Hosszabbítsuk meg a laptopunk élettartamát!

2022. 01. 04., 9:20pm
Tervezett elavulás­: legenda vagy valóság?
Évek óta kering a köztudatban az az összeesküvés-elmélet, amely szerint a gyártók azon munkálkodnak, hogy csökkentsék az eszközök élettartamát különböző módszerekkel. Dokumentumfilmet is készítettek a témában, azonban mai napig nem tisztázott, hogy ez valós feltevés-e.

Az biztos, hogy a fogyasztói társadalom gyökeresen átalakította életünket, minél többet, minél jobbat és minél hamarabb szeretnénk birtokolni. A méregdrágán megvásárolt termékek a rövid garanciaidő letelte után gyakran azonnal elromlanak. Egy-egy termék javításának költségei olyan nagyok, hogy nem éri meg, tehát inkább újat vásárolunk. A kulcs azonban a választott termékek minősége. A számítástechnikai eszközök kapcsán a Furbify-t kérdeztük, mivel a felújított laptopok specialistájaként nagy tapasztalattal rendelkeznek az élettartamukat illetően.

Megerősíteni vagy megcáfolni nem tudják, hogy valóban vannak-e olyan gyártók, akik igyekeznek csökkenteni a termékek élettartamát. A Furbify tapasztalatai szerint a korábbi alapkategóriás modellek jobb minőségűek voltak és hosszabb ideig voltak életképesek a mai modellekhez képest.

A problémát nem az jelenti, hogy bele lenne kódolva az eszközökbe a rövidebb élettartam. A kiváltó ok valószínűleg a jelentősen megnövekedett az elvárások a dizájn és hordozhatóság tekintetében. Ki ne ismerné a jellegzetes formájú korai ThinkPadeket! Ma már azonban nagyon nehéz lenne széles körben értékesíteni egy ilyen, szinte megsemmisíthetetlen, de robusztus, nehezen hordozható laptopot. Vannak, akik emiatt a korábbi modelleket keresik, de ezek lassan a felújított piacról is kifutnak, és egyre nehezebben állják meg a helyüket, ha nagyobb teljesítményt várunk tőlük.

Az üzleti kategóriás laptopok klasszisokkal megbízhatóbbak

Az üzleti széria mindig az ellenállóságot és a hosszú élettartamot jelképezte a számítástechnikában. Ha emellett a kategória mellett tesszük le a voksunkat, nem kell attól tartanunk, hogy már kezdhetünk is gyűjteni az új eszközre.

„Azt biztosan kijelenthetjük, hogy még mindig a business class a legjobb befektetés. Felújított formában is gyakran többszörösen felülmúlják az azonos árú, új, alsó kategóriás gépeket. Ha jól bánunk velük, továbbra is akár ötször hosszabb ideig látják el a feladatukat” - tette hozzá Tóth Roland, a Furbify marketing szakértője.

Az új üzleti típusú eszközök azonban sokak számára nem megfizethetőek. Viszont egy megbízható kereskedőtől egy megkímélt darab, garanciával, már kiváló döntés lehet, és hosszú évekre letudhatjuk a laptop vásárlást. A felújított laptopok mellett szól, ha bármilyen komolyabb hiba bukkan fel a számítógépben, az általában már az első bekapcsolásnál kiderül. Kicsit paradox módon a felújított gépek így bizonyos szempontból még megbízhatóbbak is az újaknál, hiszen ezeket már kipróbálták.

„A Furbify-nál az első két hónapban még garanciára sincs szükség, hiszen ügyfeleink indoklás nélkül elállhatnak a vásárlástól, és minden további kérdés nélkül visszavásároljuk a terméket. Valós garanciát adunk: a felújított piacon nem megszokott minimum 2 évet, amely a jelenlegi promóciónk keretein belül 3 év, de 5 évre is kibővíthető. Azért is vagyunk ilyen bátrak, mert valóban időtálló masinákat kínálunk” - mondta el Tóth Roland.Néhány egyszerű lépéssel évekkel is meghosszabbíthatjuk laptopunk élettartamát

- Naprakész operációs rendszer: mindig frissítsük az alkalmazásokat, az operációs rendszert és a meghajtókat. Így kiküszöbölhetők a biztonsági kockázatok, valamint a rendszer működése is stabilabb lehet.

- Ha nem használjuk a laptopunkat, akkor minden esetben kapcsoljuk ki, így megkíméljük az akkumulátort és az operációs rendszert egyaránt.

- Ügyeljünk arra, hogy extrém hidegben vagy melegben körültekintően használjuk a laptopot. Például, ha kint felejtettük éjszakára az autóban télen, akkor bekapcsolás előtt várjuk meg, amíg picit átmelegszik.

- Ügyeljünk arra, hogy ne érje folyadék a laptopot! Az üzleti kategóriás laptopok ugyan többnyire cseppálló billentyűzettel rendelkeznek, mégis előfordulhat, hogy a folyadék bejut a gép belsejébe és tönkreteszi.

- Tisztításnál ügyeljünk arra, hogy megfelelő tisztítószereket és képernyő tisztítására is alkalmas törlőt használjunk! Így nem karcolódik össze a kijelző és a burkolat.

- Ne hagyjuk, hogy az akku teljesen lemerüljön, 20-30%-os töltöttségnél tegyük töltőre és sose töltsük 100%-ra.

- Minden esetben használjuk a laptophoz vásárolt töltőt, mert egyes töltők kárt tehetnek az akkumulátorban!

Fotók/forrás: Furbify, Andrea Piacquadio