Hagyományok újragondolva

2022. 12. 03., 4:51pm
Zenei kísérletek, különleges fúziók, műfaji határokon átívelő improvizációk, török pszichedelikus zene, rézfúvósók moldvai dallamokra…

by Szendi Horváth Éva

 

Rézeleje Fanfárosok

Március 19. (20:00) Nasip Kismet koncert »» 

Eddig soha nem hallott történeteket mesél a szívről és lélekről a Nasip Kismet, Új-Anatólia első török pszichedelikus zenekara. A tagok évszázadok autentikáját átszelve feszegetik a modern hangzást a régizene eredetijével. Hagyományos prillák vegyítve szaxofonnal, miközben lüktet az ütem és a basszus. Hangzásuk korokon ível át, a török zene mélyre nyúló történeti gyökerei itt a gitár és a ritmusszekció intenzív jelenlétében köszönnek vissza, összenőve a szaxofon és a billentyűs hangszerek friss hajtásaival.

Videó a zenekarral itt »» https://youtu.be/KSGJlMf8ryM

Március 18.(20:00) Rézeleje Fanfárosok + Ég alatti 5 zenekar

A Rézeleje Fanfárosok 2020 óta játszik együtt, elsősorban moldvai tánczenét. A repertoárjuk gerincét képző moldvai táncházi muzsikán túl szemezgetnek a Kárpát-medence, valamint Románia és a balkáni országok zenei világából. Itthon egyedüliként alkalmaznak trombitát és tenorkürtöt ebben a műfajban, mely egyedivé teszi muzsikájukat.

Ugyanezen a napon színpadra lép az öt fiatalból álló Ég alatti 5 zenekar, akiknek energikus muzsikáját 2015 óta hallhatja a közönség. Műsoruk gerincét saját szerzeményeik adják, melyek stílusukban és lendületükben leginkább a ‘60-as évek hard-bop és modális jazz muzsikáját idézik, jellegükben mégis egyediek: olykor természeti impressziókból és különböző népzenékből inspirálódva törekednek saját, organikus hangzásvilág kialakítása.

Minden hónapban több ingyenes koncertre várja a közönséget a Fonó a Kamaracsütörtök sorozatban, ahol izgalmas kisformációk lépnek színpadra, hogy elkalauzolják a közönséget, egy-egy sajátos zenei világba. Az időnket, a hangokat, a csendeket adjuk egymásnak, a figyelmet, a valódi ráhangolódást, átélést, élményt, akár művész és közönség találkozását. A belépés a kamaracsütörtök koncertjeire ingyenes.

Március 10. (20:00) Novan Experiment – Fonó Kamaracsütörtök koncert »»

A Novan experiment koncertjén havi rendszerességgel találkozik az elektronikus zene, a népzene és a jazz, a műfaji határokon átívelő improvizációs sorozatban. A házigazda NovaN, aki elektronikus zenei live-actjével és zongorajátékával, havonta más-más vendégekkel ad eklektikus hangulatú koncerteket a Fonóban. Márciusban a tavaszt ünneplő improvizált, experimentális négynegyed van terítéken. Mr. Hybrid drummer az elektronikus zenei ütemek hybrid dobszerkóba ültetésének nagymestere, NovaN pedig új live actes setuppal göngyölíti össze pszichedelikus atmoszféráit. Az eredmény kifejezetten tánccentrikus, bulizós este!

Március 17. (20:00) – Fonó Kamaracsütörtök Ephemere »»

Az Ephemere duója két különleges művésznő, Caussanel Izabella és Orbay Lilla párosa. Egyikük a magyar folk és a francia sanzon világát hozza magával, másikuk pedig a vérbeli jazzt. Ezeken az estéken a friss energiákkal teli két zenész hölgy előszeretettel kísérletezik a meghívott zenésztársakkal, feledhetetlen élményekkel ajándékozva meg a közönséget.

Március 31. (20:00) – Fonó Kamaracsütörtök Zajnal »»

A Fonóba egyenesen a stúdióból érkezik a csapat. — Analóg népi hangszereken játszott motívumokat pop-rock-tradícióból táplálkozó dob-basszus-alapokkal vagy éppen elektronikával megtámasztani ma már nem egy nagy fless, de olyan magától értetődő természetességgel és olyan élvezetesen ötvözni ezeket a zenei hagyományokat, ahogyan a Zajnal teszi, még mindig nem mindennapos tapasztalat Magyarországon.— írja róluk a recorder.