Gyerekeket segítő projektek megvalósítása

2023. 20. 01., 9:32pm
A Starbucks Alapítvány Global Community Impact Grant programja három magyar nonprofit szervezetet támogat

 

Három magyar nonprofit szervezet, a Burattino Általános Iskola és Gimnázium, Gyermekotthon, a Szikra Tehetséggondozó Egyesület és a BAGázs Közhasznú Egyesület részesült a Starbucks Alapítvány Global Community Impact Grants programjának támogatásában. Ezzel az egyesületek hozzájárulhatnak a fiatalok fejlődéséhez, valamint a befogadás és a sokszínűség népszerűsítéséhez.

A magyar Starbucks partnerek által jelölt szervezetek összesen közel húszmillió forintos adományt kapnak, amelyet a rászorulókat segítő projektek megvalósítására fordítanak.

A Burattino Általános Iskola és Gimnázium, Gyermekotthon szociálisan hátrányos helyzetű gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozik. A Gyermekotthon célja a támogatással, hogy lehetőséget teremtsen a hátrányos helyzetű fiatalok számára, minél többször jussanak el tanulmányi versenyekre, kulturális eseményekre, nyári táborokba, valamint részt vehessenek különböző tehetséggondozó programokon. A Burattino a támogatást mintegy 200 fiatal, köztük roma gyerekek és ukrán menekültek megsegítésére használja fel. Olyan programokat valósítanak meg, mint mentorálás, készségfejlesztő képzésekés mentálhigiénés szolgáltatások biztosítása a támogatottak számára, amelyek által még több lehetőség válhat elérhetővé számukra a jövőben.

“Szeretnénk minden tőlünk telhetőt megtenni az iskola szociálisan hátrányos helyzetű diákjaiért, hiszen számunkra kiemelten fontos, minél több lehetőséget tudjunk biztosítani számukra, hogy fejlesszék képességeiket és új élményekkel gazdagodjanak. Hálásak vagyunk a Starbucks Alapítványtól kapott támogatásért, amelyből olyan tehetséggondozó tevékenységeket tudunk biztosítani diákjaink számára, mint a kézműves és művészetterápiás foglalkozások, tagdíjak és belépők kulturális intézményekbe és programokra.” - mondta Mezei Katalin, a Burattino Általános és Középiskola, Gyermekotthon alapítója és igazgatója.

A Szikra Tehetséggondozó Egyesület célja az atipikus, kiemelkedően tehetséges gyermekek tehetséggondozása, az Asperger-szindrómás gyermekek szociális készségeinek fejlesztése, valamint beilleszkedésük támogatása. A Starbucks Alapítvány által felajánlott támogatásnak köszönhetően 2023 nyarán legalább 250 autizmussal élő gyermek számára ingyenes nyári táborokat szerveznek, amelyek során a résztvevők szociális és kommunikációs készségeiket fejleszthetik.

“Óriási lehetőség számunkra, hogy a Starbucks Alapítvány támogatásával legalább kétszázötven férőhelyes nyári táborokat szervezhetünk az autizmussal élő gyermekek számára. A Starbucks Alapítvány segítségével reméljük, Magyarország mind a 19 megyéjében sikeresen megvalósulhat majd egy-egy tábor. Bízunk benne, hogy ezek a gyermekek életre szóló élményeket szereznek majd, mindezt pedig szakemberek felügyelete mellett tehetik meg.” - emelte ki Zádori Henrietta, a Szikra Tehetséggondozó Egyesület elnöke.

