Három nap alatt, négy helyszínen 100 film és gazdag családi programok

2022. 16. 05., 10:20am
Végleges a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál projektje

 

A Gödöllői Királyi Kastély három napra a természet és a környezetvédelem filmpalotájává válik. A hagyományoknak megfelelően ez a különleges helyszín ad otthontmájus 27-29.között a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválnak, ahol világszerte elismert stúdiók és alkotók legújabb produkciói versenyeznek majd.

A fesztivál idei témája a zöldre-, újra tervezés, díszvendége pedig Olaszország lesz. Négy helyszínen 100 filmet nézhetnek meg a látogatók. Az ingyenes, kutyabarát eseményen a filmek mellett színes családi programokkal várják az érdeklődőket.

A 106 országból érkezett, közel1400 filmből elő zsűri válogatott. Így alakult ki a végleges program, amely 100 hosszabb-rövidebb, de mindenképp lenyűgöző filmet mutat be a fesztivál közönségének.

Többek között olyan izgalmas alkotásokat vetítenek, mint a műfaj pápája, David Attenborough narrálta „Miért fontos a biológiai sokféleség” című animációs film. Bő öt perc alatt tűpontos választ ad erre a kérdésre az ovis gyereknek ugyanúgy, mint a velük érkező nagypapának.

Az Oscar-díjra jelölt John Davies lírai hangvételű, érzelmekre építő filmjének szövegét szintén egy világsztár, Jonathan Pryce mondja el, a „Történetek rólad és rólam” című alkotásában.

A „Ganga lelke”,a világ egyik legnagyobb, és egyben legveszélyeztetettebb  folyója mentén kalandozva kutatja e nagy víz környezeti viszonyait és spirituális jelentőségét.

Ugyancsak rendkívüli élmény az Afrikában forgatott „Gonarezhou, az orrszarvú visszatérése”, melyben e kihalóban lévő faj megmentésén fáradoznak a világból összesereglett kutatók és a zimbabwei környezetvédők.

A „Szupermadarak” sorozat újabb darabja, „A cinkék titkos élete”. Bár számunkra kevésbé egzotikus szárnyasok hétköznapjaiba enged betekintést, de lélegzetelállító képi bravúrokat vonultat fel.

Az „Óda a természethez” alkotói a minket ölelő Természet Anya legősibb titkaiba és összefüggéseibe avatják be a nézőket.

Hihetetlen látványt nyújt Török Zoltán, a hazai mozikban már nagy sikert aratott „Vadlovak”című filmje, valamint Tóth Zsolt Marcell és a Filmdzsungel stúdió hazánk nemzeti parkjainak szépségeit bemutató „Tíz park ezernyi titka – Élet a nagy folyók ölelésében” sorozatának egyik epizódja.

Egy krimi izgalmát hozza a „Közlegények – A kormorán per”, amely e madarak kárát és hasznát viszonyítja pro és kontra.

A természetfilmek kedvelői bizonyára soha nem felejtik el a közismert „Vad Magyarország”csodálatos képsorait, és valószínűleg kíváncsiak lesznek a „Vad Románia” alkotóinak produkciójára, amelyben nem kevésbé szemrevalóan mutatják e tájék változatos természeti kincseit, flóráját és faunáját.

Az ünnepélyes díjátadó gálára május 28-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban kerül sor, ahol kiderül, hogy a Kék Bolygó Alapítvány által szervezett fesztiválon mely filmeket és alkotókat díjazták a professzionális, és az amatőr kategóriákban.

A három napos rendezvénysorozat a filmvetítések mellett, gazdag szabadidős programokkal várja a hétvégi kikapcsolódásra, szórakoztató élményekre vágyó családokat. 2022-ben a fesztivál díszvendége Olaszország lesz. Ezért a számos, Itáliát idéző esemény mellett az olasz gasztro kínálattal is megismerkedhetnek a vendégek.

A filmek versenye mellett több művészeti ág is képviselteti magát.

Trash Art kiállítással, színes kulturális programokkal és neves fellépőkkel, gyermek programokkal várják a természet szerelmeseit. Az is újdonság, hogy 2022-től kutyabarátként, immáron akár négylábú társaikkal együtt is érkezhetnek a látogatók. A fesztivál nemcsak eseményeiben és tematikájában, de a program szervezésében is előtérbe helyezi a fenntarthatósági és természetvédelmi szempontokat.

Honlap: naturefestandfilm.com  @naturefestandfilm   @naturefestandfilm