Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat.
A díjról
Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.
A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez. A fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án hozza nyilvánosságra.
Eddigi díjazottak:
A kitüntetési bizottságról
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről. 2019-ben 14 személyre érkezett jelölés.
A Kitüntetési Bizottság tagjai:
A díjazottról
Atavalyi díjazott, az idei díjazottak,és a bizottság néhány tagja
14 szakmai kiválóságra érkezett 2019-ben jelölés, a szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazott:
Szulló Szabina és Széll Tamás séfpáros és
Meskál Tibor.
A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2019. november 24-én, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gála-ebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, a Gundel Étteremben (1146 Budapest, Gundel Károly út 4.)
A gálaebédről
Idei változás nemcsak a gálaebéd helyszínében lesz - az idén 125 éves Gundel Étterembe, végre az őt megillető „helyére kerül” a rendezvény - hanem abban is, hogy a gálaebéd menüsorának megtervezéséről és a közreműködő séfek felkéréséről az előző évi Gundel Károly díjazott gondoskodik, jelen esetben Rosenstein Tibor.
A gálaebéden bemutatásra kerül majd Jakabffy László emlékére készült „Az Ízvezető” című könyv, amelyben volt kollégái, barátai – több, mint 60-an – idézik fel alakját, a közös pillanatokat, s megjelennek a könyvben saját, házi receptgyűjteményéből lefőzött ételek képekkel és receptekkel. A könyv főszerkesztője Gyimesi Zsuzsa.
A gálaebéd szervező bizottsága:
Bíró Lajos (Bock Bisztró)
Kovács László (MVI elnök, La Fiesta Party Service Kft.
Balázs József (Tacuba Café)
Bíró Bernadett (MVI szakmai titkár)