Hogyan kerül Ruanda a Király utcába?

2019. 18. 09., 5:00pm
A Starbucks kávéit a világ számos pontjáról, gondos válogatás után gyűjtik össze, hogy csak a legjobb minőségű kávé kerüljön a poharainkba. A vállalat nagy hangsúlyt fektet az etikus eljárásra

A Starbucks kávéit a világ számos pontjáról, gondos válogatás után gyűjtik össze, hogy csak a legjobb minőségű kávé kerüljön a poharainkba. A vállalat nagy hangsúlyt fektet az etikus eljárásra minden lépésnél, az elültetett kávémagtól a kitöltött kávéig, miközben a legmagasabb minőségi előírásoknak is megfelel.

A Starbucks Origin Experience keretében a cég számos dolgozója ismerheti meg ezt a folyamatot. Szeptember közepén a Starbucks Gozsduban Lukáš Porazil, regionális igazgatómesélt a cég kávébeszerzéséről és Ruandában átélt élményeiről.

5 millió zsák arabica

2018-ban kb. 25 millió kávétermelő 170 millió 60 kg-os zsákot töltött meg arabica és robusta kávébabbal. A Starbucks ebből csaknem 5 millió zsák arabicát vásárolt, amely a globális kávétermelés közel 3 százaléka. De hogyan lehet biztosítani, hogy ez a folyamat végig etikus és minőségbiztosított legyen?

Kávé a világ minden részéről

A cég folyamatosan, több mint 30 területről szerzi be a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelő kávét. Kizárólag olyan beszállítókkal dolgozik együtt, akik a C.A.F.E Practice (Coffee and Farmer Equity – Kávé és Farmer Méltányosság) alapján működnek. A C.A.F.E jó gyakorlatainak célja, hogy a kávétermelés egy mindenki számára egyaránt méltányos folyamat legyen.

A Starbucks Origin Experience

A program keretében a vállalat dolgozói Ruandában jártak, ahol betekintést nyertek a kávékészítés első lépéseibe. A program célja, hogy a vállalat értékláncának lehető legtöbb tagja megismerje meg a kávétermelés különböző fázisait. Így kapott lehetőséget Lukáš Porazil is, a Starbucks Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős regionális igazgatója, hogy Ruandában találkozhasson a helyiekkel és a kávékészítés első lépéseivel.

A kávécég Ruandában

 A kávéfelvásárlás mellett a Starbucks Farmer Support Centeren keresztül a cég szabadon hozzáférhető tudással is támogatja a termelőket. A vállalat egyik legfontosabb partnere a 2004-ben alakult, Ruanda északi részén, a Gakenke körzetben található Abakundakawa szövetkezet. A szövetkezetnek több mint 2000 tagja van, köztük a szeparáltan működő, csak nők által működtetett Hingakawa csoport. A Starbucks Reserve Rwanda Hingakawa kávé csak a tőlük vásárolt kávéból készül.

De mi történik Ruandában, a kávékészítés első 10 lépésénél?

A kávénövény önbeporzó, ezért a különböző változatok előállításhoz emberi beavatkozásra is szükség van. Az elültetett cserje akár 100 évig is élhet, de teremni csak 3-4 év után kezd, ettől fogva viszont 25 éven keresztül hoz termést.

A kávébabot általában kézzel szedik le a cserjéről. Ahhoz, hogy könnyen el lehessen dönteni, melyik szem érett, a dolgozók olyan karkötőt viselnek, aminek a színe pont megegyezik a szüretre kész gyümölcsével. A szüret után következik a kávé mosása, és a gyümölcshús eltávolítása. Ehhez különböző mechanikai és biológiai módszereket használnak, hogy a folyamat végén kinyerjék a fehér, de még nedves kávészemeket. 

A következő lépés a szárítás, amely 5-7 napig tart. A kávészemek egy hálós asztalon fekszenek, miközben folyamatosan kézzel forgatják őket, hogy egyenletesen száradjanak meg. A kiszáradt magokat ezután bezsákolják, majd 2 hónapig hagyják érni az ízeket.

Fontos a minőségbiztosítás

A megtisztítás folyamata után a poharakba kerülő kávé felszolgálás előtt minden esetben 15 kóstolási teszten esik át. A felvásárláskor, a szállításkor, valamint a feldolgozás (pörkölés vagy koffeinmentesítés) előtt is mintát vesznek és tesztelik a kávébabok ízét a helyszínen, illetve a vállalat seattle-i központjában. A világ Starbucks kávézóiba csak, a szigorú ellenőrzési folyamatnak megfelelt kávé kerül, így akár Budapesten, akár Seattleben kóstoljuk kávéját, mindenhol ugyanolyan minőségben élvezhetjük az ízeket.

A Starbucksról

Története 1971-ben kezdődött Seattle-ben. Mára világszerte jelen lévő hálózatával világelső a minőségi pörkölt kávé előállítása és értékesítése terén. A Starbucks Coffee Company elkötelezett híve annak, hogy kizárólag a megbízható forrásból származó és a legmagasabb minőségű arabica kávét szolgálja fel világszerte. A cég kiváló minőség iránti rendületlen elkötelezettsége és határozott irányelvei biztosítják azt, hogy fogyasztói minden egyes csészében megízlelhessék az egyedülálló Starbucks Élményt. Hogy erről többet tudjon meg, szívesen látjuk Önt egy kávézónkban, a www.starbucks.com weboldalon vagy a Facebook- oldalon.