Hangversenyek a legnagyobb lengyel nemzeti ünnepre

2021. 03. 11., 1:30pm
A Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet két koncerttel emlékezik a lengyel függetlenség visszaszerzésének napjára.

by Szendi Horváth Éva

Hangversenyek a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep tiszteletére

Wroclav Baroque Ensemble 

 

 123 évnyi felosztottság után, Lengyelország 1918. november 11-én nyerte vissza függetlenségét. Ezen a napon nevezték ki Józef Piłsudskit a lengyel fegyveres erők főparancsnokává, két nappal később pedig deklarálták a független lengyel állam, az első Lengyel Köztársaság létrejöttét. Az újjászületett, független lengyel köztársaság visszakerült a világ térképére. Öt nemzedék harcolt a felkelésekben, tartotta életben a lengyelség szellemét, állt ellen a németesítésnek és az oroszosításnak, míg végül Lengyelország visszaszerezte önálló államiságát.

Lengyelországban november 11-én erről a történelmi eseményről emlékeznek meg évről évre. Ez a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep, a Lengyel Függetlenség Napja. Ebből az alkalomból a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet két koncerttel ünnepel A tehetséges zenész és érzékeny politikus J. M. K. Poniatowski herceg elfeledett F-dúr miséjével a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián, valamint a Wrocław Baroque Ensemble, Lengyelország egyik leghíresebb, historikus hangszereken játszó együttesének előadásával a Zeneakadémián.   

J .M. K. Poniatowski  F-dúr mise - átdolgozás szólóhangokra, kórusra és zenekarra

Időpont: 2021. november 7. (vasárnap), 17.00 óra

Helyszín: Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom - 1056 Budapest, Március 15. tér

A belépés ingyenes.

Józef Michał Ksawery Poniatowski (1816-1873), az utolsó lengyel király, Stanisław August Poniatowski testvérének a fia volt, akinek otthonában a zene és a politika eggyé vált. Életét a hang művészete, a fontos társadalmi-politikai ügyek, valamint az erkölcsi-hazafias értékek szolgálata jellemezte. A természet háromszorosan is megajándékozta: gyönyörű tenorhanggal megáldva énekesként teljesedett ki, zeneszerzőként valósította meg magát, emellett politikus-diplomataként tevékenykedett. Olasz mesterektől kapott alapos zenei képzést, firenzei és bolognai színházakban énekelt, operáit pedig a híres milánói Scalában vitték színre. Ez a tehetséges zenész és érzékeny politikus a matematikában is kiváló volt: talán ez a képessége magyarázza műveinek harmonikusan megkomponált és arányos formáját. Zenéje elveszett a történelem sűrűjében, azonban a muzikológusok kutatásának, valamint az előadók érdeklődésének köszönhetően visszakerül a hallgatókhoz. 

Előadók: Lwówi Nemzeti Filharmónia Zenekara, Galíciai Kamarakórus

Karmester: Sebastian Perłowski                                                                                                                A lemezbemutató hangverseny a Lengyel Kultúra Promóciós Intézetének szervezésében valósul meg.

 

Wrocław Baroque Ensemble - Az I. Lengyel Köztársaság muzsikája

Időpont: 2021. november 11. (csütörtök), 19.00 óra

Helyszín: Zeneakadémia, Solti terem - 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Még a vájtfülű zenekedvelők sem tudnak sokat a Chopin előtti lengyel zenéről, és ennek nemcsak a zeneszerzők nevében előforduló furcsa betűk az okai. Pedig már a reneszánsz idején, a 16–17. században is virágzottak a művészetek a Vasa-uralkodók udvarában. Később is magas színvonalú, a nyugat-európai muzsikára is ható zenei élet zajlott az 1795-ig fennállt Lengyel–Litván Unióban. E sokszínű, de elfeledett lengyel repertoár felfedezésére és megszólaltatására alapította 2006-ban Andrzej Kosendiak karmester a korhű hangszereken játszó Wrocław Baroque Ensemble-t. A nem mindennapi kitekintésre hívó programban mindenki rácsodálkozhat arra, hogy milyen zenék születtek és szóltak Palestrina, Monteverdi és Schütz korában ezen a vidéken. Ki - ki eldöntheti, jogosan kerültek-e a feledés homályába ezek a kompozíciók. Annyi előre bocsátható, hogy a világhírű lengyel együttes előadását hallgatva senki nem fog majd igennel válaszolni.