Határtalan tehetségek a nemzetközi döntőben

2021. 16. 12., 5:21pm
Döntőjéhez érkezik a Virtuózok V4+ pénteken 20.35-kor a Duna Televízióban.

 

A nemzetközi zsűri

A klasszikus zenei tehetségkutató idén is nemzetközi színtéren valósul meg, a Visegrádi Négyek mellett Horvátország részvételével. Öt nemzet tíz kiválósága lép színpadra a világsztár zsűritagok, Plácido Domingo és HAUSER előtt.

Hétről-hétre ifjú művészek varázsolták el a Virtuózok V4+ nézőit. A magyar válogató adások után négy tehetség kapott lehetőséget, hogy hazánkat képviselhesse, és nemzetközi szinten is megmutathassa tudását. 

A zsűriben a résztvevő országok zenei szaktekintélyei foglaltak helyet: hazánkat az idén is Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán operaénekes képviseli. Az egyszemélyes "szuperzsűri"  ismét Maestro Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmester. 

Mellette még egy világsztár csatlakozik a döntőben az ítészekhez, Horvátországot atöbbmilliós követőtáborral rendelkező csellóművész, HAUSER képviseli.

A világhírű csellista szerint a mostani mezőnyben nagyon sok kimagasló tehetség van. „Minden versenyző különböző, de mindig vannak, akik kitűnnek társaik közül, náluk egyből érezhető, hogy Istenadta tehetségek. Ilyen jó néhány feltűnt a mostani Virtuózokban, ők igazi zsenik” – hangsúlyozta HAUSER.

Braun Áron

A döntőbe mind az öt országból két kiemelkedő tudású zenész jutott be. A két magyar finalista, Braun Áron marimba játékával, míg Oláh Vilmos virtuóz gitárjátékával győzte meg a zsűrit. A fellépőket ezúttal is Magyarország egyik legnevesebb szimfonikus zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséri Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével. A verseny résztvevői a klasszikus zene jövőjét jelentik. Olyan magas színvonalat képviselnek, amely a világon bárhol megállná a helyét.

Oláh Vilmos

Jó hír a Virtuózok és Maestro Plácido Domingo rajongóinak: bár a műsor véget ér december 17-én, de a Virtuózok nem állnak meg!

Egy hétre rá, karácsonykor publikálják a Virtuózok YouTube csatornáján nyári közös koncertjüket Plácido Domingóval.A koncertfilmet a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozóknak szóló köszönetnyilvánításként készítettek el.

A Virtuózokkal kapcsolatos minden információ megtalálható a műsor weboldalán.

Virtuózok V4+ döntő – december 17-én, pénteken 20.35-től a Duna Televízió műsorán!

Évtizedek óta nem volt ilyen különleges ünnepe Miklósa Erikának

Az ünnepi időszak igazán meghitt családi pillanatokat tartogat Miklósa Erika számára. A Virtuózok V4+ pénteki döntőjében a nemzetközi zsűri tagjaként még láthatják a nézők a Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán operaénekest - aki nemrég átvehette a közmédia legrangosabb díját is - utána azonban pihenés várja.

„Péntek estétől nem megyek sehova. Semmilyen koncertet nem vállalok, otthon leszek a családom, szeretteim körében. Szeretnék jókat enni, és a plusz kilóktól sem félek” – így vázolta a két ünnep közötti terveit Miklósa Erika a Család-barát vendégeként, utalva arra, hogy ilyen már három évtizede nem volt az életében.

A Duna Televízió nézői péntek este még találkozhatnak vele, hiszen a 20.35-kor kezdődő Virtuózok V4+ döntőjében a nemzetközi zsűri tagjaként még nehéz feladat vár Miklósa Erikára is. Ekkor dől el, hogy az egyes országokat képviselő két-két fiatal tehetség közül melyik lesz a győztes.

„Egy klasszikus zenész számára nem szokványos a stúdiókörnyezet, mégis egy ilyen rendkívüli környezetben kell aznap önmaga maximumát nyújtania annak, aki nyerni szeretne” – mondta a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató végső megmérettetéséről az operaénekes. „Jó érzés ilyen fiatalokkal együtt dolgozni, ők nem két nap alatt lettek egy-egy hangszer virtuózai, hanem már kiskoruk óta naponta több órás gyakorlással jutottak el idáig” - méltatta a fiatalok eredményeit Miklósa Erika, akinek munkáját a közmédia is elismerte.

December 8-án vette át a Dohnányi Ernő-díjat, amelyet a korábbi Magyar Rádió egykori zenei igazgatójának, a Zeneakadémia hajdani főigazgatójának, a Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerzőnek, karmesternek, zongoraművésznek emlékére alapított a közmédia. A díj, amellyel azon kiválóságokat ismerik el, akik példaértékű munkájukkal, tevékenységükkel sokat tettek a közösségükért, különleges helyet foglal el Miklósa Erika polcán. Ennek miértje megtudható a teljes beszélgetésből, amely IDE kattintva nézhető újra.

Virtuózok V4+ döntő – december 17-én, pénteken 20.35-től a Duna Televízió műsorán!

HAUSER legjobb pillanatai a Virtuózokkal:

https://youtu.be/c_aeaxklIQ0

Jelentkezz a 2022-es Virtuózokba!https://youtu.be/MhvRT4MBvBI

https://virtuozok.hu/jelentkezes/

Nézzék meg a Plácido Domingo koncertfilmajánlót itt! https://youtu.be/OyPh7y7bbi4

Fotók, fotós: Hegedűs Bence, Virtuózok