Hamarosan indul az Év Strandétele verseny!

2022. 08. 07., 11:05pm
A legtöbb Balatonon nyaralónak van favoritja, ezért is övezi évről évre nagyobb érdeklődés az Év Strandétele versenyt

 

A 2021 év strandétele

A legtöbb Balatonon nyaralónak van favoritja, ezért is övezi évről évre nagyobb érdeklődés az Év Strandétele versenyt, melyet a Balatoni KÖR most nyolcadszor is meghirdet. 

A 2021-es év különdíjasa

Az idei fő újdonság az, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát. Így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat. Szintén újdonságként szeretnének idén vegatáriánus, illetve vegán különdíjat is kiadni! Ezért külön biztatják a jelentkezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, mivel ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot.

Július 15-ig lehet nevezni a kedvenceket!

Az elmúlt években olyan ételek nyertek, mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Répa-dog vagy egy koviubi leves.  

Kritériumok

  • Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
  • egyszerű, de kreatív, nyárias,
  • gyorsan és akár büfékben is elkészíthető, illetve bisztró kategóriában idén már lehet nevezni különlegesebb ételeket is
  • akár elvitelre is alkalmas,
  • szerepel a vendéglátóhely kínálatában.

A verseny

A Balatoni KÖR augusztus 4-én adja át a díjat, miután július 25-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül.

Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, de ha más küld be nevezést, minden esetben egyeztetni kell a hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel!

Jelentkezni július 15-ig lehet az info@balatonikor.hu e-mail címenmegadva 

* a nevezett hely elérhetőségét: cím, e-mail cím, kontaktszemély és telefonszáma,

*a nevezett legfeljebb két strandételt, ételfotóval és rövid leírással:

alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van) és annak tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek. 

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy strandbisztróban elő lehet állítani, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát. Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, esetleg sokkal jobban készítik a megszokottnál.

A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem  indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely. A szervezők többtagú zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon.

A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele-címre.

Díjátadó 2021-ben

Fotók: Heim Alexandra