Hírünk a világban

2022. 01. 04., 9:11pm
A genfi Archipel Fesztiválon mutatják be Eötvös Péter első zongoraversenyét, melyet maga a szerző dirigál, a szólista pedig Balázs János. Az amsterdami Concertgebouw-ban Fischer Iván vezényli a Concertgebow Zenekarát, ahol Balázs János Bartók 2. zongoraversenyét adja elő.

 

by Szendi Horváth Éva

Áprilisban a genfi Victoria Hallban a svájci közönség a Kossuth-díjas zongoraművész előadásában először hallhatja a Cziffra Psodia című zongoraversenyt. A művet Eötvös Péter Cziffra György 100. születésnapjára komponálta. A szerző – aki ezúttal maga vezényli az Orchestre de la Suisse Romande zenekarát - Balázs Jánosnak dedikálta a művet.

Napjaink talán legismertebb kortárs szerzője, Eötvös Péter első zongoraversenyének svájci premierjére a Festival Archipel keretein belül kerül sor. Ez az előadás a világpremier-sorozat harmadik állomása, amelyen a szerző először dirigálja személyesen a zenekart. A mű első alkalommal Budapesten a Müpában, azt követően pedig Párizsban hangzott el Balázs János és a Francia Rádió Zenekarának előadásában, Mikko Franck vezényletével.

A szerző így vall a műről: Elég nagy formátumú lett a Cziffra Psodia című zongoraversenyem, körülbelül fél órás. … A zongoraversenyem nem Cziffra virtuozitására utal, annak semmi értelme nem lett volna, hogy még annál is virtuózabbat írjak, mint amit ő tudott játszani. Ellenkezőleg: hányatott életét, sorsa drámai pillanatait foglaltam bele.

Még ugyanebben a hónapban az amszterdami Concertgebouwban Bartók legendás 2. zongoraversenye kétszer is felcsendül Balázs János előadásában. A világ sokak szerint legjobb zenekarát, a Concertgebouw Orchestra-t Fischer Iván vezényli.

Bartók második zongoraversenye, az 1956-os forradalom előestéjén hangzott el Budapesten. Balázs János többször játszotta a művet, legutóbb a Cziffra ’56 emlékkoncerten 2021. október 22-én, a Zeneakadémián. Áprilisban Fischer Iván hívására a világ legjobb zenekarának nevezett Concertgebouw Orchestrával csendül fel a mű Balázs János előadásában két alkalommal is: április 21-én és 22-én. A szerző további két zongoraversenyét Várjon Dénes, valamint Fejérvári Zoltán játssza.

Genf, Victoria Hall - 2022. április 6. (szerda) 18:30

Amsterdam, Concertgebouw2022. április 21. és 22. (csütörtök és péntek) 20:15

Balázs János legközelebb Budapesten április 26-án, a Cziffra György-emlékév gálakoncertjén lesz hallható. A Zeneakadémia nagytermében a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Faud Ibrahimov vezényli.

Részletek a cziffra100.com és a balazsjanos.com oldalakon olvashatóak.