Hat gyártó-tervező páros került ki győztesen

2022. 23. 10., 10:29pm
Harmadik alkalommal valósul meg a design LAB

 

 A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 2022-ben is elindította a design LAB inkubációs programját, amely ezúttal is számos hazai tervező és gyártó fantáziáját mozgatta meg. A támogatásra benyújtott 36 pályamunka közül a szakmai bizottság döntése értelmében hat gyártó-tervező páros került ki győztesen, és kapott esélyt innovatív terméke vagy termékcsaládja sorozatgyártására.

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2020-ban azzal a szándékkal hozta létre a design LAB inkubációs programot, hogy elősegítse a kollaborációk létrejöttét a szektor szereplői között. Célja továbbá támogatni a hazai tervezők és gyártók fejlődését, az új szereplők piacra lépését. Nagy hangsúlyt fektetnek a gyártásfejlesztésre, az iparág versenyképességének növelésére és az ágazat exportjának ösztönzésére.

Idén is a Speed Dating esemény keretében mérhették fel a programra pályázni kívánó gyártók és tervezők a közös kollaborációban rejlő lehetőségeket. A 2022-es Speed Datingen 17 gyártó és 12 tervező részvételével összesen közel 50 beszélgetés zajlott le, amelynek eredményeként 36 pályamunkát adtak be a jelentkezők. A beérkezett pályázatokat elismert szakemberekből álló bírálóbizottság értékelte. Tagjai Dr. Horváth Judit, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Gyűjteményének főosztályvezetője, Majcher Barbara, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának főtanácsosa, Kovács Zsófia, a Max City Center menedzsere és Wilheim Gábor, a Fabunio-Magyar Fa-és Bútoripari Unió elnöke voltak.

A szakmai zsűri mellett Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója, Forintos-Szűcs Anita vezérigazgató-helyettes, Vági Oszkár szakmai tanácsadó, valamint az Ügynökséggel együttműködő VIA (Valorisation de I’Innovationdans I’Ameublement) francia designintézet részéről Jean-Paul Bath fogalmazott meg véleményt. A végső döntés: hat pályamű kapott lehetőséget széria érett terméke sorozat gyártásának megkezdésére.

„Fontosnak tartjuk, hogy az együttműködési lehetőségek biztosításával támogassuk a kiváló szakmai projekteket és kezdeményezéseket. Szeretnénk, hogy a kreatív üzleti megoldások elismerésével és széleskörű népszerűsítésével hozzájáruljunk az igényes kollaborációk számának növekedéséhez. A pályamunkák elkészítésekor a gyártók és tervezők saját tapasztalataikat, alkalmazott technológiájukat és egyéni stílusukat kombinálják. A program során megvalósított alkotások olyan új és formabontó megoldásokkal és szemléletben készülnek, amelynek köszönhetően büszkén képviselhetik a hazai kreatívipart akár a nemzetközi porondon is” – értékelte a kollaborációk nyújtotta lehetőségeket Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese.

Az Art Innova Kft. és Dr. Vasváry-Nádor Norbert tervező egy eszközmegosztó bútorzat kifejlesztését célozták meg, amely alkalmas az eszközök (hivatalos iratok, tárgyak és akár csomagok) tárolására, azok másokkal való megosztására. A páros felismerte az intézményeken belüli logisztika kontaktmentességére mutatkozó igényt, ezért az APPACK a biztonságos tárolás és az időben független átadás-átvétel érintkezésmentességének problematikáját oldja meg technikailag.

A Concrazy Kft. gyártó és Kele Sára tervező összefogásaként megvalósuló Repeta projekt vendéglátó ipari egységekbe kínál belsőépítészeti betontárgy kollekciót a bejárattól a mosdóig, kül- és beltérre egyaránt. A geometrikus alapformákból építkező tárgyak felületét vászonként értelmezik, így építészeti múltunkból táplálkozó absztrakt alkotások díszítik a kollekció darabjait. A fenntarthatósági törekvés anyagi és eszmei síkon egyaránt megmutatkozik, a kollekció neve is a körforgásosságra utal.

