Ha Rahmanyinov festett volna …

2021. 15. 11., 3:53pm
Egri & Pertis zongoraduó: Áthallások 4.

 

Fotó: Raffay Zsófia

A zene és a képzőművészet egymást inspiráló folyamatait illusztrálja november 21-én a BMC-ben.

Festői zenék csendülnek fel, valamint zenei festmények és grafikák kerülnek vetítésre az Egri & Pertis Zongoraduó  – pandémia után újraindult – „Áthallások“ koncertsorozatának következő estjén.

Vannak-e színei a zenének? „Megszólalhat“-e egy festmény? Hallgat-e zenét egy grafikus alkotás közben, és ha igen, hogyan hat ez a keletkező műre? E kérdéskörökre fókuszál a társművészetek kapcsolatával foglalkozó „Áthallások” koncertciklus negyedik estje. Az est művészvendége Lévay Jenő, az élmény dús hangverseny háziasszonya a Bartók Rádió közkedvelt szerkesztő-műsorvezetője, Becze Szilvia lesz.

A társművészetek kölcsönhatását bemutató ciklus újabb hangversenye ezúttal a zene és a képzőművészet egymást inspiráló folyamatait illusztrálja. A Mendelssohn-testvérpár, valamint Françaix és Rahmanyinov kompozícióinak hallgatása közben a közönség Felix Mendelssohn, Wilhelm Hensel, Auguste Renoir és az est művészvendégének, a Munkácsy-díjas Lévay Jenő képzőművész képeiben is gyönyörködhet. Utóbbi többek között a Rahmanyinov-művek által ihletett grafikáiról, sőt filmalkotásairól is mesél majd.

 

Az Egri & Pertis Zongoraduó Áthallások címet viselő, 2019-ben indult koncertsorozata a klasszikus zongoramuzsika és a társművészetek kapcsolatára fókuszál. A különböző művészeti ágak párhuzamainak bemutatásán túlmenően a sorozat közelebbről is megvizsgálja a hasonlóságokat és különbségeket, valamint az egymásra gyakorolt hatásukat. A ciklus szerves része egy-egy – a másik műfajt reprezentáló – vendégművész közreműködése, akik a közönséget érdeklő szakmai titkokról is mesélnek. Ezeken az esteken természetesen egy közös produkció, valamint a közönség bevonása sem maradhat el.

 Műsor:

Szergej Rahmanyinovcisz-moll prelűd Op.3
                                      Románc (1894) 
Fanny Mendelssohn-Hensel2 darab négy kézre
Felix Mendelssohn-BartholdyHat gyermekdarab op. 72
Jean FrançaixAuguste Renoir gyermekportréi – válogatás
Fritz Kreisler – Szergej RahmanyinovLiebesfreud (Szerelmi öröm)


*****

Szergej Rahmanyinov: Barcarola Op. 11
                                           Scherzo, Románc és Keringő Op.11
                                           Capriccio bohémien Op.12

Közreműködik:

Egri Mónika, Pertis Attila – zongora

Fotó Varga László

Lévay Jenő – művészvendég

Háziasszony: Becze Szilvia

További információk: https://www.bmc.hu/programok/egri-pertis-zongoraduo-athallasok-4-ha-rahmanyinov-festett-volna

A sorozat támogatója az OTP Bank.