alkotásaikkal műfaji formákat forradalmasítanak, határokat tologatnak, gondolkodásra ösztönöznek, ötletek csíráit ültetik el a szemlélőben.

És itt nem áll meg a projekt: az INOTA Fesztivál szilárd célkitűzése a szakmai párbeszéd létrehozása a különböző művészeti ágak és a kreatívipar képviselői között, amely segítségével egy jövőbe mutató, nagyívű vízió jöhet létre a három ikonikus hűtőtorony tövében elterülő komplexum hasznosítási lehetőségeiről.

Programok:

https://inotafestival.hu/napi-bontas

https://inotafestival.hu/timetable

https://inotafestival.hu/forum-szinhaz

Művészek név szerint: https://inotafestival.hu/muveszek

 

ERŐMŰ UDVAR

Előremutató produkciók a fényszennyezésmentes szabad ég alatt, ahonnan az erőmű teljes területe is belátható.

TURBINACSARNOK

A 6000 négyzetméteres, üvegtéglák szegélyezte csarnokban ötven éve még hatalmas turbinák termelték zakatolva az áramot, ezúttal hatalmas hangfalak veszik át a helyüket.

KAZÁNTÉR

Tekergő csövek és lépcsők állnak itt össze egy mutáns ipari organizmussá, ami különleges fényinstallációnak ad helyet.

HŰTŐTORONY

A környék látképét uraló, hatvan méteres hűtőtornyok életük aktív szakaszában zárt rendszerben, légkondenzációval hűtötték a vizet, és a lehűlt folyadékot visszaforgatták a rendszerbe. Az egyes számú ezúttal újra életre kel, de nem eredeti funkciójában, hanem egy fényinstalláció főszereplőjeként.

ZENE HÁZA KONCERTTEREM

Az erőműhöz tartozott egy lakótelep - sőt, Inotának még saját irányítószáma is volt -, az itt dolgozók családjainak pedig még strandot és művelődési házat is építettek. Utóbbi előterében Hincz Gyula és Fónyi Géza 50-es években készült mozaikjai üdvözlik a brutalista mennyezettel bíró színházterem látogatóit, ami a maga korában állítólag Közép-Európa legkiválóbb akusztikájú színháza volt. Ez alakul át Zene Háza Koncertteremmé a fesztivál idejére.

KANTIN

A művelődési ház egykori étterme közös találkozóponttá alakul: koncertterem blokkjeggyel és fesztiválbérlettel / napijeggyel egyaránt látogatható lesz. Kovács Margit keramikus 1957-es csodás domborműve, a Körtánc is itt található, a fehér mozaikos oszlopok által felszeletelt térben pedig valós tánc is fog történni izgalmas dj-k és producerek szettjeire. 

Jegyek: https://inotafestival.hu/jegyek

BÉRLETEK + NAPIJEGYEK

Érvényesek az Erőmű Területének összes programjára (a szomszédos művelődési házban található Zene Háza Koncerttermet nem foglalja magában, arra külön blokkjegyet kell vásárolnod). Ha eladnád a jegyedet vagy utolsó pillanatban jegyet keresel, akkor ezt csak a hivatalos partnerünkön, a TicketSwapon keresztül tedd!

 

Érkezés: https://inotafestival.hu/erkezes

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a fesztiválra való érkezés és a hazajutás mindenki számára a lehető legkomfortosabban, zökkenőmentesen történjen - és ezt az elképzelésünket valamennyi közlekedési módra kiterjesztjük.

VONATTAL AZ ORSZÁG BÁRMELY PONTJÁRÓL 2023 FORINTÉRT

Az Európa Kulturális Fővárosa program jóvoltából 2023 forintos oda-vissza jeggyel érhető majd el Várpalota bárhonnan. A jegypénztárnál mondd az EKF 2023 bűvös szavakat! A Déliből mindössze 1 óra az út, járat napközben óránként indul, átszállás nélkül nyílegyenesen érkezhetsz Várpalotára.

INGYENES SHUTTLE JÁRAT A VASÚTÁLLOMÁSTÓL INOTÁRA

Várpalota vasútállomáson csak felkapunk, a fesztivál bejáratánál leteszünk, és még fizetned sem kell érte. Keresd a jelzést az állomáson!

Fotó: Besnyő Dániel, Soós Bertalan, S.Balogh Edit