Húsvétra hangolódás a BDZ-vel

2021. 29. 03., 5:50pm
A Budafoki Dohnányi Zenekar nagyheti koncertje szavakkal, képekkel, hangulatokkal

A Budafoki Dohnányi Zenekar nagyheti koncertje szavakkal, képekkel, hangulatokkal

Haydn: Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán

Online premier: 2021. március 31., nagyhét szerdája, 20.00 óra

Különleges alkotás Joseph Haydn szerzeménye, a Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán. Már komponálásának körülményei is jelentősen eltértek a megszokottól. A bibliai tárgyú zeneművet a cádizi érsek rendelte a nevezetes Santa Cueva barlangtemplomban zajló nagypénteki szertartásra. A megrendelő részletes leírást adott a templomról a helyszínt nem ismerő komponistának, és a ceremóniához fűzött egyéb kéréseivel pontosan meghatározta a mű főbb vonalait. A zenetörténet egyik legérdekesebb módon, 1787-ben keletkezett oratóriumá, maga a szerző is egyik legsikerültebb alkotásának tekintette.

A premier sem volt szokványosnak mondható. Vizuális elemekkel, elsötétítéssel, a stilizált vihar okozta függönyszaggatással fokozták a zene és a tételekhez kapcsolt érseki elmélkedések összművészeti hatását.

A Budafoki Dohnányi Zenekar interpretációja is segítségül hívja a szavakat, képeket, hangulatokat. A zenekar által felkért ismert és elismert költő, gondolkodó, Lackfi János osztja meg a közönséggel a húsvéthoz és Haydn művéhez kapcsolódó gondolatait minden tétel elején. Megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a hallgató még közelebbről, még mélyebben találkozhasson a felcsendülő tétel zeneiségével. A BDZ, a katartikus záró Vihar-tétel után, a költő feltámadással kapcsolatos gondolataival és Haydn: C-dúr (No. 69) szimfóniájának 1. tételével készíti elő közönségét a boldogságot hozó katarzisra.

A hét megszólalás a keresztfán – a hét tétel alapgondolata:

„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek” (Lk 23,34).

„Még ma velem leszel a paradicsomban” (Lk 23,43).

„Asszony, íme, a te Fiad”; „Íme a te anyád!” (Jn 19,26-27)

„Éli, Éli, lamma szabaktani ('Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?') (Mt 27,46; Mk 16,34)

„Szomjazom” (Jn 19,28)

„Beteljesedett” (Jn 19,30)

Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet!” (Lk 23,46)

A zenemű zenekari változatát, a szavakat, a képeket és hangulatokat egyedi atmoszférájú, igazi nagy heti, összművészeti alkotásként tárja közönsége elé a mindig újító Budafoki Dohnányi Zenekar. Vezényel: Werner Gábor.

Fotó Vancsó Zoltán, Emmer László