Három különleges műsor a cirkuszban

2022. 19. 04., 10:23pm
A Fővárosi Nagycirkusz nyáron két különböző műsorral várja a közönséget egészen szeptemberig: a hét öt napján matiné időben egy különleges vízi cirkuszi show-val, pénteken és szombaton este pedig egy felnőtteknek szóló, exkluzív műsorral. A harmadik program a vietnami A O Show.

 

by Szendi Horváth Éva - S.Balogh Edit 

RAIN – Esőcirkusz

  1. április 9. – szeptember 18.

Összezavarodott a világ. Az emberek egyre többet szidták egymást, szaporodtak az ellentétek, a szomszédok egymásnak estek, a barátságokba méreg csorgott, harag és gyűlölet felhői borították be a palaszürke egeket. Háborúk törtek ki, lövések és robbanások kergették el otthonaikból a családokat.

S ekkor lenézett a Földre az Úristen, és elszörnyülködött. Összehívta hát az angyalokat, hogy repüljenek szét a négy égtáj felé és trombitáikkal keltsenek vihart, idézzenek sűrű esőfellegeket és hulljon az eső. Olyan eső, mely kristálycseppjeivel elmossa az ellentéteket, feloldja a keserű könnyeket, begyógyítja a sebeket, kitisztítja az indulatokat az emberek lelkéből, békét hoz újra a teremtett világba.

Az eső a megtisztulás és az újjászületés jelképe – évezredek óta. A termékenység és a gyógyír a szárazságtól sebes földnek és az indulatoktól sebzett léleknek. Az eső elmossa a bánatot és a tragédiákat, s cseppjei új életet hoznak: tisztábbat, szebbet, virágzóbbat.

A Fővárosi Nagycirkusz RAIN – Esőcirkusz című új műsorában ezt az esőt idézik meg: műsoruk egy cirkuszi imádság a békéért és a megtisztulásért, a kegyelemért és a megbocsátásért. Imájuk azért, hogy a világ egy szebb és jobb hely legyen, az emberek szívéből pedig úgy párologjon el a harag és gyűlölködés, ahogy a tavaszi zápor faleveleken megpihenő vízcseppjei az első meleg napsugarak hatására.

Orosz - ukrán család

A műsor a békéről és a békéért szól – mely az elmúlt évtizedekben nem volt aktuálisabb, mint amennyire ma az. A cirkuszban nem számít a nemi-, faji-, vallási-, nemzeti hovatartozás vagy a politikai ideológiák. A cirkusz teljes világot átfedő ernyője alatt mindenki egyforma. Ezért a programban ukrán, orosz, fehérorosz és magyar artistaművészek lépnek porondra.

A cirkusz világában, a produkciók során fontos a bizalom. A légtornász tudja, hogy mindig biztosan tartják, s ha ugrik, elkapják.

Egyedülálló szökőkútrendszer a porondon!

A különleges vizes technikának köszönhetően újfent egy káprázatos vízi cirkuszi show-t láthat a közönség Budapesten. Az ismerős porond hol fényjátékos szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változik át – így egészítve ki a fellépő művészek csodálatos produkcióit. Négy kamion szállította a közel 80 tonnányi szerkezetrendszert Magyarországra, hogy a Fővárosi Nagycirkusz porondján felépülhessen a különleges, hozzávetőleg 700 fúvókából álló, süllyesztő- és emelőrendszerrel ellátott szökőkút. Néhány napon belül a manézs egy hatalmas, monumentális méretű medencévé alakult át, amelyet közel 11.000 liter vízzel töltöttek fel egy 300 méter hosszú csőrendszer segítségével.

Nagy odafigyelést igényel a víz állandó +27 Celsius fokon tartása is mind az artisták, mind pedig a technika védelmében. A kábelek bevezetése speciális szigetelésű csöveken keresztül történik a víz alá, ahol egy nagy hidraulikus rendszert üzemeltető berendezés is megtalálható. Az igazi látványelem a közel 700 darab fúvókán feltörő víztömeg, amely akár 18 méteres magasságokba is felcsaphat. Mindennek a megvilágítása igazi kihívás a víz fényelnyelő és fénymegtörő képessége miatt.

