Haydn / Ligeti / Beethoven

2023. 27. 04., 9:24pm
Sokszínűség, a hagyományok és a megújulás közötti átjárás - ezek a hívószavak jellemzik a Budapesti Tavaszi Fesztivált

 

by Szendi Horváth Éva - SBE

BP SoundCollective - @Mohai Balázs

Budapest legrégibb kulturális fesztiváljának gondolatisága egyaránt igaz a 2023. május 2-i záróhangversenyen fellépő Budapest Sound Collective tevékenységére, valamint az együttműködő partnerként bekapcsolódó Esterházy Magyarország Alapítvány küldetésére is. Az alapítvány második alkalommal társul a Dubóczky Gergely karmester által vezetett zenekar különleges hangversenyének megvalósításához.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál zárókoncertjén a Zeneakadémia nagytermében Haydn és Beethoven ismertebb és ritkaságszámba menő műveit, valamint Ligeti György születésének 100. évfordulója tiszteletére egy szerzeményét hallhatják az érdeklődők. A koncerten két kiváló vendégművész, Ana de la Vega fuvolista, és Ramón Ortega Quera oboista működik közre.

Ana de la Vega - @artpage press photo

Az argentin és brit szülőktől származó Ana de la Vega fuvolaművész Ausztráliában nőtt fel, a Sydney-i Egyetemen, majd a Conservatoire Supérieur de Paris-ban folytatta tanulmányait. A közelmúltban Amszterdamtól Berlinen át Londonig Európa rangos koncerttermeiben és neves zenekarok szólistájaként adott sikeres koncerteket. A nemzetközi sajtó elismerését mesteri technikájával és hangszerének kristálytiszta, bársonyosan meleg hangszínével váltotta ki. 

Ramon Ortega Quero - @Steven Haberland

A kétszeres ECHO Klassik-díjas Ramón Ortega Quero oboaművészt világszerte generációja egyik leginspirálóbb zenészének tartják. Granadában született, ott kezdte zenei tanulmányait. 2007-ben a müncheni ARD Zenei Versenyen első díjat nyert. A 2010/2011-es szezonban az Európai Hangversenytermek Szervezete „Rising Star” -ra jelölte. 2008 óta a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető oboistája. Fellépett a világ nagy koncerttermeiben Taiwantól Ausztrálián át Európáig. 2016-ban New Yorkban, a Carnegie Hallban nagy sikerrel debütált.

A két vendégszólista többször lépett már föl együtt. Az elmúlt években közös lemezeik is megjelentek, amelyeken bizonyítják, hogy hangszereik tökéletesen kiegészítik egymást.

A Budapest Sound Collective idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Az együttes egy progresszív projektek megvalósítására létrejött kamaraszimfonikus zenekar. Tevékenységét a hagyományos hangversenyek előadása mellett a kísérletezés és az új koncertformák keresése, összeművészeti alkotások létrehozása is jellemzi. Az idén legutóbb április 14-én léptek a közönség elé. A Trafóval közös szervezésben nagy sikerrel. mutatta be A katona története című kamaraopera prózai színházi változatát. Az együttes alapítója és művészeti vezetője Dubóczky Gergely karmester.

DubóczkyGergely - Credit Raffay Zsófi

A zeneakadémiai program az Esterházy Magyarország Alapítvány együttműködésében valósul meg. Ezúttal is örömmel karol fel kortárs művészeket és teremt számukra bemutatkozási lehetőséget, folytatva ezzel a történelmi Esterházy-család hagyományát. Fontos küldetése, hogy az általa támogatott zenei, képzőművészeti, vagy épp összművészeti projektekben elősegítse a tradíció és a kortárs művészet párbeszédét, - a mai közönség számára is gondolatébresztő módon.

 HAYDN / LIGETI / BEETHOVEN

A Budapest Sound Collective hangversenye a Zeneakadémián

A Budapesti Tavaszi Fesztivál zárókoncertje

2023. május 2. 19:00

Közreműködik:

Ana de la Vega (fuvola)

Ramón Ortega Quero (oboa)

Vezényel:

Dubóczky Gergely

Műsor:

Haydn: A filozófus lelke – Nyitány
Ligeti: Fuvola-oboa kettősverseny
Haydn: C-dúr versenymű két lira organizzatára, Hob. VIIh:1
SZÜNET
Beethoven: 5. (c-moll) szimfónia, op. 67 („Sors”)

Jegyek még kaphatóakhttps://www.jegy.hu/program/haydnligetibeethoven-a-budapesti-tavaszi-fesztival-zarokoncertje-a-budapest-sound-collective-elo-145278/952437