Három nemzet zeneszerzője

2023. 07. 11., 4:33pm
A MÁV Szimfonikus Zenekar Dora Pejačevič zeneszerző emléke előtt tiszteleg, halálának 100. évfordulója alkalmából

 

by Szendi Horváth Éva

Kesselyák Gergely és a MÁV Szimfonikus Zenekar - fotó: Steirer Máté

Dora Pejačevič 1885-ben horvát-magyar arisztokrata családban született Budapesten. Apja, Teodor Pejačevič, horvát arisztokrata, anyja Vay Erzsébet magyar grófi család sarja, aki széles körben elismert zongoraművész volt. Lányukat ő kezdte zenére tanítani. Dora 12 éves korában kezdett komponálni. Felsőfokú tanulmányait Zágrábban, Drezdában és Münchenben végezte.  Az első világháború alatt betegápolóként dolgozott, háborús élményei mély nyomot hagytak benne. Művei kezdetben a késő romantika stílusát követték, a világháború hatása alatt fordult a századelő expresszionista és modernista zeneszerzői felé.

Műveit Budapest, Bécs, Zágráb, Prága, München, Drezda és más városok hangversenytermeiben már életében bemutatták. 1913-ban komponálta op. 33 számú zongoraversenyét, amely az első horvát versenymű és 1916-17-ben szimfóniáját, amely az első horvát szimfónia. A Horvát Zenei Információs Központ több, mint 100 művét adta ki, zenekari művei 2000 után jelentek meg CD-n.

 Dora Pejačevič 1923-ban első gyermeke szülése során fellépett komplikációk következtében meghalt.

A századforduló éveiben az Osztrák-Magyar Monarchia városainak csodálatos világában a polgárság mindenhol beszélt németül, de féltve őrizte saját nyelvét és hagyományait is. Akkor szebbnél-szebb szecessziós paloták, színházak, templomok épültek és a polgárság otthon érezhette magát Budapesten, Bécsben, Pozsonyban, Kolozsváron, Marosvásárhelyen egyaránt. Ez a világ tükröződik Dora Pejačevič zenéjében, aki szorosan kötődött magyar, horvát és osztrák gyökereihez.

A hangverseny közreműködői:

Láng Dorottya - Fotó:@Shirley Suarez       

Láng Dorottya - mezzoszoprán a bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetemen szerzett diplomát, Claudia Viscánál tanult. Rangos versenyeken ért el előkelő helyezéseket, 2012-ben pedig megnyerte az Emmerich Smola Versenyt. Az egyetem után leszerződtették a bécsi Volksoperbe, később a Hamburgi Operaházban is három évet töltött. Jelenleg szabadúszóként dolgozik. Láng Dorottya a hangversenyen Dora Pejačevič két művét énekli, a Verwandlung (Átváltozás) című dalt, amelyet Rainer Maria Rilke (1875-1926) költeményére komponálta a zeneszerző, valamint a LIebeslied-et, amelyet Rilke Szerelem-dal című költeményének szövegére komponált.

Balogh József – fotó: Csendes Krisztina

Balog József Liszt-, Lajtha- és Artisjus-díjas zongoraművész generációjának egyik legtehetségesebb tagja. A kivételes kvalitású előadóművész egy olyan nemzetközileg is elismert magyar zongorista-tradíció örököse, mely alapjait Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő és Bartók Béla fektették le. Briliáns technikájával és érzékeny, mély zeneiségével kivívta a kritikusok elismerését és a közönség lelkesedését egyaránt. Előadásában ezen az estén Liszt Ferenc: A-dúr zongoraversenyét hallhatja tőle a közönség. 

Kesselyák Gergely karmester zenei tevékenységének nagyon jelentős része a szomszéd népek zenéjének kutatása és bemutatása Magyarországon. Ennek köszönhetően ismerhető meg most a

horvát-magyar zeneszerző három fontos alkotása. A 2010-11-es évadtól kezdődően ő a MÁV Szimfonikus Zenekar karmestere. Hangversenyein szívesen ad elő a hazai közönség számára ismeretlen műveket, sőt zeneszerzőként is bemutatkozott.

 

DORA PEJAČEVIČ EMLÉKÉRE a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertet ad a Zeneakadémián

  1. november 10. péntek 19:00

Műsor:

Dora Pejačevič: Verwandlung op. 37

Dora Pejačevič: LIebeslied  op. 39

Liszt: A-dúr zongoraverseny

Dora Pejačevič: Szimfónia, fisz-moll, op. 41

Közreműködik:

Láng Dorottya – mezzoszoprán

Balog József – zongora

Vezényel: Kesselyák Gergely

 Jegyek korlátozott számban még kaphatók:

https://mav.jegy.hu/program/harom-nemzet-zeneszerzoje-dora-pejacevic-emlekere-e2-147832/980560