Harc és diadal

2023. 05. 04., 4:55pm
A Vigadó Dísztermében különleges művek szólalnak meg a Budapesti Vonósok koncertjén

 

by Szendi Horváth Éva

Perényi Miklós - Tompos Kátya

Az együttes meghívására Perényi Miklós csellóművész és Tompos Kátya színművész működik közre.

A Budapesti Vonósok április 15-i hangversenyén három ritkán hallott, különleges mű hangzik el. Az izgalmas hegedűdarabjairól ismert barokk mester, Biber à 10 című Bacchusnak dedikált műve nyitja az estét. Utána a 20. század - tanítványai által - máig meghatározó magyar zeneszerzőjének, Farkas Ferencnek két, csellóra és zenekarra írt versenyművét hallgathatja meg a közönség. A különleges koncertprogram zárásaként végül Richard Dehmel költeménye, a Megdicsőült éj által inspirált Schönberg-kompozíció szerepel.

Talán nincs olyan helyzet, érzelem, lelkiállapot, amely ne inspirált volna valamilyen zeneművet az elmúlt századok során. Ám az energikus muzsikák jellemzésekor a „harcias” és a „diadalittas” igencsak gyakori jelzők. A Budapesti Vonósok soron következő hangversenyét igazi kuriózummal indítja. Az izgalmas hegedűdarabjairól ismert barokk mester, Biber Battalia à 10 című művét szólaltatja meg. A Bacchusnak dedikált darabban pedig a jókedvű katonákkal, harcias indulóval, magával a csatajelenettel, valamint a sebesült katonákkal is találkozhat a hallgató.

Farkas Ferenc a 20. század meghatározó magyar zeneszerzője volt, aki Weiner Leónál és Siklós Albertnél folytatott tanulmányai után Olaszországban Ottorino Respighi növendéke lehetett. Nem véletlen tehát, hogy számos művére rányomta bélyegét az olasz kultúra. Farkas a legnagyobb ma élő, és közelmúltban elhunyt magyar zeneszerző tanára is volt – köztük Kurtágnak, Ligetinek, Jeneynek, Kocsárnak, Petrovicsnak és Vidovszkynak.

1964-ben két versenyművet is komponált csellóra és vonószenekarra. Jobban mondva egyet, a Trittico concertatót eredetileg is csellóra, Gaspar Cassadó világhírű gordonkaművésznek. A lassú tételben a komponista az előadó nevét is elrejtette. A másikat pedig Concertino all’antica címmel Liebner Jánosnak dedikálta és valójában nem is csellóra, hanem barytonra. Arra a hangszerre, amelyen Esterházy Miklós herceg – Haydn egykori kenyéradója – is játszott. A versenyművekben persze leginkább „csak” a szólóhangszer és a zenekar „harca” jelenik meg. Ebben a barátságos versengésben pedig nem kisebb muzsikus lesz a Budapesti Vonósok partnere, mint a világhírű Perényi Miklós.

Az est diadallal ér véget, de nem egy harchoz kapcsolódóval. A Richard Dehmel költeménye, a Megdicsőült éj által inspirált Schönberg-kompozíció – a zeneszerző leggyakrabban előadott műve – a késő romantika tobzódó zenei eszközeivel egy más gyermekével várandós asszony és férje párbeszédét ábrázolja. 

Vigadó, Díszterem 2023. április 15.

Műsoron:

Biber Battalia à 10

Farkas Ferenc Concertino all’antica

Farkas Ferenc Trittico concertato

Arnold Schoenberg Verklärte Nacht

Közreműködnek:

Perényi Miklós - cselló

Tompos Kátya - színművész

Pilz János - koncertmester

Botvay Károly - művészeti vezető

Budapesti Vonósok

További információ és jegyek a Budapesti Vonósok weboldalán.