Hagyományőrzés és karneváli hangulat

2022. 26. 07., 2:20pm
Szombathely legnagyobb és leglátványosabb fesztiválja 2022. augusztus 25-28. között újra megnyitja kapuit.

 

by Szendi Horváth Éva

Igazán különleges alkalom az idei. A koronavírus járvány miatti két év kényszerpihenő után a szervezők mindent elkövettek, hogy XXI. SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL parádés, minden igénynek megfelelő legyen.

Látványban és szórakozásban nem lesz hiány, hisz’ a karnevál 29 helyszínen várja látogatóit! Közöttük vannak már jól bevált színterek. A Történelmi Témapark, a Gayer Park – mint a gyermekek és a színházi élmények otthona, a Borok utcája, a Sörtér, a Művészetek utcája és az elmaradhatatlan Fórum színpad, a nagykoncertek helye a Fő téren.  Idén új helyszínként debütál a Székesegyház előtti tér a szerzetesi vásárral és a Püspökvár udvara, különleges koncertjeivel. A fesztivál alatt közel 300 program várja az érdeklődőket. Négy napon áttöbb mint 30 egész napos kísérő program, 150 fellépő szórakoztatja a karneválozókat.

A fellépők között köszönthetjük idén is azokat a hagyományőrző csapatokat, akik kezdetektől fogva részesei voltak a színes programkavalkádnak. A közönséggel együtt élték át évről évre a történelmi időutazást. A fesztiválon részt vesz a Savaria Legio Egyesület, a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület, illetve a Collegium Gladiatorium Egyesület, az Északi Gárda vagy Kassai Lajos lovasíjász egyaránt.

Az idei zenei kínálat válogatott ínyencségeiben mindenki megtalálhatja a kedvére valót, a komolyzenétől a jazz-en, blues-on át az alternatívig.

A Fórum Színpad szombat este a Vad Fruttik zenéjétől lesz hangos.

A csendesebb zenére vágyók azonban elmerülhetneka templomi koncertek csendes dallamaiban, vagy a Püspökvár előadásaiban.

A Fő tér ezekben a napokban a különböző kultúrák találkozóhelye.

Fóruma a minőségi szórakozásnak, egyszersmind középpontja az igencsak színes karneváli forgatagnak. Perzselő dallamok, szívhez szóló dalszövegek, fékevesztett ritmusok, éjszakába nyúló baráti találkozások nagyszerű művészek kíséretével.

A nyitókoncertre Radics Gigivel és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral kerül sor. A zenei palettán idén még a következőket hallgathatja a közönség ethno világzenét Mitsoura-tól, „hazai” zenés szülinapozáson vehet részt az Elefánttal. Etno-beat hangzik el az Aurevoir-tól, zúzás lesz a szombathelyi kötődésű Vad Fruttikkal, magyar-cigány etnofolk muzsika a Bohemian Betyars és a Parno Graszt együttműködésében. Ám a színpadon megszólalnak pop, swing, soul és jazz-dallamok is, Zséda, a Jazz+Az-os Váci Eszter és a CottonClub Singersből ismert Szűcs Gabi közös show-jában.

A Sextus Palpellius Hister helytartó savariai udvarába tévedt időutazókat katonai hagyományőrző bemutatókkal és színes tábori élettel várja a Történelmi Témapark.

A Kr. utáni 1. és 3-4. századi római és germán csapatok mellett találkozhatunk szarmatákkal, 11. századi magyar és német harcosokkal, még István király és udvartartásának tagjai is idelátogatnak egy birtokadományozás kapcsán.

Tábori bronzöntő és kovácsműhely is helyet kap a parkban és megismerkedhetünk a római gabonafajtákkal, feldolgozásuk módjával is. Különleges élményt kínálnak a Mare Temporis időtengerészei is, akik ezúttal az 1848-as forradalom idejébe repítenek bennünket. Szombaton pedig a Savaria város északi szomszédságában (a mai Kőszegen) született, de a birodalom szerte ismert pékmester, Sabillus Liberfilius (Szabi, a pék) csábítja a Témaparkba egy exkluzív gasztronómiai bemutatóval a kovász szerelmeseit.

Ha jó zenét és a minőségi kézműves söröket fogyasztanál – lehetőleg egyidőben –, akkor a Karnevál napjaiban a Sörtéren a helyed! A hordó aranya legjobb hazai főzőműhelyeiből kikerülő nedűk méltó kísérői lesznek idén is a színpadi eseményeknek: gipsy muzsika, swing, blues, rock – ez mind hallható lesz az Isis tömb belsőben. Akik pedig „tálalják” a minőségi kínálatot mások mellett: az Isis Big Band, a Bognár Szilvia Sextet, a Takáts Tamás Blues Band, a Mágikus Mintha, a Koprive és a Cimbaliband.

A karneváli helyszínekhez csatlakozik a Zsidó Kultúra Háza, az udvarán három napon át számos program várja a látogatókat. A színpadon látható-hallható lesz a Gólem Színház több formációja és művésze, Malek Andrea és a Jazzrael, valamint a szombathelyi kötődésű Szabó T. Anna költő is.

Még hosszan lehetne sorolni a programokat, de az alegjobb, ha mindenki maga tervezi meg, hogy mikor, hol és kivel szeretne részt venni a XXI. Savaria Történelmi Karneválon. Megújult a www.karnevalsavaria.hu weboldal, mely számos hasznos információval szolgál majd a Szombathelyre érkezőknek.

Természetesen a karnevál elmaradhatatlan fénypontja a felvonulás. Az idén is két alkalommal kerül megrendezésre, augusztus 26-án pénteken, és augusztus 27-én szombaton, esőnap: vasárnap. A szervezők mindazokat várják, akik korhű jelmezben szeretnének e történelmi játékban részt venni. Ám természetesen azokat is, akik tapssal és jó kedvvel köszöntenék a felvonulókat!

A fesztivál a közönségkapcsolatok terén ez idáig többnyire a hagyományos módokat részesítette előnyben. Új szolgáltatásaik azonban a 21. századi digitális világ trendjeibe illeszkednek. Ezáltal nemcsak kényelmesebbé válik a karneválozás, hanem kevésbé veszi igénybe a környezeti erőforrásokat.

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

-Tömegközlekedés preferálása - a belvárosi forgalom csökkentésére

—50%-os GYSEV kedvezmény a menettérti jegyekre, melyekkel a rendezvény ideje alatt a

személygépkocsik számát csökkenthető

—3 napos karneváli bérlet a Blaguss által üzemeltetett helyi járatos buszokon – a kedvezményes áron megváltható bérlettel korlátlanul lehet utazni a karnevál időtartama alatt.

—online jegyértékesítés -  nem kell kinyomtatni, telefonra is letölthetőek a jegyek, melyek QR- kóddal ellátottak- a jegyértékesítő felület  július 25-től elérhető.

—online műsorfüzet és egyedi programtervező felület – ami július 18-tól,  valamennyi karneváli helyszín összes programját egy helyet tartalmazza.           

Forrás: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.