"HALLELUJAH", "OH, HAPPY DAY"

2021. 03. 12., 1:31pm
Az Európában turnézó Dwight Robson baptista tiszteletes The Golden Voices of Gospel (USA) nevű világhírű, afroamerikai zenészekből és vokalistákból álló formációja január 13-án és 14-én ad koncertet Debrecenben és Budapesten.

by Szendi Horváth Éva

 

A mindenhol nagy ovációval fogadott együttes afroamerikai tagjai ízig-vérig muzsikusok és fantasztikus énekesek, vokalisták. A változatos repertoárban az ütős hangszerek, a zongora és a basszus egyenlő szerepet kapnak, ami egyedi hangzást kölcsönöz koncertjeiknek.

A formáció nevében fémjelezett „arany hangjukkal” több száz koncertet adtak eddig szerte a világon. A tiszteletes Missouri államban, St. Louisban született, együttese tagjaival együtt New Yorkból érkezik európai turnéjára, köztük Debrecenbe Budapestre is.

A "The Golden Voices of Gospel"  együttessel olyan világsztárok dolgoztak együtt, mint Michael Jackson, Bonnie Tyler vagy Mariah Carey. A popzene meghatározó előadói; Tina Turner, Stevie Wonder, Whitney Houston és Beyoncé is sokat merített a gospel stílus hagyományaiból slágereiknél. A gospel szó evangéliumot, jó hírt, örömhírt jelent. Az evangéliumon alapuló amerikai vallásos dalokból, az afroamerikaiak szabadságvágyának, boldogságának dalba öntött imádságaiból, a spirituálékból fejlődött ki, de annál élénkebb lüktetésű, ritmizáltabb zene. A formáció mottója: Let's have Church Tonight! A kivételes koncert során olyan emblematikus spirituálék és gospelek hangzanak el, mint a Hallelujah vagy az Oh, Happy Day. A közönség minden alkalommal egy nagyon személyes élménnyel lesz gazdagabb.

A jól ismert gospel dalok a déli spiritualitás felemelő tradicionális világába kalauzolják a nézőket 2022. január 13-án a Debreceni Református Nagytemplomban és január 14-én a Szent István Bazilikában. A koncert mindkét helyen 19.00 órakor kezdődik.

Fotó: Rene van der Vooden