 MAGIC SHOW

  1. április 15. – augusztus 27.

Mint a méz, lassan folyik végig a buja fény a porondon, zene szól halkan, és füst terül el titokzatosan. Bármi jöhet, hívja a zongora gyorsuló dallama, csatlakozik a hegedű, és a sűrű félhomályból hosszú combú táncosnők lépnek elő. Mintha vízben haladnának, lassan ingnak: lépés, szünet, lépés, szünet. S ahogy belép a hegedű, gyorsul a ritmus, gyorsul a szívdobogás, felgyulladnak a réveteg vörös reflektorok, és a csábító szépségű lányok táncba kezdenek.

Mintha a múlt század húszas és harmincas éveiben lennénk, egy varietében vagy magában a párizsi Moulin Rouge-ban. Igézet és babona, báj és ámulat, káprázat és titok. Rég nem látott műsor kerül a Fővárosi Nagycirkuszba, mely szenvedélyével és érzékiségével bűvöli el a nézők szemét és hódítja meg a közönség szívét.

Megidézi a vérbő és könnyed vaudeville-eket, illuzionistákkal, varázslókkal, trükk mesterekkel, bűvészekkel és természetesen artistaművészekkel. Amit mutat, szédületes, amit látnak, tünemény – egyik pillanatban hihetetlen, s a következőben nagyon is valószerű. Elmosódnak az érzékelés határai: káprázni fog a szem, csilingel a fül, összezavarodik minden érzékszervünk.

A hetente kétszer, péntekenként és szombatonként 19 órától játszott műsor jellemzői: elegancia, kellem, báj és félvilági csábítások. Az egy felvonásos program kiváló alkalom egy romantikus első randevú helyszínéül, vagy egy évforduló megünneplésére, céges csapatépítőre, baráti összejövetelre, osztálytalálkozóra, vagy éppen lánykérésre...

 

Május elején igazi világszenzáció a vietnámi A O Show

Hat alkalommal tekintheti meg a közönség a Fővárosi Nagycirkusz mellett felállított cirkuszsátorban május 5-8. között, a MITEM programjaihoz csatlakozva.

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) keretében egy különleges cirkuszi-mozgásszínházi darabot tekinthetnek meg az érdeklődők a Fővárosi Nagycirkusz szervezésében. A hat alkalommal megtekinthető A O Showa bambusz cirkusz, az akrobatika, a kortársművészet és a színházi látványművészet egyedi ötvözete.

A különleges előadást az Állatkert területén felépített sátorban láthatja a közönség. A produkció nagyságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a Fővárosi Nagycirkusz manézsa kicsinek bizonyul ehhez a lenyűgöző, szenzációs, cirkuszi előadáshoz.

A Cirque du Soleil költségvetésénél is nagyobb összeggel gazdálkodó LuneProduction műsorának címét adó „A O” a „Lang Pho” szavakból ered, mely „falu és város”-t jelent. Az egyedi atmoszférájú produkció egymás mellé állítja a vietnámi vidéki élet elragadó szépségeit, kulturális gazdagságát és az urbanizációt. Az élőzenés előadás a vidék és a város közötti kontrasztot mutatja be, ezek izgalmas átalakulását és összeolvadását. Az A O Show hitelesen mutatja be Vietnám szépségét: a show-bana bambusz és a rattan anyagok kreatív felhasználásával és a különböző művészeti ágak kombinálásával dinamikusan jelennek meg az életképek, a hagyományok, a félelmek, a vidámság és a népi hiedelmek.

Az A O Show egy igazán látványos és innovatív előadás, amely egy egészen különleges és egzotikus világba repíti a nézőit, miközben minden érzékszervére és gondolataira is hatást gyakorol.

 Fotó: Urbán Ádám/ Fővárosi Nagycirkusz