Higiéniai védőbevonat – védi az egészséget

2023. 08. 05., 10:49am
Kutató-fejlesztő laboratóriumot nyitott a Resysten a Szegedi Tudományegyetem Inkubátorházában

 

Ünnepélyesen átadták a Resysten Science and Research Kft. kutató-fejlesztő laboratóriumát a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Inkubátorházában. A létesítmény egyedülálló lehetőséget kínál a higiéniai védőbevonattal foglalkozó magyar vállalat számára, hogy ösztönözze a fejlesztéseket, illetve gyorsabban és hatékonyabban reagáljon a piac új igényeire. A Resysten által kifejlesztett rendszer világszerte már több millió ember egészségét védi kórházakban, a tömegközlekedésben, oktatási intézményekben, multinacionális cégeknél, valamint bevásárlóközpontokban is.

A csaknem tíz éve működő Resysten családi vállalkozásból vált közepes méretű céggé: az általuk fejlesztett és a piacra sikeresen bevezetett tartós higiéniai bevonat távol tartja a kórokozókat a gyakran és sokak által érintett felületektől egy teljes éven át. A bevonat láthatatlan, színtelen, szagtalan, a fotooxidáció tulajdonságait használva semlegesíti a káros anyagokat: a fény energiáját használja arra, hogy megvédje a vírusoktól, baktériumoktól és egyéb kórokozóktól a felületeket. A Resysten segítségével bármilyen felületen, akár 99 százalékkal kevesebb lehet a megtelepedett baktériumok, mikrobák száma. A védőbevonat így hatékonyan támogatja a takarítási, fertőtlenítési protokollokat és hozzájárul a vállalatok, intézmények fenntarthatóbb működtetéséhez.

A Resysten folyamatosan fejleszti a tartós higiéniai bevonatokon alapuló szolgáltatásait. Ma már nem csak a magyar tömegközlekedésben, a budapesti metrón, a BKK, a Volánbusz járatain, a hazai kórházakban, vagy éppen a bevásárlóközpontokban alkalmazzák, hanem sportlétesítményekben, multinacionális cégek gyártó-csarnokaiban, közösségi helyiségeiben is. A higiéniai védőbevonat távol tartja a kórokozókat a gyakran és sokak által érintett felületektől egy teljes éven át, láthatatlanul.

"Az élvonalbeli kutatás és az innovatív megoldások segítségével jobb és hatékonyabb megoldásokat dolgozunk ki a különböző iparágak számára” – mondta Pintér János, a Resysten fejlesztési igazgatója.

E folyamat mérföldköve az új laboratórium átadása, amely számos, az SZTE-n végzett fiatal szakembernek és tudományos kutatónak, tudósnak is munkalehetőséget biztosít Szegeden.

A tőkebevonás jelenleg is előremutató folyamatokat eredményezett: „Az Egyesült Királyságban működő leányvállalatunkat keresték meg a szmogot és egyéb légszennyező anyagokat semlegesítő bevonat fejlesztésének igényével. Azóta a prototípusaink a sikeres előzetes tesztek után már egy akkreditált kereskedelmi laboratórium asztalán vannak, az eredményt várjuk. Piacra dobhatunk egy olyan terméket, amely például a házunk falfelületein semlegesíteni fogja a járművek által kibocsátott károsanyag-mennyiséget, amellyel nap mint nap szennyezzük a környezetet, amikor a munkahelyre, bevásárolni megyünk, vagy a gyermekünket visszük iskolába, ezzel is a fenntartható fejlődést szolgálva” – mondta Lehoczky Péter, a Resysten ügyvezető igazgatója a laboratórium átadó ünnepségen.

A cég vezetői szerint az új technológiák mindennapi használata elkerülhetetlen a hatékony védekezés érdekében. A globalizált világban a vírusok, baktériumok terjedése drámaian felgyorsult, ami együtt járva a kórokozók egyre nagyobb diverzifikációjával új kihívás elé állította a cégeket és intézményeket. A vállalat számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, a Resysten a zöld technológiák elismert forgalmazója a világ számos országában. Termékeivel hozzájárul irodák, gyárak, intézmények környezettudatos üzemeltetéséhez és elősegíti a hagyományos vegyszerek használatának csökkentését.

„Azt hiszem, kijelenthetem, hogy a Resysten Science and Research Kft.-vel sikerült egy olyan jól felszerelt, modern labort kiépítenünk, amely kiválóan alkalmas arra, hogy a cég továbbra is azt a magas minőségű szolgáltatást tudja nyújtani, amit eddig. A laborban található műszer és eszközpark ugyanis nagymértékben segíti majd a Resysten Science and Research Kft.-t abban, hogy a lehető legbiztonságosabb tartós higiéniai bevonatot állíthassa elő” – hangsúlyozta Dr. Janovák László, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézet Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék adjunktusa.

A Resysten Hungary Kft. már négy éve partnerként dolgozik együtt a Szegedi Tudományegyetem több tanszékével. Az egyetem elismert professzorai fizikai, kémiai és anyagtudományi elemzéseken és méréseken felül mikrobiológiai és virológiai vizsgálatokat, valamint hatékonysági és analitikai teszteket is végeznek a vállalat számára.