HANGRÓL HANGRA… Az együtt éneklés öröme

2020. 26. 02., 10:10am
Az Éneklő Ifjúság kifejezést először Bárdos Lajos használta. Az ő kezdeményezésére rendezték meg a Zeneakadémia nagytermében az első nagy ifjúsági hangversenyt 1934. április 28-án.

Egy gyermek először gőgicséléssel köszönti a szüleit. Majd örömhangokat adva mászni kezd, lassacskán feláll és szavakat formál. Fejlődésének következő fázisában már megállás nélkül dalolgat. Az óvónők sok új dalocskát ismertetnek meg vele, ám nótás kedve az iskoláskortól valahogy alább hagy. A mindenkori oktatásügy komoly felelőssége, hogy ez ne következhessen be. Éneklés nélkül lehet élni, de nem érdemes!

Az Éneklő Ifjúság kifejezést először Bárdos Lajos használta. Az ő kezdeményezésére rendezték meg a Zeneakadémia nagytermében az első nagy ifjúsági hangversenyt 1934. április 28-án,. Ez a szép hagyomány azóta is folytatódik. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – a KÓTA 1970 óta, azaz ötven éve az ifjúsági hangversenyeket minden tavasszal országszerte megszervezi. A rendezvények csúcspontja az Éneklő Ifjúság Napjához, április 28-hoz kapcsolódik. Minden esztendőben, — más-más helyszínen — három napos szakmai konferenciára kerül sor. Igy az ország minden területe, megyéje bemutathatja saját értékeit és mindazt, amit az ének-zene tanítás terén és a kóruskultúrában elért. Az évad kiemelkedő eseménye a Zeneakadémia Nagytermében rendezendő Gálakoncert, melyre a legjobban szereplő énekkarok kapnak majd meghívást.

Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságától KÓTA megbizást kapott, hogy az ifjúsági kórusok és a zenei nevelés támogatásának céljából hozzon létre sokszínű,  értékvédő programot. A szakmai együttműködésének újabb állomása a „Hangról Hangra… az ifjúsági kóruséneklésért” című sokszinű, értékvédő program. A 100 millió forintos keretösszegből 2020 első félévében országszerte mintegy nyolcvan kisebb-nagyobb rendezvény valósul meg. A Hangról Hangra program a közösségi élményt talán leginkább szolgáló összetevője az a mintegy félszáz kórustalálkozó, melynek keretein belül az ország számos pontján énekesek százai gyűlnek össze. Az együtt éneklés olyan közösségteremtő erő, mely jobbá teszi az embert!

Az idén két kiemelt konferenciára is sor kerül. A Szálljon fel énekünk… de hogyan? - XVI. Magyar Karvezető Konferencia a magyar kórusvezetők egyik legfontosabb éves szakmai találkozója. Idei témája a romantika kora lesz, az előadások kitérnek a repertoár bővítésére, valamint a romantikus stílus előadási gyakorlatára. 

A Hold Fast to Dreams - Ragaszkodj az álmokhoz! - Nemzetközi Zenei Nevelési Konferencia az angol nyelvű előadások, kerekasztal-beszélgetések és bemutatók során Kodály Zoltán zenei nevelési koncepciójának múltját, jelenét, de leginkább jövőjét járja majd körül. Fő kérdései: milyen lehetőségeink vannak a közös éneklés minél szélesebb körű elterjesztésére?

A technikai felkészültség mellett hogyan biztosítsuk a muzikalitás megvalósítását? Mi módon közvetíthető a módszer az újabb generációk felé?

A “Hangról Hangra” program részeként kisebb továbbképzésekre is sor kerül. A szakmai közösségekhez felkért előadók: neves karnagyok, ének-zene tanárok „vándorolnak” el, hogy a résztvevő énektanároknak, kórusvezetőknek.konkrét témákban nyújtsanak gyakorlati segítséget,.

A tavasszal a Hangról Hangra program keretében három nagyszabású koncertre is várja az  érdeklődőket. A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme a különleges Nemzeti operák gyöngyszemei című estnek ad otthont, Pécsett Ifjúsági Kórusünnepre kerül sor, Szegeden pedig egy ősbemutató Tóth Péter Pünkösdi kantáta című darabja is felhangzik.