A Shape projektet életre hívó Faktum Bútor Kft. és Horváth Máté közösen egy innovatív babaszobaként funkcionáló termék együttest kívánnak létrehozni, ami formavilágával, átalakíthatóságával, anyagfelhasználásával, gyártástechnológiájával tűnik ki. A bútorcsalád a kreativitás, az innováció és a fenntarthatóság jegyeiben született: elemei praktikus kialakításuk okán évtizedekig használhatóak, és megállják helyüket a babaszobán kívül is.

A Gránit és Márvány Kft. és az Espiritu Consulting Kft. (Bessenyei Bettina tervező) kollaborációja, a Shango Outdoor Cooking projekt a megújuló energiaforrások felhasználásával csökkenti a környezeti terhelést. A hagyományos, kültéri főzési lehetőségek elektromos alternatívával való kiváltását célzó projekt lényege egy olyan mobil, kül- és beltéri indukciós főzősziget, mely jelenleg a piacon nem elérhető, technológiai szempontból így egy új innovációt képvisel.

A Kárpitos Partner Group Bt. és az IO Line And Round Kft. (Hevesi Annabella tervező) közös projektje egy otthoni és közületi felhasználásra szánt kárpitozott pihenőszék, a PEACH Easy Chair. A székeknél az ékszerszerűen kidolgozott, 3D nyomtatott fém idomok a szivacs mechanikai torzítása révén érik el a kívánt ergonómiai hatást - formára szabás, ragasztás vagy épp öntés helyett. A páros az egyébként környezetterhelő kárpitosipari megoldások helyett gazdaságosabb és fenntarthatóbb megvalósítást ér el az innovatív szerkezeti technológiák alkalmazásával.

A Multifelt Factory Kft. és a Co & Co Designcommunication Kft. (Budai Márton tervező) a KILIM tapintható lámpacsaládra nyert támogatást, amelynek az alapanyag előállításához mindössze vízre, gőzre és hőmérsékletre van szükség. A felhasználó a test- és textilszerű megjelenésnek, valamint a fényerő önálló szabályzásának révén sajátjának és egyedinek érezheti a tárgyat, a termék egyszerre válik így az ember, a design és a funkció lenyomatává. 

A technológiai fejlődés, a kutatás és az innováció támogatása, és a gazdasági növekedés a fenntartható fejlődés három mozgatórugója. E tényezők szerepe még inkább felértékelődik egy olyan időszakban, amikor az iparági stabilitást nehezítik a gazdasági körülmények változásai. A designiparban alkalmazott innovatív megoldások és a formatervezők leleményessége révén olyan nemzetközi szinten is erős termékek jönnek létre a design LAB során, amelyek méltán erősítik Magyarország designipari pozícióját. Mindemellett a mind technológiájukban, mind formavilágukban előremutató, magyar termékek komoly hatással vannak az országimázs építésére is – fogalmazta meg Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója a designiparban betöltött szerepét az inkubációs programnak.

A 2022-es design LAB megvalósítási fázisa augusztus elsejétől 2023. január végéig tart. E félév alatt az Ügynökség egy-két havonta, helyszíni szemle alkalmával követi figyelemmel a kollaborációs folyamatot. Legfontosabb lépései az elkészített látványtervek és műszaki rajzok finomhangolása, az anyagok és formák kikísérletezése, a sablonok, illetve tesztdarabok elkészítése, az anyag- és gépbeszerzések, valamint a gyártmánytervek elkészítése és a termékek formai fejlesztése. A gyártó-tervező párosok elkészítik az első prototípusokat, amelyek értékelését követően 2023. január végére megvalósulnak a szériaérett és végleges termékek.

A harmadik alkalommal megrendezett inkubációs program során sorozatgyártási lehetőséget nyert pályamunkák hatalmas kezdőlöketet kaptak a sikeres értékesítés és az elismertség útján. A programból azonban nemcsak a nyertes pályázók profitálhattak, hiszen - még ha idén nem is sikerült támogatást nyerniük – a többi pályázó is megismerkedhetett a piacot formáló kreatív elmékkel egy inspiráló és támogató közegben. A szakmai kapcsolatok, valamint a szereplők közötti párbeszéd és tudásmegosztás tovább erősíti a hazai designszektor versenyképességét, amely összhangban áll az Ügynökség hosszú távú stratégiai céljaival. Így az MDDÜ a továbbiakban is támogatni fogja az erre irányuló törekvéseket és programokat.