I. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál

2023. 04. 05., 8:31pm
Sok-sok zenei különlegességet most hallgat majd először a magyar közönség

 

by Szendi Horváth Éva

A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Mészáros Zsolt Máté művészeti igazgató vezetésével, a plébánia alapításának 975. évfordulója alkalmából, Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál indul.

A pesti főtemplom egykor Liszt Ferenc kedvenc temploma volt. A most első alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál hangversenyein négy ország négy kiváló orgonaművésze ad szólóestet.

A május 14-től június 18-ig tartó eseménysorozaton a fesztivál Junior Prima Díjas alapító-művészeti vezetője mellett az orgonazene olyan kiváló képviselői lépnek fel, mint Eugenio Maria Fagiani (I) az arezzói székesegyház orgonaművésze, Marek Stefański (PL) a krakkói bazilika orgonistája és Martin Kondziella (GER) a berlini Corpus Christi templom orgonistája, orgonaszakértő. Az ünnepi év alkalmából valamennyi koncert ingyenesen látogatható. Az eseménysorozat partnerei az Olasz Kultúrintézet és a Lengyel Intézet.

Mészáros Zsolt Máté művészeti igazgató

-A szólóestekre minden közreműködő művész olyan rendhagyó, különleges műsorral készül, amelyen keresztül betekintést nyerhetünk nemzeti zenei kultúrájuk világába. Sok-sok zenei különlegességet most hallgat majd először a magyar közönség. A barokk korszak mesterműveitől, a romantika virtuóz orgonadarabjain keresztül egészen a modern idők zenéjéig terjed a repertoár. A fesztivállal szeretnénk hagyományt teremteni, amelyhez nem is találhatnánk méltóbb helyszínet, mint Liszt Ferenc kedvenc templomát, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomot – nyilatkozta a művészeti vezető.

A művészekről:

Eugenio Maria Fagiani olasz orgonaművész-zeneszerző rendszeresen ad hangversenyeket Európa, a Közel-Keleten, Oroszország és az USA legfontosabb koncerthelyszínein Mindemellett az Arezzói Székesegyház orgonaművésze, nemzetközi orgonafesztiválok zeneigazgatója, a Milánói Szimfonikus Zenekar orgonistája. Rendszeresen tart mesterkurzusokat és zsűrizik nemzetközi orgonaversenyeken. Vibráló, lenyűgöző stílusa magával ragadja a közönséget. Az improvizáció nagymestereként tartják számon.

Marek Stefański Lengyelország egyik legjelentősebb orgonaművésze. Koncertezett az európai országok döntő többségében, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben. A lengyel orgonazene és főként a XX. századi művek nagy propagálója. Számos díjat nyert és szerepelt a nemzetközi egyház- és orgonazenei fesztiválokon.

Többek között I. díjat érdemelt ki a rangos European Forum d’Art Sacre seregszemlén. 1996-2007 között a krakkói Mária Bazilika orgonistájaként működött. 1999 óta a Krakkói Zeneakadémia Orgona Tanszékének adjunktusa. Számos nemzetközi orgonaversenyen zsűrizett. Több felvétele készült a Lengyel Rádióban és Televízióban, valamint a DUX, a Musicon és a moszkvai Art Bene lemezkiadónál is.  2006 óta a Lengyel Fonográfiai Akadémia tagja. 

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója. Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz hangversenyt adott Magyarországon, illetve Európa számos országában. 2022-ben az Egyesült Államokban és a Szentföld legjelentősebb orgonafesztiválja, a Terra Sancta Organ Festival keretében mutatkozott be. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai. Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére.

Martin Kondziella német orgona- és zongoraművész, valamint karmester és egyházzenész. Több száz koncertet adott Európa számos országában és az Egyesült Államokban. A berlini Corpus Christi templom és a Bajor-erdőbeli Viechtach templomának orgonaművésze. Több kórus művészeti vezetője és orgonaszakértőként is tevékenykedik. Érzékeny művész, aki a képzőművészet területén is aktívan alkot. Különleges műsorai gyakran inspirálódnak a társművészetekből.

További információk:

http://zsoltmatemeszaros.com/budapestinemzetkoziorgonafesztival