Három bacon-ös ízbomba recept az ünnepi asztalra

2023. 11. 12., 10:41pm
Imádni fogja a család ezeket az egyszerű finomságokat




Napjainkra a karácsonyi fogások megkerülhetetlen alapanyagává vált a bacon. Sokoldalú felhasználási módja miatt lett a háziasszonyok nagy kedvence a szeretet ünnepén is. Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójának segítségével íme három olyan bacon-ös recept, amely garantáltan leveszi majd a lábáról az egész rokonságot.
A töltött káposzta és a halászlé a szenteste örök klasszikusa, a legtöbb háztartásban viszont már felismerték a baconben rejlő hatalmas potenciált. Sokan erre alapozzák a karácsonyi menü teljes ízvilágát, mások ropogós elemként vagy szószok összetevőjeként használják. Az biztos: a baconnek valamilyen formában megérdemelt helye van az ünnepi asztalon is.
Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója elmondta, a bacon népszerűségét jól mutatja, hogy az év ezen szakaszában fogy belőle a legtöbb a boltokban.

A kiugró kereslet pedig egyértelműen arra utal, hogy karácsonykor is előszeretettel fogyasztják a császárszalonnát a magyarok.

Karamellizált bacon masni
A feladat rendkívül egyszerű, az eredmény pedig utánozhatatlan. Legelőször béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, erre mehet a sütőrács, és azon elrendezhetjük a baconszeleteket. Ezután szórjunk csipetnyi barna cukrot a szeletekre úgy, hogy mindegyikre jusson. 190 fokon előmelegített sütőben süssük 30 percig, félidőben pedig forgassuk meg azokat. Az igazán ínyenceknek azt javasolja, hogy a bacon ízesítésekor leheletnyi fahéjat, nádcukrot vagy juharszirupot használjanak, amitől még extrább lesz az ízkavalkád. Az édeskés szaftos téli ízvilágú bacon a krémlevesek tetején vagy húsos tálak díszítéseként igazán különleges, akár egy masni az ajándék tetején.

Baconös pogácsa és muffin

A pogácsa és a muffin is közkedvelt vendégváró falat, aminek nem lehet ellenállni. A teendőnk a következő: keverjünk a 60 dekányi lisztből készült pogácsatésztához kb 20 dekányi kockázott, előre megpirított bacont úgy, hogy a pogácsatészta zsiradékanyag hozzáadását kicsit csökkentjük. A tésztát ezután a bevett szokás szerint kelesszük majd süssük ki. Kovács Péter megjegyezte, ez a pogácsarecept kiváltképp aranyat ér, ha a Gierlinger Premium Bacon termékcsaládból választunk hozzá alapanyagot, mert az előkészített kockák egyforma méretűek és kellőképpen húsosak.
Mivel muffinból is létezik sós változat, méghozzá rengeteg, és persze itt is van bacon-ös opció. Az egyszerű sós muffin alaptésztát játszi könnyedséggel feldobhatod egy kis bacon-nel és füstölt sajttal is, sőt a téli hangulathoz és a bacon-höz is jól passzol a muffinban az apróra vágott dió.

Bacon-be tekert asztalt szilva falatkák

Ha nincs időnk karácsony másnapjára, a nagyobb vendégvárásra valami előétellel előrukkolni, akkor sem kell aggódnunk – már ha van kéznél bacon és egy kevés aszalt szilva. A két alapanyag tökéletes ízharmóniát tud teremteni, ehhez pedig még csak sokat sem kell tennünk. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd a félbe vágott baconszeletekbe tekerjünk bele egy-egy szem kimagozott aszalt szilvát, és rögzítsük fogpiszkálóval. A tepsibe helyezett finomságokat körülbelül fél óráig süssük 200 fokra előmelegített sütőben. A lényeg, hogy a bacon ropogósra süljön.