Ha lelked ébren áll…

2021. 15. 12., 9:14pm
A közel három évtizede működő Nap Kiadó a kezdetek óta az értékes irodalmi alkotások megjelentetése mellé tette le a voksát.

by Szendi Horváth Éva

Az egyik leghűségesebb szerzőjük Szörényi László, akinek a kiadó immár tizenöt kötetét fémjelzi. A professzor úr 1991-től Rómában volt nagykövet.

Az Éljen Kun Béla! Suzy nimfomán című novelláskötetében nemcsak hatalmas irodalmi jártasságáról tesz tanúbizonyságot, hanem fergeteges humoráról is. Egy hajdani, hivatásos diplomata, Daniele Varé nyomán, ő is szórakoztató rémtörténetekben akarta elmesélni pályája emlékezetét. A Követjelentés alcímű kötet letehetetlen olvasmány. Pandémia idején különösen jól jön mindenkinek, ha valami más anomálián legalább őszintén nevethet.

Szörényi László Életműsorozatának jelentős darabja a ”Múltaddal valamit kezdeni… „ című kötet, mely először 1989-ben jelent meg. A tanulmánykötetet a szerző most bővített és átdolgozott formában jelentette meg. Szörényi László természetesen megőrizte nyolcvanas évekbeli orientációját. Mai napig megmaradt a 19.századi magyar irodalom melletti elkötelezettsége. Nem véletlen, hogy a kötet hátsó borítóján Vörösmarty Mihály Mi baj című? verséből idéz: Ha lelked ébren áll / Jó  ’s rósz napon. / Világol és hevít/ Munkáidon.

Ám a tanulmányokban az olvasó a professzor úr jövőbe látó zsenialitását is tetten érheti.

NAP KIADÓ