Hogyan válasszunk légtisztítót a pollenszezonra?

2023. 04. 05., 8:43pm
A pollenszezon általában már az év második hónapjában elkezdődik

 

És, bár a legtöbben a parlagfűre allergiások, már tavasszal is okozhatnak kellemetlenségeket bizonyos növényfélék az arra érzékenyeknél. Ilyenkor jól jöhet, ha van a háztartásban egy légtisztító, amellyel csökkenthető az otthoni pollenterhelés. A Sencor összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan kell légtisztítót választani.

„Fontos megjegyezni, hogy egy légtisztító nemcsak a pollenszezonban bizonyulhat hasznosnak, hanem akkor is, amikor a közösségekben jobban terjednek a légúti betegségeket okozó vírusok. Ennek köszönhetően csökkenthető az őszi-téli időszakban a meghűléses megbetegedések száma” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA divíziójának vezetője. Hozzátette: a vírusok és a baktériumok a levegőben terjednek, éppen ezért a fejlett és modern légtisztítók képesek azok egy részét kiszűrni a levegőből.

Szűrő

Az egyik legfontosabb kérdés egy légtisztítónál, hogy milyen szűrővel van felszerelve. Ezen halad át ugyanis annak a helyiségnek, vagy lakásnak a levegője, amelyet tisztítani kívánunk. A szűrők elsősorban abban különböznek egymástól, hogy más-más szennyeződéseket képesek eltávolítani. Bár a legtöbb képes a finom por kivonására, de a kellemetlen szagokat csak bizonyos típusú szűrők képesek kiszűrni.

„Legideálisabb megoldás, ha egy légtisztító egyszerre több szűrőtípussal üzemel. Mivel ez növeli a készülék hatékonyságát, illetve többféle káros részecskét képes eltávolítani a levegőből, így érdemes inkább ilyen légtisztítót választani” – hangsúlyozta Lucza András. Egy ilyen készüléknél már alapból megtalálható egy bemeneti szűrő, amely felfogja a levegőben szálló durva porszennyeződéseket, allergéneket, hajszálakat és szöszöket.

Ez fontos szerepet játszik a HEPA H13-as szűrő védelmében is, mivel óvja a jelentősebb szennyeződésektől.  A HEPA szűrőt kifejezetten a mikroméretű porszemcsék, allergének, pollenek és atkák összegyűjtésére fejlesztették ki. Ezután ugyanakkor általában egy szénszűrő is rendelkezésre áll a légtisztítóban, amely hatékonyan távolítja el a szagképző molekulákat és a méreganyagokat a beszívott levegőből.

Fertőtlenítés és párásítás

A levegőben keringő vírusok és baktériumok fertőtlenítésére szintén hasznos lehet, ha a légtisztító fel van szerelve UV-C lámpával. Ezt, a 254 nm hullámhosszon működő fényforrást az egészségügyben is használják. Egyik legfontosabb ismérve, hogy elpusztítja a levegőben keringő különböző mikroorganizmusok, így például a baktériumok, vírusok és gombák 99,92 százalékát. Egyes típusok pedig ionizáló funkcióval is el vannak látva, így képesek egészségvédő negatív ionokkal dúsítani a levegőt.

Érdekesség, hogy megtalálható a boltok polcain már olyan légtisztító is, amely nemcsak a levegő tisztítására, hanem a párásításra is bevethető. Ily módon a készülék működtetése közben növelhetjük a helyiség vagy lakás páratartalmát. Mindez a szárazabb, forró nyári hónapokban jöhet különösen jól.

Egyszerű kezelés, csendes működés

Egy légtisztítónál fontos, hogy időzíteni lehessen, hiszen nem kell folyamatosan működnie ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást. A felhasználók így általában néhány, vagy többórás időzítést állíthatnak be a készülék kikapcsolására. Fontos szempont továbbá, hogy ne csak a kikapcsolás, hanem a tisztítási sebesség is állítható legyen. Ennek leginkább akkor van jelentősége, ha éjszaka is használatban van a légtisztító. Ebben az esetben ugyanis a lehető legkisebb fokozatot kell igénybe venni. Szerencsére ilyenkor meglehetősen alacsony, mindössze 28-30 dB működési zaj mellett használhatóak.

„Egy légtisztító kiválasztásánál nagy hangsúlyt fektetni arra is, hogy mekkora helyiségben szeretnénk használni. Egy belépő szintű készülék már egy 25 m2 -res szobában is jó szolgálatot tehet, de a fejlettebb típusok akár 42-50 m2 -res lakásokban vagy irodákban is képesek a levegő fertőtlenítésére és tisztítására.” - mondta a szakértő.

Hozzátéve: ha valaki szeretne egy igazán fejlett készüléket beszerezni, akkor érdemes olyat választani, amely már a helyiség levegőjének minőségét is kijelzi. Ebben az esetben a felhasználó látni fogja, mennyi munkát kell még elvégeznie a készüléknek ahhoz, hogy igazán friss, oxigéndús levegő uralkodjon környezetünkben, vagy az irodában.