Hatodik alkalommal adták át a Cziffra Fesztivál díjait

2022. 01. 03., 9:33am
Az emlékév részeként a Cziffra Fesztivál február 14. és 27. között az idén is több helyszínen rendkívül gazdag programmal várta az érdeklődőket.

by Szendi Horváth Éva

A Zeneakadémia Nagytermében a programsorozat hagyományosan a díjátadóval és gálahangversennyel zárult. A művészet katedrálisában három kategóriában adták át a Cziffra Fesztivál díjait: Ifjú Tehetség-díj, Tehetség-díj és Életműdíj. A Cziffra Fesztivál a díjakat Budapest Főváros 13. kerületi Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat anyagi támogatásával biztosítja, a zsűriben ismert művészek és kulturális szakemberek foglaltak helyet. A díjátadót követően sor került a gálahangversenyre, amelyen Balázs János és a Concerto Budapest lépett fel Keller András vezényletével.

2017-ben Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezése nyomán hagyományteremtő szándékkal alapították a díjakat. Célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket, erkölcsi elismerésben részesítsék, és anyagi hozzájárulással honorálják.

2022-ben a zsűri tagjai :

-Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora (elnök)

-Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója

-Keller András, Kossuth-díjas hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója

-Miklósa Erika, Kossuth-díjas koloratúrszoprán operaénekes

-Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál és Emlékév művészeti vezetője

Életműdíj

Évente két személynek ítélhető oda, életkori megkötés nélkül. A díjak zeneművész, pedagógus, vagy kulturális szervező, kulturális szakember érdemeit hivatottak elismerni. Az Életműdíj személyenként bruttó 500.000 Ft pénzjutalommal és a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével jár.

A díjat kapja:

PERÉNYI ESZTER hegedűművész

LANTOS ISTVÁN zongoraművész

 

Tehetség-díj

Évente két zeneművésznek ítélhető oda, 32 éves korig, kimagasló egyéni teljesítményért. A Tehetség-díj személyenként bruttó 1.000.000 Ft pénzjutalommal, valamint a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével és oklevelével jár.

A díjat kapja:

ESZENYI ZSOMBOR klarinétművész

BERECZ MIHÁLY zongoraművész

 

Ifjú Tehetség-díj

Évente két személynek ítélhető oda 18 éves korig a főváros 10. és 13. kerületi önkormányzatának támogatásával. Az Ifjú Tehetség-díj személyenként bruttó 300.000 Ft pénzjutalommal és elismerő oklevéllel jár.

A díjat kapja:

DEÁK BENCE (ütőhangszerek) – megosztott díj

GESZLER JÁNOS (ütőhangszerek) – megosztott díj

BALOGH HANNA (zongora)

 Az eseményekről az érdeklődők részletesen a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.