Hely a tetőn

2022. 03. 05., 9:26pm
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a QS idei szakterületi rangsorában ismét bekerült a világ legjobb 51-100. intézménye közé.

 

by Szendi Horváth Éva

A Zeneakadémia az egyetlen magyar egyetem az első százban, ahol többek közt a római Santa Cecilia Akadémia és a londoni King’s College is helyet kapott.

A ZAK a világ művészeti egyetemei között továbbra is megőrizte előkelő helyét. Az egyik legismertebb felsőoktatási rangsor, a brit Quacquarelli Symonds (QS) most publikált nemzetközi szakterületi rangsora (Rankings by Subject 2022) öt nagy tudományterületen, különböző súlyozással méri össze a világ egyetemeit.

A Zeneakadémia az előadó művészeti (Performing Arts) kategóriában idén is megőrzött 51-100. helyezésével, ezen belül intézményi elismertség alapján nézve 26. helyével, kiemelkedik a hazai egyetemek közül. Nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna saját tudományterületén.

A QS az 50. helytől nem közöl részletes helyezéseket, hanem csoportos sorrendet állít össze. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem olyanok társaságában szerepel, mint a római Santa Cecilia Akadémia, a londoni King’s College, a Brüsszeli Királyi Konzervatórium, a Bostoni Egyetem vagy a California Institute of the Arts. Szintén ebben a csoportban van a lipcsei, a kölni és a hamburgi zeneművészeti főiskola, valamint a prágai, a varsói és a tallinni akadémia.

A nemzetközi szakterületi rangsorok készítői öt szempontot vesznek figyelembe, így az intézmény hírnevét, tekintélyét a tudományos szférában. Ebben a Zeneakadémia igen magas, 79,1 pontszámot ért el a 100-ból. Továbbá a munkáltatói elismertséget, a publikációk és hivatkozások arányát, a nemzetközi együttműködéseket.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi kutatásai, Kodály Intézetében és Liszt Múzeumában zajló tudományos tevékenységei a nemzetközi téren egyaránt kiemelkedőnek számítanak. A Zeneakadémia kutatói rendszeresen tesznek eleget külföldi meghívásoknak.

A Liszt Múzeum kutatói vezető szerepet töltenek be például a nemzetközi Liszt-emlékhelyek hálózatának összefogásában és közös munkájában. A Kodály Intézet pedig többek közt a Kodály-módszer és az erre alapozott oktatási programok (Kodály Hub, Move mi Music) folyamatos fejlesztése okán örvend világhírnek. Mindemellett a Zeneakadémia művésztanárainak java nemzetközileg is elismert előadó. Az itt végzett diákok közismerten kelendőek, nemcsak hazai, hanem külföldi rangos szimfonikus együttesekbe is rendre felvételt nyernek.