A BAGázs Közhasznú Egyesület 2011 óta az egyenlőbb társadalom kialakításáért dolgozik. Célja a dányi és bagi telepeken élő 16-30 év közötti roma fiatalok integrációjának és fejlődésének támogatása, hogy ezáltal a társadalom más csoportjaihoz hasonló tanulmányi- és karrierlehetőségeket érhessenek el. A hosszú távú cél a roma gyerekek iskolai szegregációjának jelentős csökkentése. A szervezet ezentúl támogatja tanulmányaik befejezését, munkaerő-piaci integrációjukat biztos, legális állás megszerzésével. A BAGázs Közhasznú Egyesület a Global Community Impact Grants program támogatásával korrepetálással és mentorálással segíti a szegregált településeken élő roma fiatalokat. Valamint lehetőséget biztosít a különböző háttérrel rendelkező fiatalok számára a kapcsolatteremtésre, ezáltal hozzájárulva egy befogadóbb és elfogadóbb közösség kialakításához.

“Az esélyegyenlőség megvalósulását valódi inklúzión keresztül látjuk. Az első mérföldkő pedig, hogy a szegregált iskolák helyett az inkluzív oktatás felé tudjunk haladni. A Starbucks Alapítvány támogatásának köszönhetően lehetőségünk van arra, hogy még inkább támogassuk a szegregált településeken élő roma fiatalokat tanulmányaik befejezésében, és az álláskeresésben. Önkénteseink heti rendszerességgel biztosítanak mentorálást és korrepetálást, hogy egyéni figyelmet fordíthassanak mentoráltjaikra, és bizalmi kapcsolatot alakíthassanak ki velük.” - mondta Nógrádi Eszter, a BAGázs Közhasznú Egyesület képviselője.

A három helyi szervezet és a Starbucks Alapítvány együttműködése nem valósult volna meg a Starbucks Magyarország lokális partnereinek elkötelezettsége nélkül, akik felkeresték azokat a szervezeteteket, amelyek hozzájárulnak a rászorulók támogatásához és elindították őket a Community Impact Grants programban való részvételen.

„Nagy öröm számunkra, hogy együttműködhettünk a Starbucks Alapítvánnyal a hazai szervezetek támogatásában. Büszkék vagyunk arra, hogy olyan támogatást tudunk nyújtani, amely valódi segítséget kínál azon szervezetek számára, akik elkötelezetten, szívvel-lélekkel dolgoznak azon, hogy a helyi közösség életminőségét javítsák - mondta el Kerek Fanni, a Starbucks hazai brand managere. - Azonban mi nem állunk meg itt, a Starbucks Magyarország partnerei önkéntes munkával is hozzájárulnak majd a projektek lebonyolításához, amit már izgatottan várunk.”

A Global Community Impact Grants kezdeményezés célja, hogy 2030-ig összesen 30 millió dolláros befektetéssel járuljon hozzá a fiatalok fejlődéséhez, a befogadás, a sokszínűség és a szociális szolgáltatások támogatásához, az éhezés enyhítéséhez, a helyi gazdasági lehetőségek megteremtéséhez, valamint a kávé, tea-és kakaóbab termesztő közösségek boldogulásához. A kezdeti szakaszban az alapítvány 30 piacon több mint 50 támogatást ajánlott fel, ezzel a program a vállalat emberközpontú gondolkodásmódjának kiterjesztéseként járul hozzá a Starbucks kávézólánccal kapcsolatba kerülők életminőségének fejlesztéséhez.

A kezdeményezés megvalósítása és kiterjesztése érdekében a Starbucks Alapítvány felkérte azokat a partnereit, akik a márkát a három nemzetközi régióban képviselik, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, Európában, Közel-Keleten és Afrikában, valamint Latin-Amerikában és a Karib-térségben, hogy jelöljenek helyi nonprofit szervezeteket az alapítvány által nyújtott támogatásra. A támogatást helyi közösségeket érintő programok és projektek megvalósítására ítélik oda. A kezdeményezés részeként a Starbucks partnerei olyan társbefektetőként csatlakoznak a Starbucks Alapítványhoz, akik nem anyagi jellegű támogatással és önkéntes munkával járulnak hozzá a támogatás hatásának növeléséhez. 

További információ a Global Community Impact Grants programról a Starbucks Stories oldalán található.