Három hónapon át a színház lesz a főszereplő hazánkban

2023. 24. 03., 12:39pm
A Színházi Olimpiához több mint 20 fesztivál is csatlakozott

 

Oscar-díjas színésznőt és ukrán előadásokat is találunk a Színházi Olimpia végleges programjában

Az április 1-jével induló 10. Nemzetközi Színházi Olimpia a világszínház nagyszerű előadásait, nemzetközi és határon túli társulatok produkcióit kínálja 58 ország mintegy 400 társulatának részvételével. A különleges előadások, színházi, tánc-, báb- gyermek és ifjúsági fesztiválok, amatőr- és diákszínjátszó találkozók, kiállítások és szakmai programok az ország teljes területén zajlanak majd, így a szervezők reménye szerint mindenki részese lehet az idei év egyik legnagyobb európai kulturális ünnepének.

A végleges program számokban

A húsvéttól Szent Iván éjjeléig tartó eseménysorozat nemcsak nevében nemzetközi: 58 országból érkeznek társulatok és közreműködők a hazai színházak meghívására. Láthatunk majd előadásokat Olaszországból, Németországból, Svájcból és Angliából, és műsorra kerülnek a dél-afrikai köztársasági, kínai, japán és mexikói társulatok produkciói is. A három hónapos programsorozat 400 társulat összesen 750 előadását öleli fel Budapest mellett Békéscsabától Győrig, Miskolctól Pécsig több mint 70 hazai helyszínen.

A Színházi Olimpiához több mint 20 fesztivál is csatlakozott, többek között az idén jubiláló VéNégy Fesztivál, a Győri Nemzeti Színház Duna Fesztiválja, a Karinthy Színház Mesemondó Fesztiválja. És természetesen, a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színház szervezésében, amely az olimpia központi eseménye lesz. A július 1-jéig tartó fesztiválon közreműködők száma sem mindennapi: 7500 fellépőt köszönthetnek majd a magyar színpadokon a világ minden tájáról.

Oscar-díjas színésznő a MITEM-en

Június 7-én Fény-anyag címmel különleges olvasás performansz lesz látható az Oscar- és BAFTA-díjas Juliette Binoche részvételével a Nemzeti Színházban. A francia művésznő produkciója egy születőben lévő előadás főpróbája, amely Az angyal válaszol című könyv nyomán született. 1943-44 fordulóján, a világháború embertelenségében négy igazságra éhes fiatal művész beszélgetni kezd, kérdéseket tesz fel egymásnak, amelyekre váratlan választ, tizenhét hónapon át tartó tanítást kapnak. A társaság egyetlen túlélője, Mallász Gitta, aki lejegyzi ezeket a beszélgetéseket – így született meg Az angyal válaszol kötet, amely immár 25 nyelven olvasható.

Juliette Binoche1@JuletteBinoche

Juliette Binoche hosszú ideje a kötet rajongója, aki most színpadról is elénk tárja ezt a művet. Az esten Wajdi Mouawad színész-rendező és Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház művésze is részt vesznek. Az előadásra a jegyértékesítés hamarosan indul.

Ukrajnából is érkeznek előadások

A kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Dráma Színház a háború ellenére két előadással érkezik a IX. MITEM-re, a Nemzeti Színházba. A háborús helyzetre tekintettel a két vendégjáték messze túlmutat önmagán, és a kultúra erejét hivatott bizonyítani.

Állítsátok meg Arturo Uit @Ivan Franko Ukrán Nemzeti Dráma Színház

Dmitro Bogomazov rendezésében Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! című művét május 12-én láthatjuk a Nemzeti Színház Nagyszínpadán. Míg május 14-én Albert Camus Caligulájának ad otthon a színház Gobbi Hilda Színpada, az előadás rendezője Ivan Urivszkij. Generációjának kiemelkedő és jeles alkotója mindkét művész.

A fiatal tehetséggel, Ivan Urivszkijjel a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia záróelőadásának rendezőjeként is megismerkedhet a közönség: a Szentivánéji álom a Nemzeti Színház társulatának közreműködésével a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon látható június 24-én.

Részletes program, friss hírek és információk: www.szinhaz.org