Fotón rögzített fontos történések

2021. 05. 10., 9:54am
A World Press Photo /WPP/ kiállításait minden évben 50 ország 120 városában tekinthetik meg az érdeklődők.

by Szendi Horváth Éva

A 64. alkalommal megrendezett mustrára az idén 130 ország 4 315 fotósa 74 470 fotóval nevezett be. A Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett, október 31-ig nyitva tartó kiállításon a verseny díjazottjainak a munkái láthatóak.

A pályázatra beküldött képekről mindig a fotózás neves szakembereiből álló, 28 tagú zsűri dönt. Ez az elit csapat független a World Press Photo Fundationtól és minden évben új tagokból áll. A versenyeken a vizuális újságírás és a digitális történetmesélés legjobbjait díjazzák.

A Covid 19 világszerte mindenhol rányomta a bélyegét az elmúlt hónapokra. Ám az élet ment tovább és az alkotók egy pillanatig sem pihentek, — mint ahogy a beérkezett fotók nagy száma is igazolja. Miközben az emberiség globális együttműködéssel igyekszik leküzdeni a járvány, a fotóriporterek sok más hiteles, szívbe markoló és megható történetről is tudósítanak. Az elmúlt év hiteles történetei és képei a regionális konfliktusokról, szociális problémákról, a természet szépségéről és a környezetvédelem fontosságáról, illetve sporteseményekről egyaránt szólnak. A jobbnál-jobb, igazán díjra méltó képeken az látható, aminek a fotós valóban a szemtanúja volt.

A WPP idei rangos kísérő kiállítása a Lát-lelet. A Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotóközösség 2015-ben alakult és a harmadik évben vette fel alapítója, a Balogh Rudolf-díjas, érdemes művész, Szebeni András /1946-2000/ nevét. A Lát-Lelet című fotótárlat anyagát Kincses Károly kurátor több ezer képből válogatta ki. A 81 alkotás helyek, helyzetek, emberek tematikában ad ízelítőt a másfél tucatnyi, zseniális fotóművész munkásságából. A Műhely tiszteletbeli tagja Keleti Éva, Kossuth-díjas fotóművész, Kincses Károly fotómuzeológus és Hajdú Éva fotográfiai szakíró.