Három új modell

2023. 09. 10., 9:03pm
Ez az aktuális fejezet a Monaco órák történetében

 

 A TAG új fejezetet nyitott a Monaco törtélemében három avantgárd, innovatív és színes TAG Heuer Monaco kronográffal.

A svájci luxusóragyártó, a TAG Heuer bemutatta a sikeres Monaco kollekció legújabb darabjait, a színes TAG Heuer Monaco kronográf karórákat. A modellekben a Monaco kollekció esetén a cég először használ skeleton számlapot.  Jelen gyűjtemény három új karórát tartalmaz, melyek mindegyike egyedi inspirációval rendelkezik.

Az 1969-ben bemutatott TAG Heuer Monaco rövid időn belül a történelem egyik legikonikusabb órája lett. A merész, négyzet alakú tok és az innovatív kronográf funkciók páratlanok voltak akkoriban és ez gyorsan a márka jellemzőjévé vált. Népszerű lett mind a versenyzés, mind az óra szerelmesei körében.

Megalkotása óta számos híres versenyzőn láthattuk, mint Joe Siffert, Jochen Rindt. A márka igaz barátja, Steve McQueen, aki az 1971-es „Le Mans” című filmben egy TAG Heuer Monaco karórát viselt, mely stílusának meghatározó eleme lett. 

Versenyzési örökség

A TAG Heuer Monaco az autóversenyzés nagysebességű világát hordozza magában. A Monaco projekt akkor kezdődött, amikor Jack Heuer olyan karóra megalkotását tűzte ki célul, amely feltűnő megjelenésű és technológiailag is fejlett.  A prototípust 1969-ben mutatták be, négyzetalakú tokkal, kék számlappal és kronográf funkciókkal. Az órában az első automata kronográf szerkezet foglalt helyet, amely gyorsan az iparág kedvencévé vált.

Bevezetésétől kezdve a TAG Heuer Monaco a kortárs formatervezés élvonalában jár. A Heuer Monaco karórákban a „midnight” kék és a fényes fehér az 1960-as évek végén, illetve az 1970-es évek elején használt kontrasztos szürke tónusokkal szemben a populáris kultúrát tükrözte kivételes dizájnelemekkel. Akkor teljesen természetes volt, hogy az 1970-es évek végén ez a kronográf egy alapvetően más megjelenést mutatott, beleértve a legendás „Dark Lord” matt fekete tokot és számlapot.

A márka státuszát 1971-ben alapozták meg, amikor Steve McQueen viselte a “Le Mans” című filmben. McQueen karakterén, Michael Delaney versenyzőn a film során végig látható volt, amely segített a karóra kulturális ikonként történő megszilárdításában.

Az óra több további tervezési változáson és technológiai fejlesztésen esett át. 1998-ban a TAG Heuer Monacót ismét kiadták a márka vintage sorozatának részeként, amely az eredeti dizájn hű reprodukciója volt. Ezt követően 2003-ban ismét frissítették a Calbire 360 szerkezettel, amely akár 1/100 másodperc pontossággal méri az időt.

Napjainkban a TAG Heuer Monaco továbbra is a márka egyik legismertebb modellje. Különböző limitált kiadásokban jelent meg, tisztelegve az óra történelme és az autóversenyzéshez fűződő kapcsolata előtt.

A márka folyamatosan igyekszik új fejlesztéseket és dizájnt bemutatni. Ennek az avantgárd mentalitásnak tökéletes példája a TAG Heuer Monaco skeleton számlapos karóra.

Feltárja legmélyebb titkait

Több mint 50 évvel a Heuer Monaco születése után a TAG Heuer három új modellt mutat be, amelyek még nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyedi Monaco dizájnra a skeleton számlapnak köszönhetően. Ez az első alkalom, amikor ebben a kollekcióban láthatóvá válik az óra szerkezete.

A legújabb karórák három különböző számlappal kerültek forgalomba: „original blie”, „racing red” és „Turquoise”, melyek mindegyike egy – hamarosan - ismertté váló szerkezetet mutat be. Ezek az órák az autóversenyzés világának avantgárd világát tükrözik, miközben viselőjüknek lendületes, kortárs stílust kölcsönöznek.

A versenyzés színei

Minden skeleton számlapnak egyedi története van.

Az eredeti kék szín az első modell kék számlapjából merített ihletet. A kék és a piros színek a számlapon, a kék az oszlopkeréken és az oscillating mass gravírozásán jelenik meg. Ez a kialakítás a TAG Heuer Monaco 1969 és az általa elért sikerek előtti tiszteletadás.

A „racing red” a márka versenyzéshez fűződő kapcsolatára utal, mely a pályákon keletkező szikrákra emlékeztet. A számlapon különösen jól látható fekete és ezüstszín, valamint az oszlopkeréken és az oscillating mass gravírozásán megjelenő piros szín teszi teljessé a versenyzés ihlette hangulatot.

A „turquoise” a harmadik karóra, amely teljessé teszi a kollekciót, friss és avantgárd megjelenést kölcsönözve a dizájnnak. A lebilincselő türkiz szín Monaco tengerpartjára emlékeztet, emellett könnyen olvasható a számlapon fellelhető piros szín. Az oszlopkeréken és az oscillating mass gravírozásán a türkiz szín ismét megjelenik. Mindezeknek köszönhetően ez az óra kiemelkedik a többi ikonikus időmérő közül.

A saját gyártású Heuer 02 szerkezet mindhárom órában megtalálható, amely jól harmonizál, mindemellett kontrasztot is teremt a TAG Heuer Monaco 1970-es évekbeli eredeti verziójának szerkezetével.  Ez a szerkezet hagyományos oszlopkerékkel működteti a kronográfot 80 órás járástartalékot biztosítva, amely az egyik legnagyobb az óraiparban. Emellett a Heuer 02 kifinomult kidolgozását a zafír hátlapon keresztül látható gravírozott oscillating mass is hangsúlyozza. 

Az új Monaco skeleton órák a 2-es fokozatú, homokcsiszolt titán toknak köszönhetően kifinomult és egyben határozott megjelentést kölcsönöznek. A titán nagy teljesítményű anyagként szilárdságot és könnyedséget is biztosít. Emellett korrózióálló és a márka jellegzetes elemévé vált.

Az óra faragott indexein és mutatóin Super-LumiNova® bevonat látható, mely a kollekciónak futurisztikus hatást kölcsönöz. A dátumablakon szintén ez a bevonat látható, így gyenge fényviszonyok között is könnyen olvasható. A mutatók lumineszcens bevonata minden körülmény között, nappal és éjszaka egyaránt, optimális olvashatóságot biztosít. Erre a részletre Jack Heuer mindig is nagy hangsúlyt fektetett. 

Az újonnan kiadott TAG Heuer Monaco skeleton vázas órákat aprólékosan megtervezték, a tökéles technikai kivitelezésre törekedve. Figyelemre méltó jellemzői közé tartozik az innovatív, két anyagból készült szíj is, amelyet gumi és bőr kombinációjából alkottak az optimális kényelem és megfelelő stílus biztosítása mellett. Ezek a szíjak fekete vagy kék színben érhetőek el, mely tovább hangsúlyozza az órák versenyzői megjelenését.

A három új kronográf izgalmas kiegészítője az ismert kollekciónak. Az emblematikus dizájnt modern és avantgárd elemekkel ötvözi. A cég örökséghez fűződő hűségét a legmodernebb technológiák alkalmazásával egészítik ki, ezáltal egy egyszerű, mégis komplex karórát hozva létre.