Hosszú útnak pora

2020. 16. 06., 11:20am
Megjelent a Berka együttes Csángó négy évszak című korongja, mely egy csodálatos csángó kaleidoszkóp.

Megjelent a Berka együttes Csángó négy évszak című korongja, mely egy csodálatos csángó kaleidoszkóp.

Ha beletekintünk, színesen csillognak benne a különböző hangszerelésben, sőt akár kis kórusműben feldolgozott gyűjtések, dallamok. Ezek nemcsak az egyházi év jeles eseményeit idézik fel, hanem a természet és az élet múlásának legfontosabb állomásait is egyben. A lemezen szereplő, a hónapokat szimbolizáló tizenkét dal egy-egy ilyen stáció.

A HEJ-SZÓ dallal kezdődő lemez ezen az ösvényen indítja útjára a hallgatót.  Érdekessége, hogy a régi ősi vallásból származó szövegek és dallamtöredékek fonódnak össze benne a keresztény hagyománnyal. A farsangi témájú BŐJTELŐ és a négyszólamú kórusművé árdolgozott nagyböjti népéneken, a KERESZTÚT-on keresztül jutunk el Krisztus feltámadásához és a természet újjászületését jelképező TAVASZI SZELEk-ig. A fiatalság, a tettrekész erő, az élet küzdelmeihez és viszontagságainak elviseléséhez szükséges energiák öltenek testet a gyimesi HUSZÁROS-ban. A PÜNKÖSDI RÓZSA című dal megidézi kora nyár esték bóditó illatát és a hőn áhított szerelmet.  A MENYEKEZŐ a nyári hónapokba  kalauzolja el a hallgatót és szimbolikusan így jutunk el 9. hónapra megszülető DZSERMEK-ig. Ahogy az év halad előre az ősz felé, úgy fordul a Korong tematikája az elmúlásba. A KÖVECSES VIZ és a HOSSZŰ ÚTNAK PORA azt testesíti meg, hogyan válik az ember öregedő porhüvelye rabjává. A lemez pozitív záróakkordja, a VILÁGNAK VILÁGA, mely maga az elmúlásból újjászülető remény.

Tóth Dorottya – ének, citera, csörgők

Barna György – hegedű, ének

Botlik Dávid – koboz, saz, ének

Endrődi Szabolcs – furulya, kaval, duda, schalmei, ének

Szalai-Gindl János – furulya, kaval, tilinkó, ének

Walch Márton – dob, doromb, darbuka, gardon, ének

Közreműködik:

Komáromi Márton - hegedű

Rossa Levente – brácsa

Ragoncza Nóra – ének

Endrődiné Pásku Veronika – ének

A 2008-ban alakult Berka moldvai csángó táncháza immár 12 éve minden második pénteken megtölti a Fonót. A nyári fesztiválok rendszeres vendégei, gyakran játszanak különböző táborokban. Munkásságuk eredménye több mint 600 felnőtt és gyerek táncház. A Csángó négy évszak  a harmadik lemezük. Közreműködtek a 2014-ben megjelent „Felsütött a nap az égre” cimű népzenei Karaoke DVD-n, ahol az együttes volt a Moldva tájegység avatott tolmácsolója. A zenekar az elmúlt években Európa nyolc országában nagy sikerű koncerteket, táncházakat tartott. Koncertjeik alkalmával a repertoárban feltűnik a gyimesi, felcsíki, somogyi muzsika is, de szívesen játszanak középkori muzsikát is.

“Zenekarunk felállása az elmúlt évben sokat alakult, változott. Igyekszünk a Berka közösség korábbi és jelenlegi aktív tagjaiként őrizni a szakmai tudást, zene iránti szeretetet. Ami azonban minden szakmai szempontot felülír zenekarunk filozófiájában, az a zenekaron belüli baráti szálak ápolása, családjaink bevonása ebbe a közösségbe, és gyermekeinknek a népzene iránti szeretetünk továbbadása.”

A Berka együttes Csángó négy évszak című albuma megvásárolható a Fonó webboltjában, a terjesztőknél és a digitális felületeken.