Haydn / Berg / Schubert

2023. 18. 04., 5:58pm
A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén, elsőként Joseph Haydn 1772-ben bemutatott, 44. szimfóniája hangzik el

 

by Szendi Horváth Éva

MÁV Szimfonikusok - Farkas Róbert /Fotó: Steirer Máté

Koncert: 2023. április 20., a Zeneakadémia

Ez az alkotás egyike azon műveknek, amelyekkel Haydn a kor ismert irodalmi irányzatához, a „Sturm und Drang” -hoz (Vihar és vágy) csatlakozott. A szimfónia alcíme: „Gyász”, de ez nem Haydn-től származik, később, mintegy száz évvel a bemutató után az utókor ragasztotta a műhöz. Feltehetőleg azért, mert Haydn még életében úgy nyilatkozott, szeretné, ha e szimfónia lassú tételét játszanák a temetésén. Ez a kívánsága nem teljesült, de 1909-ben Berlinben, a zeneszerző születésének 100. évfordulóján valóban ezt a művét adták elő.

Alban Berg Hegedűversenyének viszont maga a szerző adta az alcímet: „Egy angyal emlékére”, amelyet barátja, a világhírű építész, Walter Gropius gyermekbénulásban elhunyt 18 éves lánya emlékére komponált. A mű ősbemutatója 1936. április 19-én, Barcelonában, már a zeneszerző halála után volt.

Liza Reschtman /Fotó: Marco Borggrave

A Hegedűversenyt a Máv Szimfonikus Zenekar vendégszólistája, Liza Ferschtman előadásában hallhatja a közönség.

A karizmatikus holland hegedűművész tanulmányait a Hágai Királyi Konzervatóriumban, az Amsterdami Konzervatóriumban, a Curtis Intézetben (USA) és a Guildhall Akadémián (London) végezte. A világ sok híres zenekarával és karmesterével játszott versenyműveket. Jelentős a kamarazenei tevékenysége is. 2006-ban elnyerte hazája legrangosabb szakmai kitüntetését, a Holland Zenei Díjat, 2021-ben pedig megkapta a holland Orange-Nassau Rend tiszti fokozatát. 2007 óta Hollandiában a Delft-i Kamarazene Fesztivál művészeti igazgatója. Magyarországon a Budapesti Fesztivál Zenekar szólistájaként 2013-ban lépett fel először, a múlt évben pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekarral adott közös koncertet.   Megtisztelő, hogy most a MÁV Szimfonikus Zenekar közönsége is megismerheti a neves művész szenvedélyes játékát.  

A hangverseny befejezéseként Schubert IV. c-moll szimfóniája csendül fel. Azt, hogy Schubert miért adta fiatalkori, 19 éves korában komponált szimfóniájának a „Tragikus” címet, csak találgatni lehet. A zenetörténészeket is a kezdettől fogva izgatta a mű felirata, amely kétségkívül zeneszerző saját kezétől származik. Nyilván valamilyen sajátos aktualitás miatt használta ezt a jelzőt, amely a legcsekélyebb mértékben sem jellemző a műre.   Az első tételt inkább drámainak nevezhetnénk, a következő részek viszont optimisták, energikusak.

A hangversenyt Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikusok vezető karmestere vezényli.

A MÁV Szimfonikus Zenekar és Liza Ferschtman hangversenye a Zeneakadémián 2023. április 20.

Vezényel: Farkas Róbert

Műsor:

Haydn: e-moll (Gyász) szimfónia, No. 44

Alban Berg: Hegedűverseny

Schubert: IV. c-moll (Tragikus) szimfónia

Jegyek: https://mavzenekar.hu/event/haydn-berg-schubert/